Από τον περασμένο Μάρτιο είχε καταγγείλει ο αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος Δημήτριος Λιότσιος στον ανακριτή, που χειριζόταν την έρευνα για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι,  ότι δεχόταν πιέσεις  και απειλές προκειμένου να συντάξει ψευδή πραγματογνωμοσύνη.

Ο κ. Λιότσιος, σε τρεις καταθέσεις του, αναφέρεται στις συζητήσεις του με τον τότε υπαρχηγό επιχειρήσεων και στη συνέχεια αρχηγό Βασίλη Ματθαιόπουλο, λέγοντας ότι τον απειλούσε αφήνοντας να εννοηθεί ότι εκτελούσε άνωθεν εντολές. ενώ προσκομίζει και ηχογραφημένες συνομιλίες.

Ο μάρτυρας βάζει στο «κάδρο» πολιτικά πρόσωπα, χωρίς να τα κατονομάζει αλλά και την τότε επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου.

Η πρώτη κατάθεση του πραγματογνώμονα δόθηκε στον ανακριτή Αθανάσιο Μαρνέρη στις 3 Μαρτίου στην οποία ο Δημήτρης Λιότσιος αναφέρεται σε συναντήσεις του με τον Βασίλη Ματθαιόπουλο στοΕΣΚΕ όπου πήγαινε, όπως λέει, σχεδόν καθημερινά να παραλάβει διάφορα απαντητικά έγγραφα κατόπιν ερωτημάτων του ως δικαστικός πραγματογνώμονας.

«Με προειδοποιούσε και με απειλούσε ότι θα πάθω μεγάλο κακό λέγοντας μου να παραιτηθώ από την υπόθεση και αν τολμήσω να γράψω κάτι εναντίον του όπως και εναντίον πολιτικών προσώπων ή συναδέλφων εμπλεκόμενων με την ποινική υπόθεση στο Μάτι και στην Κινέττα τότε θα με κυνηγούσαν όλοι μαζί ,θα με ξεσκίσουν, και ότι θα μου προκαλέσουν μεγάλη ζημιά την οποία εγώ εξέλαβα με τον τρόπο που μου το είπε ότι αφορούσε την ζημιά αυτή είτε την σωματική μου ακεραιότητα είτε την επαγγελματική μου καριέρα ή και τα δύο μαζί.» αναφέρει στην κατάθεση του ο κ. Λιότσιος ο οποίος επανέρχεται στο γραφείο του ανακριτή την επόμενη ημέρα για να καταθέσει συμπληρωματικά.

Στις 4 Μαρτίου ο μάρτυρας καταθέτει ότι ένιωσε «φόβο από το έντονο ύφος» του Βασίλη Ματθαιόπουλου ο οποίος στις συναντήσεις του, όπως λέει , τον προειδοποιεί και τον απειλεί.

«Την στιγμή εκείνη αισθάνθηκα μόνος και εκτεθειμένος απέναντι του και ως αρχηγός του σώματος. Μετά μου είπε ότι έχει μία πληροφόρηση για το πόρισμα στο Μάτι αλλά δεν ξέρω αν είναι αληθής ή ψευδής. Μου είπε επίσης ότι κλήθηκε σε ανώτερο επίπεδο (όπου υπονοούσε πολιτικά πρόσωπα) και ότι τον ρώτησαν για τον Λιότσιο και ότι αυτός απάντησε  ότι «ο Λιότσιος είναι εντάξει και θα βοηθήσει». Ότι αυτοί του είπαν, τι θα βοηθήσει εδώ καταφέρετε εναντίον μας και κάνει κρίσεις ανωτέρων του και με ποιο δικαίωμα το κάνει αυτό. Επίσης, μου είπε ότι του είπαν ότι ο Λιότσιος πρέπει να φτιάξει ένα πόρισμα για την πυρκαγιά στο Μάτι ώστε να μην φαίνεται ποιος φταίει , δηλαδή αν φταίει ο Ματθαιόπουλος, ο Τερζούδης ή κάποιος άλλος και ότι του ζήτησαν του Ματθαιόπουλου να με καλέσει ώστε να μου τα πει και να με «ξυπνήσει». Μάλιστα, μου υπενθύμισε απειλητικά ότι έχω 15-20 χρόνια για να πάρω σύνταξη. Από την συμπεριφορά αυτή του Ματθαιόπουλου αντιλήφθηκα ότι ο συγκεκριμένος προέβη σε κατάχρηση της εξουσίας του ως αρχηγός και προϊστάμενος μου κάνοντας χρήση του βαθμού και του θεσμού του ως αρχηγού του ΠΣ διότι με απείλησε ευθέως , με εκβίασε και προσπάθησε να με φοβίσει και να μου επιβάλλει με τον τρόπο αυτό την διεξαγωγή μιας ελλιπούς έρευνας , από μέρους μου, ώστε να αποκρύψω τυχόν ευθύνες που θα προέκυπταν σε βάρος του ιδίου και άλλων προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση. Μετά μου είπε με απειλητικό ύφος ότι αν δεν ακολουθήσω τις προτροπές του θα έρθει χαρτάκι από πάνω (εννοώντας εντολή) ότι θα με μεταθέσουν για παράδειγμα στη Σάμο, η οποία θεωρείται δυσμενής μετάθεση , και ότι στην πρώτη φωτιά που θα ξεσπάσει στη Σάμο ή οπουδήποτε αλλού , θα του πούνε του Ματθαιόπουλου να μην σηκώσει τίποτα , δηλαδή κανένα αεροπλάνο και μετά θα έρθει ένας άλλος πραγματογνώμονας και θα ζητήσει ευθύνες από εμένα» περιγράφει στην κατάθεση του και αναφέρεται σε ανάλογη περίπτωση συναδέλφων σε φωτιές σε Κύθηρα και Μάνη.

