Η Πηνελόπη Δέλτα επανέρχεται στην επικαιρότητα με το «Κύκνειο άσμα» της, που έγραψε πριν 75 χρόνια και εκδόθηκε μόλις, από τις εκδόσεις «Ερμής».

Τίτλος του οι «Ρωμιοπούλες» ένα τρίτομο μυθιστόρημα, αυτοβιογραφικό, μιας γυναίκας «εγκλωβισμένης στην κοινωνία αλλά και στο ίδιο το σαρκίο της, αλληλεγγύης με τον γυναικείο πληθυσμό μιας εποχής που ο βίος εκτός οικογενείας ανήκε στους άνδρες και οι γυναίκες δεν εκσυγχρονίζονται, παραμένουν καθηλωμένες στο χρυσό κλουβί τους, όπως η ίδια η Δέλτα η οποία ταυτίζεται με την κεντρική ηρωίδα του μυθιστορήματός της. Κι ενώ οι Ελληνίδες αποτελούν το αντικείμενο εξιστόρησης στις Ρωμιοπούλες, η έγνοια της συγγραφέως για τη νεοελληνική ιστορία συγκροτούν το υφάδι του μυθιστορηματικού καμβά» τόνισε η ερευνήτρια Ιωάννα Πετροπούλου, σήμερα, στην παρουσίαση του βιβλίου, που πραγματοποιήθηκε στην οικία Στεφάνου και Πηνελόπης Δέλτα, στην Κηφισιά, όπου στεγάζονται από τη δεκαετία του 1990, τα ιστορικά αρχεία του Μουσείου Μπενάκη.

Σε αυτή την έπαυλη του 19ου αιώνα, η Πηνελόπη Δέλτα έγραψε τις «Ρωμιοπούλες» που είχε ξεκινήσει το 1926 στην Θεσσαλονίκη και συνέχισε στην Αθήνα έως το 1939. Αποτελεί μια τριλογία από 1.769 χειρόγραφα και σηματοδοτεί και το τέλος της παρουσίασης του Αρχείου Π. Δέλτα, σύμφωνα με τον επιμελητή της έκδοσης, Αλέκο Ζάννα.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.