Στα ανοιχτά της Καλαμάτας δένει το φορτηγό πλοίο «Elbeik», σημαίας Τόγκο, το οποίο μεταφέρει περίπου 1.700 ζώα, τα οποία φέρεται να πάσχουν από μια σοβαρή ασθένεια των βοοειδών.

Συγκεκριμένα, στο πλεούμενο – «φάντασμα» έχει απαγορευτεί ο κατάπλους στη Σαρδηνία και σε λιμάνια της Λιβύης, της Αιγύπτου, της Τουρκίας και της Κύπρου. Μετά τα απανωτά απαγορευτικά, το φορτηγό έχει πάρει πορεία επιστροφής στην Ισπανία και συγκεκριμένα προς το λιμάνι της Καρταχένα.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα eleftheriaonline.gr, έπειτα από παρέμβαση της επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέλλας Κυριακίδου, ζητήθηκε από την Ελλάδα η παροχή βοήθειας όσον αφορά τον ανεφοδιασμό του με καύσιμα και τρόφιμα.

Έτσι, μετά τον ανεφοδιασμό του με καύσιμα στους Καλούς Λιμένες της Κρήτης, προσέγγισε τη Μεσσηνία για τροφοφοδοσία τόσο για τα μέλη του πληρώματος όσο και για τα μεταφερόμενα ζώα.

Το πλοίο, που έχει ξεκινήσει από τα μέσα Δεκεμβρίου από την Ταραγόνα της Ισπανίας, με σκοπό τη μεταφορά των ζώων στη Λιβύη, δεν έχει γίνει δεκτό σε κανένα λιμάνι, λόγω του φόβου της ασθένειας.

Σημειώνεται πάντως ότι, το «Elbeik» δεν είναι το μοναδικό πλοίο που, μεταφέροντας βοοειδή ύποπτα ότι πάσχουν από καταρροϊκό πυρετό, χρειάστηκε να περιπλανηθεί στη Μεσόγειο χωρίς να γίνεται δεκτό σε κανένα λιμάνι.

Το προηγούμενο διάστημα το πλοίο «Karim Allah» σημαίας Λιβάνου, που μετέφερε πάνω από 800 αγελάδες, αναγκάστηκε τελικά να επιστρέψει στην Καρταχένα, όπου τα ζώα οδηγήθηκαν σε ευθανασία.

Τα ζώα προορίζονταν αρχικά να πωληθούν στην Τουρκία, ωστόσο οι Αρχές εκεί εμπόδισαν το φορτίο και ανέστειλαν τις εισαγωγές ζωντανών ζώων από την Ισπανία, λέγοντας πως οι αγελάδες ενδέχεται να πάσχουν από τον ιό της κυανής γλώσσας. Οι Αρχές της γειτονικής χώρας δεν εξέτασαν τα ζώα, ωστόσο εστία του ιού είχε εντοπιστεί στην ισπανική επαρχία Ουέσκα.

Μετά την απόρριψη των τουρκικών Αρχών, το πλοίο μετατράπηκε σε διεθνή παρία, καθώς διάφορες χώρες αρνήθηκαν να του επιτρέψουν την είσοδο στα λιμάνια τους ακόμα και για να ανεφοδιαστεί με ζωοτροφές, με αποτέλεσμα οι αγελάδες να ταξιδεύουν πολλές ημέρες πίνοντας μονάχα νερό.

Τελικά, με τα πολλά, οι κτηνίατροι αποφάσισαν να θανατωθούν οι 895 αγελάδες που μετέφερε.