Επιχειρησιακό σχέδιο με κωδικό «Έξοδος Πάσχα» θέτει σε εφαρμογή η ΕΛ.ΑΣ ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας για να «φρενάρει» όσους προσπαθήσουν παράνομα να ταξιδέψουν εκτός νομού παρά τις απαγορεύσεις που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση, ζητώντας από τους πολίτες να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση γιατί οι επιδημιολογικές συνθήκες δεν επιτρέπουν ούτε φέτος να κάνουμε Πάσχα στο χωριό.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε αυστηρότατους ελέγχους στην έξοδο από τις πόλεις και ειδικά στην έξοδο από το λεκανοπέδιο και προειδοποίησε ότι τα πρόστιμα για τους παραβάτες θα είναι τσουχτερά, καλώντας τους πολίτες να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις της πολιτείας. «Νομίζω ότι μπορούμε να περάσουμε ένα Πάσχα ακόμα χωρίς να φύγουμε. Και εν πάση περιπτώσει από τις 15 Μαΐου θα απελευθερωθούν οι μετακινήσεις εντός της χώρας, αν κάποιος θέλει ντε και καλά να κάνει ένα Σαββατοκύριακο ας περιμένει δύο εβδομάδες ακόμα» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για το Πάσχα

Ισχυρή θα είναι η παρουσία της ΕΛ.ΑΣ με εκατοντάδες μπλόκα σε διόδια αλλά και παραδρόμους στις Εθνικές οδούς, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα γίνονται διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Σαρωτικοί όμως θα είναι οι έλεγχοι τη Μεγάλη Εβδομάδα και εντός των πόλεων, καθώς η μετάβαση θα πρέπει να γίνεται μόνο σε κοντινές με την οικεία μας εκκλησίες. Όλη η δύναμη της Αστυνομίας θα βρίσκεται επί ποδός μέχρι και την Δευτέρα του Πάσχα, ενώ αυστηροποιούνται οι έλεγχοι ακόμα για τις περιπτώσεις που επιτρέπονται οι μετακινήσεις με το ειδικό έντυπο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Όλα τα έγγραφα θα ελέγχονται, ενώ αναλυτικές εξηγήσεις θα δώσει σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Drones και ελικόπτερα για επιτήρηση της κυκλοφορίας

Για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των μέτρων και την επιτήρηση της κυκλοφορίας θα χρησιμοποιηθούν, κυρίως στην Αθήνα και στις άλλες μεγάλες πόλεις, τα drones και τα ελικόπτερα της ΕΛΑΣ, προκειμένου να υπάρχει συνολική εικόνα της κατάστασης και να δίνονται οι σωστές κατευθύνσεις στις αστυνομικές δυνάμεις. Η χρήση των εναερίων μέσων αποσκοπεί και στην επιτήρηση της πόλης για την προστασία περιουσιών και την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας γενικότερα.

Διαδημοτικές μετακινήσεις μόνο το Σαββατοκύριακο

Επισημαίνεται ότι με τα ισχύοντα μέτρα οι διαδημοτικές μετακινήσεις επιτρέπονται αποκλειστικά και μόνο το Σαββατοκύριακο. Αυτό ισχύει για τις 24 και 25 Απριλίου, δηλαδή το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων, το ίδιο θα εφαρμοστεί και για το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα. Τις καθημερινές, ισχύει ο κανόνας της διαδημοτικής μετακίνησης μόνο έπειτα από αιτιολόγηση.

Αλλαγές στο ωράριο κυκλοφορίας

Αλλαγές έχουμε και στο ωράριο κυκλοφορίας. Έτσι, τη Μεγάλη Εβδομάδα η κυκλοφορία θα επιτρέπεται από τις 5 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα – που ανοίγει επίσημα και η εστίαση – το ωράριο διαμορφώνεται από τις 5 το πρωί μέχρι και τις 11 το βράδυ.

Για ποιους επιτρέπονται οι μετακινήσεις εκτός νομού

Υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες πολιτών για τους οποίους επιτρέπονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Αυτές είναι:

 • Μέλη διοικητικών συμβουλίων
 • Ελεύθεροι επαγγελματίες
 • Τεχνικά επαγγέλματα
 • Αγροτικές εργασίες
 • Χειρόγραφα βεβαιώσεις
 • Χρήση SMS για βοήθεια σε άτομο που έχει ανάγκη
 • Συμβολαιογραφικές πράξεις

Επίσης, προβλέπονται οι μετακινήσεις εκτός νομού για τους εξής λόγους:

 • Για λόγους εργασίας
 • Για λόγους υγείας
 • Για τελετή
 • Για επικοινωνία γονέων με τα παιδιά τους και αφορά στους διαζευγμένους ή στους εν διαστάσει γονείς
 • Για εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας
 • Για φοιτητές που επιστρέφουν στη μόνιμη κατοικία τους

Στο στόχαστρο οι μαϊμού βεβαιώσεις

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι αστυνομικές δυνάμεις θα εξετάζουν και τις βεβαιώσεις για κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις, καθώς τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται το φαινόμενο των πλαστών εγγράφων. «Οι ψευδείς δηλώσεις επισύρουν ποινικές ευθύνες» επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, τονίζοντας ότι οι κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις θα ελέγχονται ακόμη και εκ των υστέρων. Και αυτό γιατί εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνει καταγραφή και διασταύρωση των στοιχείων με την ΕΡΓΑΝΗ, δηλαδή οι αρχές να συλλέξουν τα στοιχεία σε όσους χρησιμοποίησαν τέτοια έγγραφα και να τα ελέγξουν μετά.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.