Η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας καταγγέλλει ότι εκατοντάδες πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΠΑΔ, έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο και σε αποκλεισμό από τη θεραπεία αποσιδήρωσης, λόγω της διακοπής της εκκαθάρισης δαπανών για αναλώσιμα υλικά.

Η θαλασσαιμία (μεσογειακή αναιμία) είναι χρόνια νόσος, που απαιτεί συστηματική θεραπευτική αντιμετώπιση με τακτικές ανά δεκαπενθήμερο μεταγγίσεις αίματος και καθημερινή λήψη φαρμακευτικής αγωγής με τις ουσίες αποσιδήρωσης.

«Η θεραπεία αποσιδήρωσης θεωρείται πρώτης γραμμής και το σύνολο των θαλασσαιμικών ασθενών την ακολουθεί με εξατομικευμένο θεραπευτικό σχήμα, το οποίο εξαρτάται από την εκτίμηση του βαθμού της αιμοσιδήρωσης του οργανισμού τους και της γενικότερης κατάστασης της υγείας τους. Η διακοπή της θεραπείας αποσιδήρωσης θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των θαλασσαιμικών, αφού όλες οι επιστημονικές μελέτες έχουν αναδείξει άμεση συσχέτιση του προσδόκιμου ορίου επιβίωσής τους, με τη συμμόρφωση στη θεραπεία αυτή. Το ενέσιμο θεραπευτικό σχήμα διαρκεί 10-12 ώρες καθημερινά, και χρησιμοποιούνται αναλώσιμα υλικά (ειδικές αντλίες, σύριγγες, πεταλούδες, καθετήρες, water for injection, κ.λπ.), τα οποία στοιχίζουν 1800 € μηνιαίως», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας, Βασίλης Δήμας, σε επιστολή που απευθύνεται στον υπουργό Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον κ. Δήμα με τη διακοπή της εκκαθάρισης των δαπανών για τα αναλώσιμα υλικά αποσιδήρωσης από τον ΟΠΑΔ στις 4 Αυγούστου, οι θαλασσαιμικοί έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο, καθώς δεν μπορούν να προμηθευτούν τα αναλώσιμα, διότι ο ΟΠΑΔ δεν πληρώνει για τη δαπάνη και οι ασθενείς δεν αντέχουν την οικονομική επιβάρυνση.