Σε βανδαλισμό της ορειχάλκινης σύνθεσης με τίτλο «Γροθιά που Σπας και Χτίζεις», η οποία βρίσκεται στο χώρο του Μνημείου Εθνικής Αντίστασης της Νέας Ιωνίας στον Βόλο, προχώρησαν άγνωστοι, αποκολλώντας ένα τμήμα του γλυπτού και αφήνοντάς το στη βάση του Μνημείου.

Με δήλωσή του ο δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης κατήγγειλε τη βέβηλη πράξη, σημειώνοντας πως «πρόκειται για έναν ακόμη βανδαλισμό στο δημόσιο χώρο, που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει μορφή μάστιγας, ιδιαίτερα με τις μεγάλες ζημιές σε γλυπτά της πόλης (σπασίματα, γδαρσίματα, αφαιρέσεις μελών ή και κλοπές). Πρόκειται για πράξεις αποτρόπαιες, με τις οποίες πλήττεται η ίδια η πόλη, ο πολιτισμός μας και η δημοκρατία. Ο Δήμος Βόλου κατέθεσε άμεσα μήνυση κατ’ αγνώστων στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας, ενώ το αρμόδιο Τμήμα Συντήρησης θα μεριμνήσει για την άμεση αποκατάσταση του μνημείου».

Ο δήμος δεν θεωρεί τυχαίο το γεγονός ότι ο βανδαλισμός στο μνημείο έγινε τη μέρα που συμπληρώνονταν 70 χρόνια από το «Μπλόκο της Κοκκινιάς», όπως επίσης ότι την ίδια μέρα εκδηλώθηκε η ρατσιστική επίθεση χρυσαυγιτών στο Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά.

Με αφορμή το περιστατικό, η Τομεακή Επιτροπή του ΚΚΕ Βόλου τόνισε πως η βεβήλωση του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης αποτελεί «πράξη βεβήλωσης της περήφανης ιστορίας του λαϊκού κινήματος της χώρας μας, των ηρωικών σελίδων της δράσης του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και μετέπειτα του ΔΣΕ στις πόλεις και τα βουνά της περιοχής μας εναντίον του πιο αποκρουστικού προσωπείου του καπιταλισμού: του φασισμού. Απαιτούμε από τη Δημοτική Αρχή να πάρει όλα τα κατάλληλα μέτρα για τη συντήρηση και τη φύλαξη των μνημείων του ΕΛΑΣ, ΕΑΜ, ΕΠΟΝ, ΔΣΕ της πόλης μας».

Στην ίδια ανακοίνωση διευκρινίζεται πως «το μνημείο εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 1984 στο χώρο που ονομάστηκε πλατεία Εθνικής Αντίστασης, μιας και εκεί βρίσκονταν τα γραφεία της ΕΠΟΝ, από την τότε δημοτική αρχή του αείμνηστου κομμουνιστή δημάρχου Α. Βαλαχή. Ο λαός της Ν. Ιωνίας έχει δώσει μάχες μαζί με τους κομμουνιστές όλα αυτά τα χρόνια στο συγκεκριμένο σημείο ώστε να μην επικρατήσει η λήθη και το ξαναγράψιμο της ιστορίας που στόχο έχει ιδίως τη νέα γενιά».

«Καλούμε το λαό της περιοχής μας να περιφρουρήσει την περήφανη ιστορία του αποκαλύπτοντας τα ψέματα που λούζουν τη νέα γενιά για την περίοδο 1940-1950 η Ε.Ε. και οι ακόλουθοί της. Να μην αφήσουν να περάσει η θεωρία των δύο άκρων, αλλά και η προσπάθεια από την «αριστερά» της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ να παρουσιαστούν οι αγώνες και τα συνθήματα εναντίον του ιμπεριαλισμού ως αναχρονιστικά κατάλοιπα. Αυτό είναι το χρέος του κάθε εργάτη και της κάθε εργάτριας, του κάθε εργαζόμενου που γνωρίζει την αιματοβαμμένη ιστορία της τάξης του από την ίδια την οικογένειά του και τον περίγυρό του», καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Πηγή φωτογραφίας: magnesianews.gr