Για τη ραγδαία αύξηση που σημειώνεται στα κρούσματα κορονοϊού μιλούν οι λοιμωξιολόγοι τονίζοντας πως εάν δεν ληφθούν άμεσα νέα μέτρα και δεν εφαρμοστούν σωστά ο αριθμός των νέων μολύνσεων που γίνεται γνωστός καθημερινά μπορεί να είναι τριψήφιος.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μίλησε το πρωί της Πέμπτης (22/10) στο Open τονίζοντας χαρακτηριστικά «είμαστε στο κακό σενάριο, έχει αρχίσει και κλείνει το παράθυρο ευκαιρίας μέχρι τις 21 Οκτωβρίου που είχαμε πει».

Ο κ. Σαρηγιάννης παράλληλα τόνισε την αναγκαιότητα να εφαρμοστούν νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στη χώρα μας, επισημαίνοντας ότι δεν είναι αργά για να επιβληθούν οι μάσκες παντού.

«Τέλος Νοεμβρίου, αν δεν πάρουμε μέτρα, τα κρούσματα θα έχουν φτάσει τα 1.400 καθημερινά και μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε 2.000 κρούσματα. Αν επιβάλλουμε το ”μάσκα παντού”, τα καθημερινά κρούσματα θα πέσουν στα 170… Μέχρι τέλος Νοεμβρίου οι θάνατοι, αν δεν παρθούν μέτρα, θα έχουν φτάσει συνολικά τους 900» είπε και συμπλήρωσε:

«Αν επιβάλλουμε το ”μάσκα παντού”, τα καθημερινά κρούσματα θα πέσουν στα 170».

«Φέτος τον χειμώνα δεν θα πρέπει να προτιμήσουμε τα τζάκια για τη θέρμανσή μας, καθώς το κάψιμο των ξύλων μπορεί να εντείνει τη διασπορά του κορονοϊού» δήλωσε.

Λινού: Πιθανό να πάμε σε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων

Στα κρούσματα εστίασε και η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού η οποία μιλώντας στον ΑΝΤ1 επισήμανε πως η κατάσταση πλέον είναι «εξαιρετικά δύσκολη».

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας το πρωί της Δευτέρας (19/10) τόνισε ότι είναι επιβεβλημένη η απόφαση για αυστηροποίηση των μέτρων για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού.

«Υπάρχει ο κίνδυνος τα κρούσματα να αυξηθούν, το Σαββατοκύριακο περιμέναμε να πέσουν αλλά δεν έπεσαν» είπε και δήλωσε πως χρειάζεται εγρήγορση, σύνεση και σύμπνοια.

«Η χρήση μάσκας πρέπει να γίνει άμεσα υποχρεωτική και στους εξωτερικούς χώρους» διαμήνυσε και σημείωσε:

«Φαίνεται πως στους κλειστούς χώρους όπως τα γυμναστήρια ο ιός μεταδίδεται πιο πολύ».

«Θα έπρεπε όλοι οι φοιτητές να παίρνουν τρία μηνύματα την ημέρα ”πρόσεχε, πρόσεχε, πρόσεχε”» είπε αναφερόμενη στον συνωστισμό που παρατηρείται μετά τις 12:00 το βράδυ στις πλατείας.

Η Αθηνά Λινού εξέφρασε την άποψη πως η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν θα κάνει καλό αναφέροντας «πιστεύω πως επικοινωνία είναι η μόνη βοήθεια».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την έρευνα του ΑΠΘ που κάνει λόγω για 200.000 κρούσματα και 1.800 νεκρούς έως τον Δεκέμβριο εάν δεν ληφθούν περαιτέρω μέτρα δήλωσε: «Τα κρούσματα θα έχουμε πολλά το θέμα είναι εάν θα έχουμε σοβαρό. Πιστεύω στη σύνεση των Ελλήνων».

Μιλώντας για τους χειρισμούς του ΕΟΔΥ και εστιάζοντας στο γεγονός πως προτείνεται σε όσους ήρθαν επαφή με κρούσματα να μείνουν σπίτια τους και όχι να κάνουν τεστ η καθηγήτρια επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών είπε πως δεν είναι σύμφωνη. «Πρέπει να αλλάξει το πρωτόκολλο» τόνισε.