Ψυχροπολεμικές εποχές θυμίζουν οι σχέσεις Ρωσίας και ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, ωστόσο φαίνεται πως γίνεται μια προσπάθεια να σταματήσει η κλιμάκωση της έντασης και να γίνει η συνάντηση μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών.

Υπενθυμίζεται ότι, σειρά οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας και την απέλαση δέκα διπλωματών της χώρας ανακοίνωσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, σε απάντηση των κυβερνοεπιθέσεων και της ανάμειξης στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020, που αποδίδονται στη Μόσχα.

Με τη σειρά του, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο στις νέες «παράνομες» κυρώσεις, ενώ προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε νέα μέτρα θα μειώσουν τις πιθανότητες να πραγματοποιηθεί σύνοδος κορυφής μεταξύ Βλαντιμίρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν.

«Ζωτικής σημασίας να πραγματοποιηθεί η συνάντηση Μπάιντεν – Πούτιν»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι είναι ζωτικής σημασίας να πραγματοποιηθεί στους προσεχείς μήνες μια συνάντηση των προέδρων της Ρωσίας και των ΗΠΑ, ώστε να σταματήσει η κλιμάκωση της έντασης, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμός εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης σε ειδική τηλεφωνική ενημέρωση για τους δημοσιογράφους.

«Θεωρούμε, ότι στους προσεχείς μήνες θα είναι ζωτικής σημασίας για τους δύο ηγέτες να συναντηθούν και να συζητήσουν όλο το φάσμα των ζητημάτων που αφορούν στις διμερείς σχέσεις», τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι αυτό θα ήταν αναγκαίο για «να βρεθεί ένας σταθερός και αποτελεσματικός τρόπος να προχωρήσουμε παραπέρα και να σταματήσουμε τον οποιονδήποτε κύκλο κλιμάκωσης».

Παράλληλα, επισήμανε ότι η Ρωσία ενημέρωσε τις ΗΠΑ τόσο δημοσίως όσο και δια άλλων οδών ότι θα απαντήσει στις νέες κυρώσεις όπως και ότι η Ουάσιγκτον διατηρεί το δικαίωμα να επιβάλλει πρόσθετες κυρώσεις.

«Μας κατέστησαν σαφές τόσο δημόσια, όσο και μέσω άλλων σχημάτων, ότι προτίθενται να απαντήσουν στις κυρώσεις και πως εμείς θα πρέπει να δούμε τι θα αποφασίσουν να κάνουν. ΟΙ Ηνωμένες Πολιτείες φυσικά διατηρούν το δικαίωμα, να λάβουν πρόσθετα μέτρα εάν αυτό είναι αναγκαίο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Η πρόσκληση του Μπάιντεν στον Πούτιν παραμένει ανοικτή»

Η πρόσκληση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν προς τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν για μια σύνοδο κορυφής σε μια τρίτη χώρα, εξακολουθεί να ισχύει, ανέφερε σήμερα ο Λευκός Οίκος, λίγες ώρες μετά την επιβολή νέας σειράς αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας.

«Η πρόσκληση παραμένει ανοιχτή», δήλωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζεν Ψάκι.

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι μια σύνοδος κορυφής θα αποτελούσε ένα καλό βήμα προόδου προς την «ανάπτυξη μιας σταθερής και προβλέψιμης σχέσης» μεταξύ των δύο χωρών.

Στο ίδιο κλίμα και ο Αμερικανός πρέσβης στη Ρωσία

Επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αμερικανός πρέσβης στην Ρωσία, Τζον Σάλιβαν, σε ανακοίνωση του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα, μετά τη συνάντηση που είχε με Ρώσους αξιωματούχους, αναφέρει ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει, εκεί που είναι αυτό δυνατό, να αναζητά δυνατότητες για να οικοδομηθούν πιο σταθερές και προβλεπόμενες σχέσεις με τη Μόσχα που θα συνάδουν με τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Ο Σάλιβαν σημειώνει επίσης ότι η συνάντηση του στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών που έγινε με αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών έγινε σε επίπεδο επαγγελματικό και αμοιβαίου σεβασμού.

Νωρίτερα, η επίσημη εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, είχε δηλώσει ότι ο Αμερικανός πρέσβης Τζον Σάλιβαν βρίσκεται στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε σχέση με την επιβολή των νέων κυρώσεων που επέβαλλε η Ουάσιγκτον κατά της Ρωσίας, επισημαίνοντας ότι η συνάντηση αυτή για τον ίδιο δεν θα είναι ευχάριστη.

«Στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εκλήθη ο πρέσβης των ΗΠΑ. Θα σας ενημερώσουμε επιπροσθέτως για το αποτέλεσμα αυτής της συνομιλίας, η οποία θα είναι δύσκολη για την αμερικανική πλευρά», επισήμανε η Ζαχάροβα, προσθέτοντας ότι «η απάντηση μας θα είναι αμετάκλητη, θα διαμορφωθεί, θα την μάθετε, νομίζω πολύ σύντομα.