Τον κώδωνα του κινδύνου για το νέο κύμα κακοκαιρίας που θα «χτυπήσει» τη χώρα μας κρούουν οι ειδικοί.

Πιο έντονα φαινόμενα θα σημειωθούν από την Παρασκευή το βράδυ με κύρια χαρακτηριστικά τις χαμηλές θερμοκρασίες και τις έντονες χιονοπτώσεις.

Σήμερα, το σκηνικό του καιρού αναμένεται να αλλάξει από αργά το απόγευμα στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και σταδιακά τη δυτική Πελοπόννησο.

Εξασθένηση των φαινομένων στις περιοχές αυτές προβλέπεται τις πρωινές ώρες της Τετάρτης.

Από το βράδυ σήμερα, μέχρι αύριο το πρωί, η κακοκαιρία αναμένεται να χτυπήσει τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς τη Θράκη.

Καλλιάνος: Πότε θα χτυπήσει το «ψύχος τέρας» και πώς θα επηρεάσει την Αττική

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος κάνει λόγο για πιθανή κατάβαση ψύχους «τέρατος».

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, επαναλαμβάνω, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, διότι ενδέχεται να αλλάξουν τα δεδομένα λόγω του ότι έχουμε ακόμη 5 ημέρες μπροστά μας» επισημαίνει και αναφέρει πως ισχύουν τα παρακάτω:

Α’ Φάση κακοκαιρίας

Φαίνεται να έχει κλειδώσει η ισχυρή μεταφορά πολύ ψυχρών αερίων μαζών από την Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη κατά τη διάρκεια του προσεχούς Σαββατοκύριακου που θα επηρεάσει σε πρώτη φάση την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα. Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη σε ποιες περιοχές θα χιονίσει, όμως διαφαίνεται να χιονίζει κατά περιόδους από το ύψος της Στερεάς Ελλάδας και βορειότερα μέχρι και τα πεδινά ή και παραθαλάσσια τμήματα.

Β’ Φάση κακοκαιρίας (με πιθανότητα μικρής αλλαγής των δεδομένων)

Από το βράδυ της Κυριακής προς τη Δευτέρα και στη συνέχεια υπάρχει πιθανότητα το πολύ έντονο κρύο να επηρεάσει και τα υπόλοιπα νοτιότερα τμήματα της χώρας, από την Αττική για παράδειγμα έως και την Κρήτη. Εκεί, όπου και αν χιονίσει θα επηρεάσει προφανώς -επίσης- πολύ χαμηλά υψόμετρα (και αναφέρομαι κυρίως στην Αττική, στην υπόλοιπη Στερεά, στην Εύβοια και στην Πελοπόννησο).

Προσοχή – Ίσως αλλάξει κάπως η πορεία του ψύχους τις επόμενες ημέρες

Δεν μπορούμε όμως σε καμία περίπτωση να εντοπίσουμε από τώρα πόσο χαμηλά γεωμετρικά (στην Ελλάδα) θα κατέβουν αυτές οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες, πόσο θα διαρκέσει η παραμονή τους στη χώρα μας, σε ποιες περιοχές θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις και από ποια υψόμετρα και πάνω θα εκδηλώνονται αυτές οι χιονοπτώσεις.

Όπως και να έχει, δεν έχει ακόμη κλειδώσει τίποτα και θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι την Τετάρτη – Πέμπτη ώστε να είμαστε πλέον σχεδόν σίγουροι για την περαιτέρω εξέλιξη του καιρού.

ΥΓ : Μην ακούτε από τώρα για περιοχές χιονοπτώσεων και πόσο μάλλον για υψόμετρα χιονόπτωσης. Όλα ακόμη είναι ρευστά, όπως σας τα είχα αναλύσει και σε προηγούμενο post μου. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα, σε επόμενα τρεξίματα των μοντέλων, να παρατηρήσουμε μεγάλες αλλαγές. Γι’ αυτό και όλα τα παραπάνω είναι προσωπικές εκτιμήσεις για τα μέχρι τώρα δεδομένα. Αύριο ίσως να έχουν αλλάξει κάποια πράγματα…

ΠΙΘΑΝΗ ΚΑΤΑΒΑΣΗ ΨΥΧΟΥΣ «ΤΕΡΑΤΟΣ» ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΑυτή τη στιγμή που μιλάμε, επαναλαμβάνω, αυτή τη στιγμή…

Posted by Γιάννης ΚαλλιάνοςΑ on Monday, February 8, 2021

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Από τους 22 με 24 βαθμούς θα οδηγηθούμε σε αρνητικές θερμοκρασίες και χιόνια

«Από την άνοιξη στη βαρυχειμωνιά και τα χιόνια» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μαρουσάκης.

«Εντυπωσιακές αλλαγές αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας μέχρι και το τέλος της εβδομάδας που μόλις ξεκίνησε όπου από τους 22 με 24 βαθμούς θα οδηγηθούμε σε αρνητικές θερμοκρασίες και χιόνια ακόμη και μέσα σε πόλεις» επισημαίνει.

«Το δεύτερο σύστημα κακοκαιρίας ακολουθώντας μια ανάλογη τροχιά θα μας απασχολήσει την Τρίτη δίνοντας αντίστοιχο τύπο καιρού (δεύτερος χάρτης) με τους νοτιάδες να κυριαρχούν στα πελάγη μας διαμορφώνοντας ένα θερμοκρασιακό προφίλ που μόνο Χειμώνα δεν θα θυμίζει» αναφέρει και προσθέτει:

«Μέσα στην Τετάρτη αναμένουμε βελτίωση του καιρού η οποία όμως δεν θα κρατήσει για πολύ μιας και το διήμερο Πέμπτη – Παρασκευή νέο βαρομετρικό χαμηλό θα προσεγγίσει τη χώρα μας και από τα δυτικά δίνοντας και πάλι βροχές και καταιγίδες αυτή τη φορά ενδεχομένως σε πιο γενικευμένο επίπεδο (τρίτος χάρτης)».

«Αυτό το βαρομετρικό χαμηλό στην ουσία είναι και που θα αλλάξει την ατμοσφαιρική κυκλοφορία στην περιοχή μας μιας και καθώς θα απομακρυνθεί προς τη Μαύρη θάλασσα θα βαθύνει και θα συνδυαστεί με τον πολύ ισχυρό και εκτεταμένο αντικυκλώνα (ατμοσφαιρικό βουνό) που θα έχει εγκατασταθεί και οργανωθεί στα βόρεια τμήματα της Γηραιάς ηπείρου» σημπληρώνει.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΣΤΗ ΒΑΡΥΧΕΙΜΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΙΟΝΙΑΕντυπωσιακές αλλαγές αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας…

Posted by Klearhos Marousakis on Monday, February 8, 2021

Αρναούτογλου: Μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας από την Παρασκευή

Μετά το ανοιξιάτικο Σαββατοκύριακο που πέρασε, το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να είναι πολύ διαφορετικό, με τον Σάκη Αρναούτογλου να αναμένει μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας από την Παρασκευή.

Με πυκνή συννεφιά θα ξεκινήσει η Πέμπτη ενώ θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Διατηρούνται οι δυνατοί νοτιοδυτικοί άνεμοι.

Την Παρασκευή οι άνεμοι θα στρέφονται σε βοριάδες, καθαρίζοντας την ατμόσφαιρα από υγρασία, ενώ θα μεταφερθούν προς τη χώρα μας πολύ ψυχρές αέριες μάζες που θα ρίξουν εντυπωσιακά τον υδράργυρο, όσο πλησιάζει το Σαββατοκύριακο.