Αντισυνταγματικές οι μειώσεις αποδοχών των ενστόλων που έγιναν αναδρομικά από 1η Αυγούστου 2012

Το ΣτΕ έκρινε ότι οι ένστολοι χρήζουν ειδικής προστασίας


ΕΛΛΑΔΑ
17:57
21/01/2014
Αντισυνταγματικές οι μειώσεις αποδοχών των ενστόλων που έγιναν αναδρομικά από 1η Αυγούστου 2012
8
loading

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, σχεδόν ομόφωνα, έκρινε ότι οι περικοπές των αποδοχών των ενστόλων όλων των Σωμάτων (στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών, κλπ), που έγιναν αναδρομικά από τη 1η Αυγούστου 2012, είναι αντισυνταγματικές από την εν λόγω ημερομηνία έως και σήμερα. Δηλαδή, η αντισυνταγματικότητα των περικοπών ανατρέχει από την 1η Αυγούστου 2012.

Επίσης, η αντισυνταγματικότητα αυτή στις περικοπές των αποδοχών θα ισχύει για όσο διάστημα θα είναι σε ισχύ η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών που προβλέπει την περικοπή των αποδοχών των ενστόλων.

Η Ολομέλεια έκρινε ότι οι ένστολοι ανήκουν στον σκληρό πυρήνα του κράτους και χρήζουν ειδικής προστασίας και μεταχείρισης σε σχέση με τους άλλους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα. Έτσι, κρίθηκε αντισυνταγματική η επίμαχη υπουργική απόφαση που προβλέπει την περικοπή των αποδοχών τους.

Η επίμαχη υπουργική απόφαση (οικ.2834080022/14.11.2012), εκδόθηκε στο πλαίσιο της μνημονιακής νομοθεσίας.

Συγκεκριμένα, η εν λόγω υπουργική απόφαση εκδόθηκε στο πλαίσιο του νόμου 4093/2012 με τον οποίο εγκρίθηκε το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής για την τριετία 2013-2016 (Μνημονίου ΙΙΙ).

Πλέον της περικοπής των αποδοχών των εν ενεργεία στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, κλπ, η επίμαχη υπουργική απόφαση προβλέπει την υποχρέωση επιστροφής των αποδοχών που είχαν ήδη καταβληθεί σε αυτούς αναδρομικά από τη 1η Αυγούστου 2012. Ο νομοθέτης χαρακτηρίζει την αναδρομική αυτή επιστροφή από 1η Αυγούστου 2012 και μετά, ως «αχρεωστήρως καταβληθείσες» αποδοχές.

Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στο επόμενο διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι στο ΣτΕ έχουν προσφύγει: 1) Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής, καθώς και άλλων εννέα περιφερειών (Θεσσαλονίκης, Πελοποννήσου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Κρήτης, Ηπείρου, Έβρου και Στερεάς Ελλάδος), 2) Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, 3) Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, 4) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, 5) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού, 6) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας και 7) Το Συντονιστικό Συμβούλιο των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών, όπως επίσης 590 στρατιωτικοί και λιμενικοί υπάλληλοι.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar Dimopoulos

  Οι καθηγητές, οι γιατροί, οι διπλωμάτες, οι πολεοδόμοι, οι σιδηροδρομικοί, οι ταχυδρομικοί, οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ και οι λοιποί "άστολοι" δημόσιοι υπάλληλοι δεν βγαίνουν τώρα αδικημένοι ;

 2. avatar xristos xanthi

  σα κλασικοι ελληναρες εδώ μεσα, αντι να πολεμήσουμε ολοι να παρουμε οσα αδικως μας πηρανε, γκρινιάζουμε για μια αποφαση ,που θα ανοιξει το δρομο να διεκδικήσουνε και αλλοι...τη παροιμια με τη κατσικα του γειτονα μου θυμιζετε...παντως το καταφερανε οι κυβερνοντες ,να μας βαζουνε να κοντραριζόμαστε...τι να πω....

  1. avatar Θωμάς Τ.

   δεν διαφωνώ απόλυτα αλλά στο πλαίσιο αυτής της κακώς εννοούμενης "αλληλεγγύης" κάποιοι τόσα χρόνια (όχι προς θεού οι ένστολοι) αυξάναν τις αποδοχές τους που όλοι οι υπόλοιποι καλούνταν να πληρώσουν με την ελπίδα ότι κάποια ώρα θα πάρουν και αυτοί αυτές τις αυξήσεις, κάτι που είναι αδύνατο γιατί δεν υπάρχουν άλλοι για να τα πληρώνουν

 3. avatar manolis

  Κ όμως, δεν έχουμε καμία σχέση με τους δημοσίους υπάλληλους!

 4. avatar daidalos

  Μάλλον αυτό είναι αυθαίρετη ερμηνεία του δημοσιογράφου...
  Βέβαια το σύνταγμα έχει κενά, πχ είναι συνταγματικό να δίνεις 100% αύξηση σε μια κατηγορία δημοσίων υπαλλήλων κ στη συνέχεια αντισυνταγματικό να την πάρεις πίσω..
  Ας περιμένουμε να δούμε την απόφαση καθαρογραμμένη

 5. avatar costas2by4

  Ενώ τα κοψίματα μισθών όλων των υπολοίπων, είναι απολύτως συνταγματικά, έτσι ?

 6. avatar Θωμάς Τ.

  δεν το κατάλαβα γιατί αυτοί είναι πιο ίσοι από τους υπόλοιπους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα

  1. avatar e-mitsus

   Γιατί αυτούς θα τους...χρειαστούν για να σώσουν τα τομάρια τους...οσονούπω...!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει