Στο μικροσκόπιο των μελών της ειδικής επιτροπής Εμπειρογνωμόνων βρίσκονται από το πρωί όλες οι περιφερειακές ενότητες της χώρας, προκειμένου να χαρτογραφηθεί το ιικό φορτίο και το συνολικό επιδημιολογικό αποτύπωμα κάθε περιοχής για να καταλήξουν στο εάν η εισήγησή τους θα αφορά σε καθολικό πανελλαδικό lockdown ή σε «έξυπνα» στοχευμένα μέτρα στις περιοχές που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη έξαρση κρουσμάτων και πίεση στο ΕΣΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η λύση που προκρίνεται είναι η αυστηροποίηση των μέτρων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ σε αυξημένη επιτήρηση – «βαθύ κόκκινο» μπαίνουν η Λάρισα, Ηράκλειο, Λευκάδα, Αρκαδία, Φθιώτιδα, Κορινθία, Αργολίδα, Χίος, Σάμος, Θεσπρωτία, Βοιωτία, Αιτωλοακαρνανία.

Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί και για το θέμα των σχολείων. Και αυτό γιατί στο τραπέζι της επιτροπής έχει πέσει η πρόταση για καθολικό κλείσιμο, δεδομένου ότι η βρετανική μετάλλαξη έχει υψηλή μεταδοτικότητα και οι ενδοοικογενειακές λοιμώξεις έχουν αυξηθεί δραματικά.

Οι τελικές ανακοινώσεις αναμένονται στις 18:00 από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό πολιτικής προστασίας και διαχείρισης κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξουν αλλαγές στα SMS με τους κωδικούς 2, 4 και 6.

Οι αλλαγές στους κωδικούς

Για τον κωδικό 2 που χρησιμοποιούμε για ψώνια με sms στο 13033 υπάρχει η σκέψη να μπει χιλιομετρικός περιορισμός, για να μην αλλάζει κάποιος γειτονιά για να πάει σούπερ μάρκετ.

Για τον κωδικό 4, δηλαδή την παροχή βοήθειας σε ηλικιωμένους, συζητείται η αυστηροποίηση των ελέγχων.

Τέλος, όσον αφορά στον κωδικό 6 που είναι για σωματική άσκηση ή για βόλτα του κατοικιδίου θα επιτρέπεται μόνο με τα πόδια και όχι με την χρήση αυτοκινήτου, προκειμένου να μπει φρένο στις μετακινήσεις εκτός δήμου. 

TAGS