Σε 10 μέρες θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την άρση του lockdown, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση 1-2 εβδομάδες όπως είπε ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Τάκης Παναγιωτόπουλος.

Αναφορικά με τα σενάρια που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες για λήψη πρόσθετων μέτρων στη Βόρεια Ελλάδα, με το κλείσιμο των συνόρων για τις όμορες χώρες, επισήμανε ότι εκεί υπάρχει ευρεία κυκλοφορία του ιού και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει σε βραχύ διάστημα.

«Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις σταθεροποίησης και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Ο χθεσινός αριθμός των κρουσμάτων δε σημαίνει τίποτα. Μπορεί να είναι μια τυχαία έξαρση. Είμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο και ανάλογα με την εξέλιξη θα δούμε αν θα χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα. Υπάρχουν πιθανότητες τα μέτρα να αποδώσουν, που είναι από τα πιο αυστηρά μέτρα που εφαρμόζονται, κι ελπίζουμε ότι θα αποδώσουν και δε θα χρειαστούν άλλα» δήλωσε στον ΣΚΑΪ.

Στο μέτωπο του εμβολίου επισήμανε ότι «φαίνεται ότι σύντομα θα έχουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες αβεβαιότητες ως προς την αποτελεσματικότητα τους στους ηλικιωμένους ανθρώπους, αλλά και κατά πόσο προστατεύει από τη μεταδοτικότητα».

Για το εμβόλιο μίλησε και ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος. Όπως είπε είναι πιθανόν μέσα στον Ιανουάριο να έχουμε τα πρώτα εμβόλια και στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι θα πάρει λίγο χρόνο να δημιουργηθούν αντισώματα στον οργανισμό. Για παράδειγμα, αν κάποιος εμβολιαστεί τον Ιανουάριο, αντισώματα θα έχει δημιουργήσει τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, ενώ για ανοσία θα χρειαστεί ίσως όλος ο επόμενος χρόνος.

Ως προς τις παρενέργειες, ο καθηγητής τόνισε ότι είναι αντίστοιχες με αυτές του εμβολίου της γρίπης, όπως πόνος στο σημείο του εμβολιασμού, χαμηλό πυρετό για 1-2 μέρες.