Τις απειλές  που, όπως υποστηρίζει, δέχτηκε προκειμένου να συντάξει ψευδή πραγματογνωμοσύνη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι καταγράφει στην μήνυση που κατέθεσε σήμερα ο αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος Δημήτριος Λιότσιος.

Ο κ. Λιότσιος στρέφεται σε βάρος του πρώην αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλειου Ματθαιόπουλου και κατά παντός άλλου υπευθύνου ζητώντας να ασκηθεί δίωξη για το αδίκημα της απόπειρας παράνομης βίας.

Στην μήνυση η οποία αριθμεί 20 σελίδες αποτυπώνεται η καταγεγραμμένη συνομιλία με τον τότε αρχηγό του Πυροσβεστικου Σώματος, αλλά και το κλίμα που επικρατούσε πριν την συνάντηση του πραγματογνώμονα μαζί του.

«Μοναδική επιδίωξη του ήταν ο εξαναγκασμός μου, υπό την ιδιότητα μου ως διορισθέντα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών δικαστικού πραγματογνώμονα με εντολή την διερεύνηση των αιτιών και των συνθηκών της φονικής πυρκαγιάς της 23 .7.2018 δια απειλών παράνομων πράξεων, να συντάξω και να υποβάλλω ενώπιον των αρμοδίων ανακριτικών αρχών ψευδή πραγματογνωμοσύνη, ήτοι αντίθετη προς την αντικειμενική επιστημονική αλήθεια» αναφέρει ο μηνυτής.

Μάλιστα, κάνει λόγο για «παράνομα εκβιαστικά μέσα» και προσπάθεια συσκότισης από τον τότε υπαρχηγό επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος με στόχο, όπως αναφέρει «την συγκάλυψη των ποινικών ευθυνών που τον βαρύνουν υπό την ιδιότητα του τότε… καθώς και των ευθυνών οποιουδήποτε άλλου προσώπου».

Όπως ο μηνυτής περιγράφει από την αρχή της έρευνας δέχθηκε όχληση από τον τότε Αρχηγό του Σώματος.

«Ξεκίνησα την αναγκαία έρευνα μου στέλνοντας παράλληλα αιτήματα στις αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές για χορήγηση των απαιτούμενων στοιχείων.

Ο μηνυόμενος όμως, ενημερώθηκε για τις ενέργειες μου, καθώς και για το περιεχόμενο της εντολής που είχα λάβει από την εισαγγελέα και αντέδρασε έντονα, λέγοντας μου χαρακτηριστικά: “Τι μ@λ@κ@ς είναι αυτές που ζητάς; Κάνε τον μ@λ@κ@”, προφανώς ενοχλημένος, επειδή ζητούσα έγγραφα τα οποία θα συνέβαλαν στην αποκάλυψη της αλήθειας και των πραγματικών υπαίτιων της φονικής πυρκαγιάς» αναφέρει.

Και επικαλείται συνάντηση, στις  20 Αυγούστου, που είχε με τον κ. Ματθαιόπουλο κατά τη διάρκεια της οποίας, όπως υποστηρίζει, εκείνος εξαπέλυσε απειλές σε βάρος του «με μοναδικό σκοπό να με εξαναγκάσει να διεξάγω πλημμελή έρευνα» σχετικά με τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς και στη συνέχει «να υποβάλλω ελλιπή και ψευδή πραγματογνωμοσύνη».

«Με απείλησε προκαλώντας μου φόβο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο μηνυτής υπογραμμίζοντας πως έφτασε στο σημείο να τον απειλήσει με δυσμενή μετάθεση καθώς και με «κατασκευή ποινικών ευθυνών σε  βάρος μου αν δεν ενδώσω στους εκβιασμούς του».

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο τότε προϊστάμενος του μίλησε και για συγκεκριμένα περιστατικά που άφησαν αβοήθητους συναδέλφους του για εκδικητικούς λόγους «ενώ είχαν τη δυνατότητα να συνδράμουν και να περιορίσουν καταστροφικές πυρκαγιές».

Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, ο τότε αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος φέρεται να ανέφερε δύο συγκεκριμένα παραδείγματα πυρκαγιών σε Μάνη και Κύθηρα.

«Είναι εγκληματικό αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος να με απειλεί ότι αν βρεθώ στη Σάμο ή οπουδήποτε αλλού, σε περίπτωση πυρκαγιάς δε θα μου στείλει εναέρια μέσα με συνέπεια ενδεχομένως την απώλεια ανθρώπινων ζωών και περιουσιών, λόγω του ότι δεν θα έχω συμμορφωθεί με τη θέλησή του» τονίζει και συνεχίζοντας, κάνει λόγο για τα παραδείγματα των πυρκαγιών σε Μάνη και Κύθηρα αναφέροντας τα ονόματα του πρώην αρχηγού του ΠΣ κ. Καπέλιου και του πρώην υπαρχηγού επιχειρήσεων του ΠΣ κ. Βασιλειάδη λέγοντας ότι ο πρώτος δεν έστειλε εναέρια μέσα στον δεύτερο «με αποτέλεσμα να προκληθούν ανυπολόγιστες καταστροφές σε περιουσίες πολιτών, μη γνωρίζοντας αν υπήρχε τραυματισμός ή απώλεια ανθρώπινης ζωής».

Στη μήνυση γίνεται λόγος για ξεκάθαρη προτροπή εξαπάτησης του εισαγγελέα, με τον πραγματογνώμονα να αναφέρει: «Υπερβαίνοντας κάθε μέτρο με εκφοβίζει και με απειλεί ευθέως κατ επανάληψή λέγοντας: «Κοίτα ποια έχουν και ποια δεν έχουν και θάψτα, βγάλε την ουρά σου απέξω».

Πάντως, εισαγγελικές πηγές ανέφεραν πως ο κ. Λιόντος στην πολυσέλιδη πραγματογνωμοσύνη, που παρέδωσε στις αρμόδιες αρχές τον Σεπτέμβριο του 2018, δεν έκανε καμία αναφορά σε πιέσεις και προσπάθεια συσκότισης τα έρευνας στην φονική φωτιά και ενώ περιγράφει αναλυτικά τα τραγικά λάθη, τις αμέλειες και την ασυνεννοησία των αρμοδίων αρχών, δεν κατονομάζει κανένα πρόσωπο.

Μάλιστα, λίγες ημέρες αργότερα, ο πραγματογνώμονας φέρεται να απέστειλε επιστολή στον τότε προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Ηλία Ζαγοραίο που ήταν επικεφαλής της έρευνας, δηλώνοντας στη διάθεση της δικαιοσύνης και ευχαριστώντας από καρδιάς για την πολύτιμη υποστήριξη που του παρείχε, σε όλη τη μοναχική του πορεία το διάστημα αυτό, κόντρα σε όλο το σύστημα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά . Μια ημέρα πριν την άσκηση των ποινικών διώξεων για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, στις 3 Μαρτίου 2019, ο κ. Λιότσιος, κατήγγειλε σε μήνυση που κατέθεσε στην Εισαγγελία, ότι είχε γίνει στόχος δολιοφθοράς όταν άγνωστοι είχαν βγάλει την αλυσίδα κίνησης από το μοτοσυκλέτα του «εξαιτίας της οποίας κινδύνευσε η ζωή του».