Τα καθαρά ρούχα δεν είναι κάτι αυτονόητο για όλους. Για κάποιους είναι πολυτέλεια μιας και δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που μένουν στον δρόμο. Τα νούμερα λένε πως 1.500 άνθρωποι περίπου ζουν κυριολεκτικά στον δρόμο ενώ περί τους 18.500 διαβιούν υπό δυσμενείς συνθήκες (χωρίς θέρμανση, ηλεκτρικό ή νερό ή και με την απειλή έξωσης). Για όλους αυτούς τους ανθρώπους ακόμα και η βασική υγιεινή δεν είναι προσβάσιμη. Σε αυτούς τους αριθμούς προστίθενται φυσικά και οι πρόσφυγες που εισέρχονται καθημερινά στην Ελλάδα.

Για όλους αυτούς δεν υπάρχει επαρκής μέριμνα και φροντίδα με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την καθημερινότητά τους. Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει η Ithaca Laundry. Είναι το πρώτο κινητό πλυντήριο ρούχων στην Ευρώπη για αστέγους και από τον Μάρτιο του 2016 που δραστηριοποιείται έχει καταφέρει να:

  • Πραγματοποιήσει 16.700 πλύσεις
  • Καθαρίσει 83.000 κιλά ρούχα
  • Βοηθήσει περίπου 6.500 ανθρώπους
  • Προσφέρει εργασία σε 7 ανθρώπους που προέρχονται από κοινωνικά ευπαθείς ομάδες
  • Δημιουργήσει 11 σημεία πλύσης

Η καθαριότητα είναι κάτι πολύ βασικό για όλους τους ανθρώπους. Δεν είναι μόνο οι πρακτικές συνιστώσες που σχετίζονται με την υγιεινή γενικότερα αλλά είναι και η ψυχολογική συνιστώσα. Άνθρωποι που βρίσκονται στον δρόμο ή κινδυνεύουν να βρεθούν είναι ευάλωτοι από πολλές απόψεις. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους βοηθήσουμε να αποκτήσουν πρόσβαση σε πράγματα αυτονόητα όπως τα καθαρά ρούχα.

«Η καθαριότητα οδηγεί στην αξιοπρέπεια και αυτή με τη σειρά της σε νέες ευκαιρίες» , μότο της Ithaca Laundry.

Στόχος της Hellas Direct είναι να στηρίξει την οργάνωση Ithaca Laundry στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατοικίας, που γιορτάζεται κάθε Πρώτη Δευτέρα του Οκτώβρη, η HD ξεκίνησε με τη δωρεά των €400 και θα συνεχίσει την υποστήριξη συμπληρώνοντας άλλα €10 για κάθε νέο συμβόλαιο ασφάλειας κατοικίας που θα αγοράζεται από 9 Οκτωβρίου μέχρι και 31 Δεκεμβρίου. Με τη συνεργασία αυτή Hellas Direct & Ithaca Laundry δίνουν την απάντηση στο πώς μπορείς να βοηθήσεις όσους δεν έχουν σπίτι απλά ασφαλίζοντας το δικό σου!