Άλλη μία διάκριση για ελληνικό ελαιόλαδο – Μπήκε στον κατάλογο των προϊόντων ΠΟΠ της ΕΕ

Το «ταξίδι» στον κόσμο για το ελαιόλαδο Μάκρης ξεκίνησε στις 10 Αυγούστου 2020


ΕΛΛΑΔΑ
18:47
12/08/2020
Άλλη μία διάκριση για ελληνικό ελαιόλαδο – Μπήκε στον κατάλογο των προϊόντων ΠΟΠ της ΕΕ
2
loading

Στον επίσημο κατάλογο των προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντάχθηκε το ελαιόλαδο Μάκρης.

Ο Εκτελεστικός Κανονισμός με τον οποίο καταχωρείται στο Μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης και Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ) η ονομασία «Ελαιόλαδο Μάκρης» ως ΠΟΠ δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ κι έτσι μια προσπάθεια ετών στέφθηκε με επιτυχία. Για «στοχευμένες ενέργειες ετών», με τις οποίες η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης - Περιφερειακή Ενότητα Έβρου υποστήριξε την όλη προσπάθεια έκανε λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.

Όπως, μάλιστα, εξήγησε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πασχάλης Παπαδάκης, συνταξιούχος γεωπόνος, πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Έβρου και ένας εκ των βασικών συντελεστών που «έτρεξε» τη διαδικασία κατάρτισης του σχετικού φακέλου στην ΕΕ, χρειάστηκαν εντατικές προσπάθειες τριών και πλέον ετών για να ευοδωθεί η προσπάθεια. Μεταξύ των άλλων ενεργειών που έγιναν ήταν και η έρευνα στη βιβλιοθήκη της Κωνσταντινούπολης, προκειμένου να βρεθούν οι ιστορικές εκείνες μαρτυρίες που να πιστοποιούν ότι ο συγκεκριμένος ελαιώνας «είναι ιστορικός και τα δέντρα του χρονολογούνται μέχρι και 3000 πίσω».

Το «ταξίδι» στον κόσμο για το ελαιόλαδο Μάκρης ξεκίνησε στις 10 Αυγούστου 2020 και «ήδη έχουμε κρούσεις για κλείσιμο συμφωνιών από Γαλλία και Μαρόκο», ανέφερε ο κ. Παπαδάκης, εκφράζοντας την ικανοποίηση και χαρά όλων των κατοίκων της τοπικής κοινότητας Μάκρης( Αλεξανδρούπολη) για την εξέλιξη.

«Δεν ήταν μόνο οι αναλύσεις από διάφορα εργαστήρια της χώρας, ούτε η γραφειοκρατία, αλλά και η εύρεση του σήματος που καταθέσαμε στην Κομισιόν και θα χρησιμοποιείται στις συσκευασίες», τόνισε ο κ. Παπαδάκης και πρόσθεσε: «πήγαμε στη βιβλιοθήκη της Κωνσταντινούπολης και κάναμε έρευνα πολλές ημέρες προκειμένου να βρούμε τα σχετικά ιστορικά ντοκουμέντα. Και τα βρήκαμε. Βρήκαμε το βιβλίο, στο οποίο ο γραμματέας του σουλτάνου σε οδοιπορικό που έκαναν το 1600, έγραψε ότι συνάντησαν τρανά ελαιόδεντρα στην Μάκρη».

Το πρώτο σημαντικό βήμα για το ελαιόλαδο Μάκρης έγινε, ωστόσο -σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη- τώρα αρχίζουν τα δύσκολα αφού η δημοφιλία του προϊόντος αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα. «Με δουλειά κάποια στιγμή φτάνεις στην κορυφή, το μείζον θέμα είναι να κρατηθείς εκεί. Και αυτό απαιτεί υπευθυνότητα και σκληρή δουλειά», τόνισε, σπεύδοντας ωστόσο να προσθέσει πως οι παραγωγοί θα κρατήσουν ψηλά τον πήχη, «όπως άλλωστε το πράττουν όλα αυτά τα χρόνια».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, ο ιστορικός ελαιώνας Μάκρης αριθμεί περί τα 220.000 δέντρα ηλικίας 2000- 3000 χρόνων και η ετήσια παραγωγή κυμαίνεται από ένα έως και τρία εκατομμύρια κιλά, ανάλογα με τη χρονιά. Οι παραγωγοί, σύμφωνα με τον ίδιο, ξεπερνούν τους 2000, αν και στο συνεταιρισμό ελαιοπαραγωγών Μάκρης είναι εγγραμμένοι περί τους 350.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar PDO friend

    Θερμά συγχαρητήρια. Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες του [...] και του [...], δεν είναι ούτε το πρώτο ούτε και το τελευταίο ελληνικό ελαιόλαδο που αναγνωρίζεται ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ . Χρειάζεται όμως σύντομα τοπικές επιχειρήσεις και συνεταιρισμοί να ενταχθούν στο σύστημα ελέγχου του ΕΛΓΟ-Δήμητρα για να μπορέσει να κυκλοφορήσει συσκευασμένο στην αγορά το εξαιρετικό ελαιόλαδο με το σήμα ΠΟΠ και να καρπωθεί όλη η αλυσίδα παραγωγής την αξία του ΠΟΠ

  2. avatar Ιστορια

    Στήν πόλη τών Αθηνών τήν πρόσφερε ως σύμβολο ειρήνης και ευημερίας η θεά Αθηνά , μαζί με το φυτό η θεά ονόμασε τήν πόλη από το όνομά της και υποσχέθηκε παντοτινή τήν προστασία της . Ήταν η εποχή τής έριδος μεταξύ τού Ποσειδώνος και τής Αθηνάς . Ο Ποσειδών με τήν τρίαινά του χτύπησε το βράχο πάνω στήν Ακρόπολη και έκανε να αναβρυσει η πηγή Ερεχθηις . Εκεί τότε και η Αθηνά έκανε με ένα χτύπημα τού κονταριού της και βλαστησε η -μορια ελαια- , αυτή υπήρξε η πρώτη ελιά , από τα σπέρματα της φύτρωσαν και πολλές άλλες μέ αποτέλεσμα να καλυφθεί από το δένδρο ο Ιερός Βράχος . Αλλά και στήν περιοχή τής αρχαίας Ακαδημίας φύτρωσε μόνη της μιά ελια , αυτή αποτέλεσε τη φυτρα τού αρχαίου ελαιωνος πού κάλυπτε τήν Αττική ως τήν ακτή τού Σαρωνικού . Θεωρείται ως δένδρο ιερό σύμβολο τής ειρήνης τής φιλίας τών τιμητικών διακρίσεων.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει