Έντονη ήταν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας η μετασεισμική δραστηριότητα στο νησί της Κεφαλονιάς, που χτυπήθηκε χθες το απόγευμα από σεισμό 5,8 Ρίχτερ.

Ο πιο ισχυρός μετασεισμός σημειώθηκε περίπου στις 9 το βράδυ και ήταν 5,1 Ρίχτερ, ενώ λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα και το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο κατέγραψε άλλους πέντε ασθενείς μετασεισμούς, 3,6 στις 01:06, 3,2 στις 01:16, 3,4 στις 01:23, 3,8 στις 02:24 και 3,4 στις 02:46.

Οι σεισμολόγοι παραμένουν επιφυλακτικοί για το αν τα 5,8 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός και θα χρειαστούν 48 ώρες για να κάνουν ασφαλέστερη σχετική εκτίμηση.

«Το θετικό στοιχείο είναι ότι είχαμε δεκάδες, εκατοντάδες μικρότερους σεισμούς και φαίνεται ότι η σεισμική ενέργεια εκτονώνεται, με πάνω από 20 σεισμούς με επίπεδο πάνω από 4,5 Ρίχτερ, και εκατοντάδες κάτω από 4,5. Έχουν μικρό βάθος, γύρω στα 10 χιλιόμετρα οι σεισμοί»είπε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ ο αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας που βρίσκεται στο νησί.

Οι υλικές ζημιές στα κτήρια είναι πολλές, υπάρχουν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση, ενώ προβλήματα σημειώνονται και το οδικό δίκτυο. Αρκετοί κάτοικοι πέρασαν το βράδυ έξω από τα σπίτια τους, τα οποία έχουν υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές.

«Υπάρχουν ζημιές άλλα ευτυχώς που το νησί άντεξε, δεν θρηνήσαμε θύματα αυτό είναι το ευχάριστο, είχαμε μόνο λίγους μικροτραυματισμούς, τα πρώτα στοιχεία δίνουν επτά άτομα τα οποία τραυματίστηκαν από πτώσεις αντικειμένων κυρίως. Τα κτίρια άντεξαν, έχουν αναφερθεί μόνο ζημιές από τις δονήσεις χωρίς να έχουμε κάτι σοβαρό. Βέβαια πρέπει να γίνουν πρώτα οι έλεγχοι για να διαπιστώσουμε την στατικότητα», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης που βρίσκεται από χθες στην Κεφαλονιά και συμμετείχε σύσκεψη στο Δημαρχείο του νησιού.

Τα σχολεία σήμερα θα παραμείνουν κλειστά.