«Και όλα αυτά επειδή δεν θα έχω συμμορφωθεί με τις απειλές του στην ελεγχόμενη ποινική υπόθεση στο Μάτι συμπεριλαμβανομένου και τυχόν ποινικές ευθύνες  (ακόμη και κακουργηματικές) μετά εις βάρος μου από την εσκεμμένη ενέργεια του.» τονίζει στην κατάθεση του και συνεχίζει «Από όλα αυτά μου έδινε την εντύπωση ότι ο άνθρωπος αυτός  (καθώς και όλοι όσοι αναφέρονται παραπάνω οι οποίοι κάνουν τα λεγόμενα « παιχνίδια») είναι ικανός – για όλα από τη στιγμή που με τόση ευκολία και φυσικότητα, τόσο αυτός όσο και οι αναφερόμενη από αυτόν, έχουν προβεί και έχουν σκοπό να προβαίνουν και στο μέλλον σε πράξη εγκληματικές. Συνεχίζοντας μου λέει ότι  «έτσι γίνονται τα παιχνίδια» .

Στην τρίτη συμπληρωματική κατάθεση του την 1η Ιουνίου ο πραγματογνώμονας περιγράφει πως δεχόταν πιέσεις για το πότε θα επιστρέψει στην υπηρεσία του. «Σκοπός τους ήταν να μην προχωρήσω σε βάθος την έρευνα γι’ αυτό και μου ασκούσαν πίεση ότι δήθεν καθυστερούσα ώστε να ξεσηκωθεί ο τύπος εναντίον μου» υπογραμμίζει ενώ αναφέρεται εκτενώς στην στήριξη που είχε από τον τότε προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Ζαγοραίο, στον οποίο όπως επισημαίνει δεν είχε αποκαλύψει τις πιέσεις που δεχόταν.

«Ο κ. Ζαγοραιος μου ζήτησε να ολοκληρώσω το έργο μου, προχωρώντας σε βάθος την έρευνα μου, να μη φοβάμαι τίποτα διότι και εγώ κι αυτός είχαμε υποχρέωση στη μνήμη των συμπολιτών μας να αναδείξουμε όλη την αλήθεια, χωρίς να λογαριάσουμε το προσωπικό μας κόστος. Έτσι και εγώ συνέχισα την έρευνα μου χωρίς να επηρεάζομαι από οποιαδήποτε αντίδραση τρίτου προσώπου και κυρίως όμως τον ανώτερο μου που δεν ήθελε να προχωρήσω σε βάθος την έρευνα μου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο μάρτυρας υποστηρίζει πως λίγο πριν καταθέσει το πόρισμα του δέχτηκε και πάλι απειλές και εκβιασμό από τον τον τέως αρχηγό.

«Ειδικότερα μετά τις απειλές – εκβιασμούς από τον τέως αρχηγό Ματθαιοπούλου Βασίλειο επικοινώνησα με τον κύριο Ζαγοραίο χωρίς να του αποκαλύψω για αυτές τις απειλές και τους εκβιασμούς, διότι δεν ήθελα να διακινδυνευσω την έκβαση της ποινικής αυτής υποθέσεις για το Μάτι. Του ανέφερα για τις δυσκολίες που αντιμετώπιζα από την συμπεριφορά της ηγεσίας καθώς και του εκμυστηρεύτηκα τους φόβους μου για την μετέπειτα πορεία μου σε όλα τα επίπεδα, μη γνωρίζοντας ο ίδιος κ. Ζαγοραίος τι είχε ειπωθεί στην μεταξύ μας συνάντηση όσον αφορά τις απειλές και εκβιασμούς του Ματθαιοπούλου σε βάρος μου. Τότε ο κ. Ζαγοραίος βλέποντας εμένα πανικοβλημένο με ρωτούσε συνέχεια αν συνέβη κάτι άλλο. Τότε αναγκαστικά να του απαντήσω αρνητικά για τους λόγους που προανέφερα. Ωστόσο με ενθάρρυνε να προχωρήσω την έρευνα και να μη φοβάμαι τίποτα και κανέναν για την εξακρίβωση της αλήθειας και του δικαίου» καταθέτει ο μάρτυρας ο οποίος προσθέτει ότι ο κ. Ζαγοραιός τον ενθάρρυνε να συνεχίσει
την έρευνα του για την δεύτερη πραγματογνωμοσύνη για την πυρκαγιά στην Κινέττα αν και ο ίδιος αποχωρούσε από τη θέση του προϊσταμένου καθώς είχε προαχθεί.

«Άκουσα τη συμβουλή του και με τον ίδιο ζήλο συνέχισα την έρευνα μου παρά τις πιο έντονες πιέσεις από υπηρεσιακούς φορείς της υπηρεσίας μου που αντιμετώπιζα συνεχώς με την συγγραφή της πραγματογνωμοσύνης στην Κινέττα. Από την πραγματογνωμοσύνη αυτή, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική αποδείχτηκε ότι η πυρκαγιά στην Κινέττα συνδέεται άμεσα με την πυρκαγιά στο Μάτι και συγκεκριμένα για το χειρισμό του ΕΣΚΕ που αφορά τη χρήση των εναέριων μέσων» τονίζει και συμπληρώνει ότι «μετά την παράδοση του πορίσματος για το Μάτι στον κ. Ζαγοραίο διάβασα μετά από λίγες ώρες στον ηλεκτρονικό τύπο ότι είχε ξεκινήσει μία προσπάθεια ακύρωσης του πορίσματος με την πρόφαση ότι δεν έχω δήθεν το δικαίωμα να κρίνω βαθμολογικά ανώτερους μου μιας και εγώ έφερα και φέρω το βαθμό τουεπιπυραγού μετά από δήλωση στην γενικής επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης. Επίσης, μου έκανε εντύπωση πως τις ίδιες απειλές μου είχε πει και ο κύριος Ματθαιόπουλος καθώς μου είχε πει σε συναντήσεις μας « Με ποιο δικαίωμα εσύ Κρίνεις ανωτέρους σου κ.α» . Ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση μου εκανε η δήλωση της γενικής επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης όπου ανέφερε στον τύπο ότι « οι εισαγγελείς εφόσον πήραν το πόρισμα από τον πραγματογνώμονα , τον οποίο όπως βλέπω σήμερα στα δημοσιεύματα, τον αμφισβητούν γιατί ήταν διάφοροι Εμπειρογνώμονες άλλα, δεν ξέρω ακριβώς τι γίνεται».

Την ίδια ώρα που διάβαζα τα παραπάνω μου ήρθαν στο μυαλό εκ νέου οι απειλές του Ματθαιοπούλου όπου μου είχε αναφέρει ότι «δεν υπάρχουν άλλοι πραγματογνώμονες στον πίνακα; Και πως εισαγγελείς με πήραν τσιμπητό». …Μου δημιούργησε πολλά ερωτηματικά και προβληματισμό και με αυτή τη δήλωση καθώς όπως προανέφερα συμπίπτουν απόλυτα με τις απειλές του Ματθαιοπούλου ή κάτι άλλο συνέβαινε πιο σοβαρό κάτι για το οποίο είχε αναφερθεί ο Ματθαιόπουλος και στην τότε πολιτική ηγεσία λέγοντας μου ότι του είχε πει η αρμόδια υπουργός να με καλέσει και να μου πει όσα μου είπε τα οποία σας έχω καταθέσει».

Ο Ηλίας Ζαγοραίος για σκόπιμη μια φορά τον καθησύχασε, λέει, και «μου επανέλαβε αυτό που είχε πει αρχικά δηλαδή να συνεχίσω χωρίς να φοβάμαι τίποτα και πως αναλαμβάνει ο ίδιος τώρα να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που προέκυψαν και να κάνουμε το καθήκον μας. Το θάρρος και αποφασιστικότητα του κ. Ζαγοριού με ώθησε να συνεχίσω χωρίς φόβο για την εξακρίβωση της αλήθειας και στην πραγματογνωμοσύνη στην Κινέττα. Ακολουθώντας τις εξελίξεις περί του θέματος από τον τύπο διάβασα ότι έγινε μία προσπάθεια να παγώσει η έρευνα του κ. Ζαγοραίου για την πυρκαγιά στο Μάτι και συγκεκριμένα με την εισαγγελική παραγγελία που δόθηκε από την τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου με την οποία ζητήθηκε να περιληφθεί στην δικογραφία για το Μάτι και το πόρισμα της επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου. Ωστόσο από ό,τι διάβασα στον τύπο μετά από αντιδράσεις προχώρησε κανονικά η διαδικασία απόδοσης ευθυνών από το τότε κύριο εισαγγελέα…»

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.