Με τον χορτοφαγικό τρόπο ζωής να κερδίζει συνεχώς έδαφος, δεν είναι λίγοι όσοι αναζητούν vegetarian latte ή cappuccino. Ακόμα κι αν κάποιος απέχει από το να γίνει vegan, διάφορα ζητήματα σχετικά με το υψηλό ενεργειακό αποτύπωμα του γάλακτος ή τις μεθόδους παραγωγής τους στρέφουν αρκετούς ανθρώπους στην αναζήτηση υποκατάταστατων φυτικής προέλευσης.

Ακόμα κι αν δεν επιθυμούμε να βγάλουμε το γάλα από την διατροφή μας, δεν είναι κακή ιδέα να δοκιμάσουμε τον καφέ μας με κάποιο γάλα φυτικής προέλευσης. Κάθε ένα από τα φυτικά γάλατα έχει τα δικά του, μοναδικά χαρακτηριστικά από άποψη γεύσης, υφής και συνδυασμού του με τον καφέ.  Αν και οι ορκισμένοι εχθροί του φυτικού γάλακτος διατυμπανίζουν συνεχώς το μεγάλο του μειονέκτημα (την τεράστια δυσκολία στη δημιουργία αφρογάλακτος), οι φανατικοί τους φίλοι τονίζουν την ξεχωριστή τους γεύση, αλλά και τα οφέλη τους στην ανθρώπινη υγεία.

Το Coffees.gr πραγματοποίησε ένα  crash-test με τα φυτικά γάλατα που μπορούμε να βρούμε στα σούπερ μάρκετ, πάντα με γνώμονα το πόσο καλά συνδυάζονται με τον καφέ και το πόσο μπορούν να διευρύνουν τους γευστικούς μας ορίζοντες και να μας χαρίσουν νέες εμπειρίες καφέ!

Ποιο φυτικό γάλα ταιριάζει καλύτερα με τον καφέ;

Γάλα αμυγδάλου: Χαρακτηρίζεται από ήπια γεύση κι έχει την τάση να τονίζει τις πικρές νότες του καφέ, δίνοντας του ένταση. Είναι καλό να επιλέγουμε γάλα αμυγδάλου χωρίς πρόσθετα σάκχαρα, αλλά και χωρίς πρόσθετες γεύσεις (βανίλια, σοκολάτα κλπ).

Γάλα Καρύδας: Δίνει στον καφέ πυκνότερη υφή, όμως η γεύση της καρύδας του προσδίδει και μια «εξωτική» νότα, η οποία δεν εκτιμάται από όλους. Έχει περισσότερες θερμίδες από το γάλα, αλλά και από τα περισσότερα φυτικά υποκατάστατα. Ταιριάζει αρκετά και σε κρύες παρασκευές.

Γάλα Φουντουκιού: Πιο «nutty» από το γάλα αμυγδάλου, με εντονότερη τη γεύση του ξηρού καρπού και αντίστοιχο τόνισμα της πικράδας του καφέ. Εξαιρετικό στα ζεστά ροφήματα, όχι και τόσο επιτυχημένη επιλογή στα κρύα, όπου δημιουργεί εύκολα αίσθημα κορεσμού μετά από μερικές γουλιές.

Γάλα Βρώμης:  Πλούσιο σε φυτικές ίνες,  παρουσιάζει μεγαλύτερο ποσοστό πρωτεϊνών από τα υπόλοιπα φυτικά γάλατα, κάτι που του δίνει τη δυνατότητα να δημιουργεί αφρόγαλα ευκολότερα. Ιδανικό για vegan cappuccinos και γενικά για όσους αγαπούν την υφή του αφρογάλακτος.

Γάλα Ρυζιού: Η ουδέτερη γεύση του είναι δίκοπο μαχαίρι, καθώς ταιριάζει σε όλες τις παρασκευές, χωρίς να προσφέρει πολλά πράγματα από γευστικής άποψης. Το γάλα ρυζιού έχει φίλους αλλά και ορκισμένους εχθρούς, οπότε η καλύτερη λύση για να ανακαλύψει κάποιος αν του ταιριάζει είναι μόνο η προσωπική δοκιμή.

Γάλα Σόγιας: Αρκετοί υποστηρίζουν ότι είναι ό,τι πιο κοντινό στο ζωικό γάλα, ενώ η περιεκτικότητα του σε πρωτεϊνη επιτρέπει την δημιουργία αφρογάλακτος. Στα μειονεκτήματα  του συγκαταλέγεται ό,τι μπορεί εύκολα να «κόψει» στο ζεστό καφέ, δίνοντάς του κοκκιώδη υφή.

Το Coffees.gr είναι το μεγαλύτερο e-shop στην ελληνική αγορά του καφέ, με ειδίκευση στον καφέ espresso και όλα τα σχετικά προϊόντα. Στον ιστότοπο του Coffees.gr, εκτός από τεράστια ποικιλία σε όλα τα μεγάλα brands espresso, μπορεί κανείς να βρει δεκάδες tips και συμβουλές, για να ξυπνήσει τον barista που κρύβει μέσα του.