Έντονος είναι ο προβληματισμός για την ιχνηλάτηση κρουσμάτων κορονοϊού ανάμεσα σε νέους ανθρώπους ή επισκέπτες στα νησιά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1, κάποιοι νέοι που έχουν τα πρώτα συμπτώματα, δηλαδή κάποιον πυρετό, βήχα ή πονοκέφαλο δεν αποφασίζουν να πάνε στο τοπικό ιατρείο, αλλά παίρνουν το αεροπλάνο ή το πλοίο και επιστρέφουν στην Αθήνα.

Ο ΕΟΔΥ στη διαδικασία της ιχνηλάτησης διαπίστωσε ότι από την περιοχή της Πάρου Αντιπάρου για παράδειγμα, δύο νέοι ήρθαν σε διαγνωστικό κέντρο της Αθήνας και βγήκαν θετικοί στον κορονοϊό κι ένας πήγε στη Μύκονο κι επίσης βγήκε θετικός. Το γεγονός αυτό, όπως αναφέρει ο ΑΝΤ1, δημιουργεί προβληματισμό σχετικά με το πόσοι είναι οι ασυμπτωματικοί σε αυτά τα νησιά.

Αυτός φαίνεται πως ήταν και ο λόγος που ελήφθησαν μέτρα και για τα συγκεκριμένα νησιά, αν και σε γενικές γραμμές τα έχουν πάει καλά. Στην Αντίπαρο, όπως αποκαλύπτεται στο ρεπορτάζ, υπήρχε μια πρόταση προς τον κ. Χαρδαλιά να φορούν μάσκα όλοι και στους εξωτερικούς χώρους. Η κυβέρνηση έκρινε ότι σε αυτή τη φάση δεν χρειάζεται να προχωρήσει σε αυτό το μέτρο.