«Πηγαίνουμε αρκετά καλά, με την έννοια ότι είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης», είπε αναφορικά με την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μέσω τοποθέτησής του σε τηλεοπτική εκπομπή. Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε πως «δεν μας παίρνει να μας ξεφύγει η πανδημία», για να προσθέσει ότι τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν μετά τις γιορτές.

Όπως είπε ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στο Open, η άρση του lockdown στις 7 Ιανουαρίου θα είναι πρόωρη. «Δεν μας παίρνει να μας ξεφύγει η πανδημία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης. Με καθυστέρηση δύο εβδομάδων στις ΜΕΘ και στους θανάτους. Είναι δύσκολη περίοδος λόγω των καιρικών συνθηκών», σημείωσε, για να σημειώσει αναφορικά με τον τομέα της εκπαίδευσης: «Καταλαβαίνω ότι είναι ο στόχος να ανοίξουν τα σχολεία, αλλά με τις ενδείξεις που έχουμε ανά περιοχή στη χώρα, δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει. Θα βοηθούσε η αύξηση της τηλεργασίας».

Αναφερόμενος στις επιβαρυμένες περιοχές ο καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, είπε: «Είναι δύσκολη περίοδος για τη Δυτική Αττική και την Κοζάνη, έχουν αρνητική δυναμική. Με ανησυχεί  η Αιτωλοακαρνανία, αλλά δεν χρειάζεται αυστηρότερα μέτρα. Ίσως υπάρχει κάποια εστία, χρειάζεται περισσότερη ανίχνευση. Και στην Ξάνθη υπάρχει πρόβλημα, αλλά όχι για εγκλεισμό».

Όσο για την απόφαση του lockdown, εξήγησε: «Ξαφνικά εδώ και δέκα ημέρες η καμπύλη από πτωτική σταθεροποιήθηκε, που οφείλεται στην αύξηση της δυναμικής σε αυτές τις περιοχές. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να ξεφύγει στην Αττική των 4 εκατ. πολιτών. Εάν ξεφύγει, θα είναι δραματικό. Οι βιομηχανίες της Δυτικής Αττικής χρειάζονται περισσότερα τεστ και συσκευές απολύμανσης αέρα».