Άρση του αδιεξόδου για 24.400 δανειολήπτες του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων με στεγαστικά και επισκευαστικά δάνεια οι οποίοι αν και ζήτησαν ρύθμιση βρήκαν την πόρτα κλειστή , δίνουν αποφάσεις Ειρηνοδικείων που ανάβουν το πράσινο φως για να υπαχθούν στον νόμο Κατσέλη.

Τα συγκεκριμένα δάνειά είχαν τιτλοποιηθεί από το 2006 από το Ταμείο προς άντληση ρευστότητας, χωρίς ωστόσο οι δανειολήπτες να ενημερωθούν με αποτέλεσμα να μην μπορούν, σε καμία περίπτωση, να προχωρήσουν σε ρύθμιση.
Η πρώτη απόφαση με αριθμό 102/Φ436/2012 του Ειρηνοδικείου Αθηνών έκανε το πρώτο βήμα λέγοντας ότι οι απαιτήσεις του ΤΠ&Δ πρέπει να ρυθμίζονται με βάση τον νόμο 3869/2010 καθώς δεν υπάρχει διάταξη που να το εξαιρεί ρητά. Πρόκειται, για μεγάλη δικαστική επιτυχία, καθώς μέχρι πρόσφατα τα Ειρηνοδικεία απέκλειαν τα δάνεια του Ταμείου από το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αφήνοντας τους οφειλέτες εγκλωβισμένους στους όρους των συμβάσεων που είχαν υπογράψει. Κι αυτό γιατί οι ξένες εταιρείες αρνούνται να δεχθούν αιτήσεις δανειοληπτών για υπαγωγή στο «νόμο Κατσέλη», υποστηρίζοντας ότι δεν δεσμεύονται από την ελληνική νομοθεσία.

Τώρα με δεύτερη απόφαση και συγκεκριμένα , με προσωρινή διαταγή του Ειρηνοδίκη Πειραιά Νικολάου Κόντου, διατάσσεται το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να μειώσει τη δόση δανείου στα 120 ευρώ -από τα 530,20 ευρώ- που παρεκρατείτο μέχρι τώρα σε τιτλοποιημένο δάνειο συνταξιούχου απόστρατου αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού. Ο ένστολος συνταξιούχος, με δύο παιδιά, είχε λάβει από το ΤΠΔ ένα στεγαστικό και ένα επισκευαστικό δάνειο συνολικού ποσού 90.000 ευρώ. Το στεγαστικό δάνειο το 2006 τιτλοποίηθηκε χωρίς εκείνος να ενημερωθεί ποτέ από το ΤΠΔ.

Ο συνταξιούχος λόγω κρίσης ζήτησε παράταση της δανειακής του σύμβασης ή «κούρεμα» χωρίς ανταπόκριση λόγω τιτλοποίησης του δανείου. Ο συνταξξιούχος προσέφυγε (με τους δικηγόρους Δημήτρη Αβραάμ και Χρυσάνθη Ντέμου-Παππά) στο Ειρηνοδικείο Πειραιά ζητώντας να υπαχθεί στο νλόμο Κατσέλη όπερ και εγένετο.

Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων έχει τιτλοποιήσει 24.400 δάνεια συνολικής αξίας 900 εκατ. ευρώ, που έχουν λάβει δημόσιοι υπάλληλοι. Οι εταιρείες που αγόρασαν τα δάνεια συνήθως τα εξαγοράζουν στο 5% έως 50% της αξίας τους, με σκοπό να εισπράξουν το 100%, χρησιμοποιώντας ως μέσο πίεσης τις δικαστικές διαδικασίες, όπως είναι οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί ακινήτων.