Το καλοκαίρι αναμένεται να παραδοθούν τα πρώτα μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale από την Γαλλία στην Ελλάδα, αλλά ήδη το πρώτο αεροσκάφος είναι έτοιμο τεχνικά.

Οπως αναφέρει η γαλλική ιστοσελίδα air-cosmos.com, το διθέσιο αεροσκάφος τύπου Β305 είναι ήδη έτοιμο προς παράδοση, καθώς έγιναν όλες οι απαραίτητες μετατροπές σύμφωνα με τις ελληνικές προδιαγραφές. Από το αεροσκάφος, αφαιρέθηκε εξειδικευμένος εξοπλισμός που αφορά την Γαλλική Πολεμική Αεροπορία καθώς τα Rafale B χρησιμοποιούνται για την μεταφορά και ρίψη πυραύλων ASMP-A. Επίσης, εγκαταστάθηκαν συστήματα αποστολής, καθώς οι Γάλλοι δεν χρησιμοποιούν πλήρη εξοπλισμό κατά την διάρκεια αποστολών τους.

Οπως τονίζει το δημοσίευμα, από το αεροσκάφος έχουν αφαιρεθεί 60 τμήματα και συστήματα μετά από 1.050 ώρες εργασίας, σε συνολικά 45 ημέρες. Τα αεροσκάφη, θα πρέπει, όπως αναφέρει η συμφωνία, να έχουν και υπόλοιπο χρόνου πτήσης τουλάχιστον δυο ετών πριν την προγραμματισμένη συντήρηση τους, με κατά προσέγγιση περίπου 360 ώρες πτήσεων.

Ακόμη, η ιστοσελίδα αναφέρει πως προετοιμάζεται για την Ελλάδα ένα ακόμη μαχητικό, το Rafale C, καθώς θα παραδοθούν στην χώρα μας 10 μονοθέσια αυτού του τύπου.