Οι δυστοκίες των φαρμακευτικών στις παραδόσεις των εμβολίων αναγκάζουν την κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει τον προγραμματισμό της, εξηγώντας ότι ο ρυθμός των εμβολιασμών εξαρτάται απόλυτα από τη διαθεσιμότητα των εμβολίων.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα πρωτοβάθμιας φροντίδας, Μάριο Θεμιστοκλέους, καθημερινά ξεπερνάμε τους 17.000 εμβολιασμούς και εκτιμάται ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού με έμφαση στις ευπαθείς και ευάλωτες στον ιό ομάδες.

Μέχρι στιγμής στη χώρα μας έχουν εμβολιαστεί 195.783 πολίτες, ενώ όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός: «θα μπορούσαμε να κάνουμε πολύ περισσότερους, πλην όμως είμαστε απολύτως εξαρτημένοι από τον αριθμό των εμβολίων που παίρνουμε στα πλαίσια των ευρωπαϊκών διαδικασιών αγορών», προσθέτοντας ότι ασκείται πίεση και από την ελληνική κυβέρνηση στις εταιρείες να τιμήσουν τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ίδια ώρα, την άμεση ανάγκη να περιληφθούν στις λίστες προτεραιότητας για εμβολιασμό τονίζουν εργαζόμενοι σε μία σειρά από κλάδους, όπως στην καθαριότητα, τις μεταφορές και στα εφοδιαστικά καταστήματα.

Πρόκειται για χιλιάδες εργαζόμενους πρώτης γραμμής που βρίσκονται καθημερινά εκτεθειμένοι στον κορονοϊό και συνεπώς χρειάζονται ασπίδα προστασίας. Το σχέδιο προτεραιοποίησης δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη από την Επιτροπή Εμβολιασμών και αυτό γιατί βρίσκεται υπό διαρκή επεξεργασία, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες θα εισακουστούν οι κλάδοι που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω υπερέκθεσης στον ιό.

Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις, οι οποίες παρουσιάστηκαν στην επίσημη ενημέρωση από τον Μάριο Θεμιστοκλέους αναμένονται τα εξής:

Pfizer/Biontech: 815.000 δόσεις τέλη Φεβρουαρίου – και 1.415.000 δόσεις θα έχουμε στα τέλη Μαρτίου

Moderna: περιμένουμε 20.000 δόσεις στα τέλη Γενάρη, 115.000 δόσεις ως τα τέλη Φεβρουαρίου κι ακόμα 105.000 ως τα τέλη Μαρτίου.

Astrazeneca: αναμένουμε στα τέλη Φεβρουαρίου 410.000 δόσεις και άλλες 330.000 δόσεις στα τέλη Μαρτίου.

«Κλειδί» το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson

Εν τω μεταξύ, αν προστεθεί στη φαρέτρα των εμβολίων και το μονοδοσικό της Johnson & Johnson τότε το εμβολιαστικό πρόγραμμα θα αποκτήσει πολύ μεγαλύτερη δυναμική. Επισημαίνεται, ότι η πολυεθνική Johnson & Johnson αναμένεται να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών του εμβολίου της κατά της νόσου Covid-19 την επόμενη εβδομάδα και στη συνέχεια θα αιτηθεί ταχεία αδειοδότηση, προκειμένου το εμβόλιο να διατεθεί στην αγορά.

Επομένως, το εμβόλιο αυτό θα γίνει πιθανόν λίγο μετά το τρίτο που θα πάρει το πράσινο φως στις ΗΠΑ. Οι δεσμεύσεις της Johnson & Johnson περιλαμβάνουν 100 εκατομμύρια δόσεις που θα αποσταλούν στις ΗΠΑ πριν από τα τέλη Ιουνίου, περίπου 200 εκατομμύρια δόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από το τέλος του έτους, με τις πρώτες παραδόσεις τον Απρίλιο και περίπου 200 εκατομμύρια δόσεις σε αναπτυσσόμενες χώρες, με τις πρώτες παραδόσεις να ξεκινούν μετά τον Ιούνιο.