Πότε αλλάζει η ώρα 2020 – Μια ώρα πίσω τα ρολόγια μας για τη χειμερινή ώρα

Η συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για την κατάργησή της


ΕΛΛΑΔΑ
16:09
01/10/2020
Πότε αλλάζει η ώρα 2020 - Μια ώρα πίσω τα ρολόγια μας για τη χειμερινή ώρα
7
loading

Στη χειμερινή ώρα 2020, γυρνώντας τους δείκτες των ρολογιών μας μια ώρα πίσω, θα περάσουμε τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Οκτωβρίου και συγκεκριμένα στις 25 Οκτωβρίου. Την ημέρα εκείνη θα εφαρμοστεί η αλλαγή ώρας 2020, ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της απόφασης του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο ψήφισε για τον τερματισμό από το 2021 της πρακτικής της προσαρμογής των ρολογιών κατά μία ώρα την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Πάντως, η ψήφος αυτή δεν είναι η τελευταία λέξη στο ζήτημα αυτό αλλά θα αποτελέσει τη βάση των συνομιλιών με τις χώρες της ΕΕ για να προκύψει η τελική νομοθεσία. Στις 26 Μαρτίου 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής, υποστηρίζοντας το τέλος των αλλαγών στην ώρα μέχρι το 2021, οπότε και η κάθε χώρα καλείται να επιλέξει εάν οι δείκτες των ρολογιών θα παραμείνουν στη θερινή ή τη χειμερινή. Το πράσινο φως δίνεται οριστικά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Το μέτρο της αλλαγής της ώρας έχει ως βασικό πλεονέκτημα την εξοικονόμηση ενέργειας καθώς κατά τους μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον Ήλιο.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, οι χώρες της ΕΕ που θα αποφασίσουν να διατηρήσουν τη θερινή τους ώρα θα πρέπει να πραγματοποιήσουν την τελική τους αλλαγή την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου του 2021. Αυτές οι οποίες προτιμούν να διατηρήσουν την χειμερινή τους ώρα μπορούν να προσαρμόσουν οριστικά τα ρολόγια τους την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του 2021, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που εγκρίθηκε από τα μέλη του ΕΚ με 410 ψήφους υπέρ, έναντι 192 κατά και 51 αποχών.

Η ολομέλεια υποστήριξε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον τερματισμό της εποχιακής αλλαγής ώρας, αλλά ψήφισε την αναβολή της ημερομηνίας ισχύος του τερματισμού από το 2019 στο 2021.

Τα μέλη του ΕΚ επιθυμούν επίσης οι χώρες της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συντονίσουν τις αποφάσεις τους έτσι ώστε να εξασφαλίσουν ότι η μόνιμη υιοθέτηση της θερινής ώρας από κάποιες χώρες και της χειμερινής από άλλες δεν θα διαταράξει την εσωτερική αγορά.

Εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώσει ότι οι προβλεπόμενες αλλαγές στο ζήτημα της ώρας θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν σημαντικά και μόνιμα την εύρυθμη λειτουργία της ενιαίας αγοράς, μπορεί να υποβάλει πρόταση αναβολής της ημερομηνίας εφαρμογής της οδηγίας κατά 12 μήνες κατ' ανώτατο όριο, αναφέρει το εγκριθέν κείμενο.

Το κείμενο που υιοθετήθηκε αποτελεί τη θέση του ΕΚ για τις διαπραγματεύσεις με τους υπουργούς της ΕΕ για την τελική διατύπωση των κανόνων.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar θερινή ώρα

  η Ελλάδα πουλάει τουρισμό, αυτη είναι η βαρια βιομηχανία μας.
  Η θερινή ωρα ειναι πολυ συμαντική σε αυτο

 2. avatar Blind Guardian

  ...και επαναλαμβάνουμε, η ώρα δεν θα αλλάξει ποτέ μόνη της. Η ώρα αλλάζεται. Όσοι πήγαν στο Σχολείο έμαθαν και για την μέση-παθητική φωνή.Ας την χρησιμοποιήσουν ή ας χρησιμοποιηθεί και από αυτούς.

 3. avatar Θωμάς Τ.

  προφανώς δεν έχεις ξυπνήσει ποτέ χειμωνιάτικα στις 6 ώρα να πας στη δουλειά

 4. avatar Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

  ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΘΕΡΙΝΗ ΩΡΑ...ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥΛΆΜΕ...ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ..

  1. avatar ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ ΓΡΑΦΕΙΣ

   η επιστημονικα σωστη ωρα ειναι η χειμερινη

   1. avatar Σωστά,

    ας το κάνουμε να τελειώνει αυτό το πράγμα κάθε χρόνο, πέρασαν τα χρόνια που έκανες οικονομία στην ενέργεια και οτι άλλο υποτίθεται οτι έκανε...όσες μελέτες γίνανε γι αυτό το θέμα έδειξαν ξεκάθαρα οτι δημιουργεί περισσότερα προβλήματα και δεν είμαστε στον προηγούμενο αιώνα εδω και 20 χρόνια.
    Είναι παράλογο να αλλάζεις την ώρα όταν έχεις προσαρμόσει το χρόνο που μετράς σύμφωνα με τον κύκλο της γης και του ήλιου...και μάλιστα, όταν ξεφεύγει κάτι χιλιοστά του δευτερολέπτου πας και το διορθώνεις...εντελώς παράλογο...

   2. avatar Επιστημονικά σωστό αλλά!

    Η θερινή ώρα είναι σαφώς καλύτερη για της μεσογειακές χώρες της Ευρώπης από πολλές απόψεις, οικονομικές και κοινωνικές κτλπ

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει