Μία πρώτη διαφοροποίηση του lockdown έρχεται από σήμερα, καθώς επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις από δήμο σε δήμο τα Σαββατοκύριακα.

Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η μετακίνηση με αυτοκίνητο ή μηχανή και αποστολή του κωδικού «6» στο 13033 για έως 3 άτομα ή μια οικογένεια, με στόχο να πάρει μία «ανάσα» ο κόσμος που έχει παρουσιάσει σημάδια κόπωσης από την παρατεταμένη καραντίνα και τα διαρκή μέτρα, αλλά και να αποφευχθεί ο συνωστισμός που ευνοεί την υπερμετάδοση του κορονοϊού.

Μπλόκο σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη

Αρνητική ήταν η εισήγηση των λοιμοξιολόγων, όσον αφορά το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε τρεις περιοχές.

Συγκεκριμένα, η επιτροπή εισηγήθηκε να μην ανοίξουν τα καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα.

Προετοιμασίες για ψώνια με SMS στο 13032

Αλλαγή σκηνικού θα έχουμε το λιανεμπόριο από Δευτέρα.

Όσον αφορά στις μετακινήσεις προς τα καταστήματα λιανικού εμπορίου που ανοίγουν – εκτός των εμπορικών κέντρων- αυτές θα γίνονται με τον νέο κωδικό 13032 και μόνο με ραντεβού.

Θα πρέπει ωστόσο, να έχουν κλείσει από πριν ραντεβού με το κατάστημα που θέλουν να ψωνίσουν είτε με click away είτε με click in shop.  Οι καταναλωτές θα μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους αυστηρά για 3 ώρες και στέλνοντας μήνυμα μόνο μία φορά ανά 24ωρο.

Στον συγκεκριμένο αριθμό θα καταγράφεται τα ονοματεπώνυμο του και θα λαμβάνει ο αποστολέας μήνυμα που θα αναφέρει: «Μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα». Όλες τις μέρες παραμένει κανονικά σε λειτουργία το SMS 13033 για τις μετακινήσεις και ο περιορισμός για τα σούπερ μάρκετ εντός Δήμου ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από το σπίτι. Αλλάζει μόνο ο κωδικός 6 και μόνο για τα Σαββατοκύριακα.

Πιο συγκεκριμένα, τα καταστήματα που θα υποδέχονται μόνο με ραντεβού πελάτες, είναι τα εξής:

-όλα τα συνοικιακά καταστήματα

-τα μεγάλα καταστήματα- αλυσίδες, που δεν βρίσκονται ωστόσο σε εμπορικό κέντρο

-ανοιχτές θα είναι και οι μεγάλες αλυσίδες παιχνιδιών, ηλεκτρικών ειδών και άλλων, οι οποίοι θα εξυπηρετούν πελάτες που θα έχουν κλείσει από πριν ραντεβού με το κατάστημα.

-Τα πολυκαταστήματα που στο εσωτερικό τους δεν έχουν άλλα καταστήματα, δηλαδή δεν λειτουργούν σαν εμπορικά κέντρα

-Για κάθε 25 τετραγωνικά ισχύει 1 πελάτης ενώ μέχρι 20 πελάτες θα μπαίνουν στα καταστήματα 1.000 τ.μ.  H μετακίνηση από δήμο σε δήμο, που επιτρέπεται από αύριο, θα ισχύει και για το λιανεμπόριο, όπως ισχύει ήδη και για τα κομμωτήρια και για τα κέντρα αισθητικής.

TAGS