Την αντίθεση του επιχειρηματικού κόσμου της Δυτικής Μακεδονίας στις ενέργειες του Υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές, σε 10 τουριστικές περιοχές της χώρας, εκφράζει ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου και Απασχόλησης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Σβώλης σε επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, Νίκο Δένδια.

Ο κ. Σβώλης διερωτάται τι εξυπηρετεί μία τέτοια ενέργεια, όταν προσφάτως έχει ψηφιστεί νόμος που προβλέπει το άνοιγμα επτά Κυριακών το χρόνο και κάνει λόγο «για συσσώρευση της εξουσίας και των εσόδων στις λίγες πολυεθνικές, ενώ τον πρώτο λόγο θα έπρεπε να τον έχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Στο πλαίσιο αυτό τονίζει ότι κανείς δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί πως η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές θα αυξήσει ξαφνικά την καταναλωτική δαπάνη σε μία περίοδο σκληρής οικονομικής λιτότητας. Παράλληλα ζητά να εξασφαλιστεί πρώτα απ’ όλα η σταθερότητα και γενικά να δημιουργηθεί ένα φιλικό περιβάλλον για την επιβίωση και την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν το 95% των ελληνικών επιχειρήσεων και το 85% της απασχόλησης.

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή της η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων του Νομού Θεσσαλονίκης κάνει λόγο για προσπάθεια κατάργησης της αργίας της Κυριακής, με σκοπό την ικανοποίηση «της πάγιας απαίτησης των μονοπωλίων του εμπορίου και των πολυεθνικών ομίλων». Παράλληλα απευθύνει έκκληση για συμμετοχή σε απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει στις 10 το πρωί της ερχόμενης Κυριακής στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους με Τσιμισκή.

Η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων διεκδικεί, μεταξύ άλλων, την υποχρεωτική αργία της Κυριακής για όλα τα καταστήματα, την κατάργηση των νόμων και διατάξεων που απελευθερώνουν το ωράριο, την καθιέρωση εθνικού ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων που δεν θα ξεπερνά τις 48 ώρες την εβδομάδα με τρία απογεύματα κλειστά τα μαγαζιά και με σταθερό ωράριο, τη διασφάλιση οκτάωρου, πενθήμερου και σαραντάωρου για τους εργαζόμενους στο εμπόριο και την κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας.
\