Εβδομάδα διαβουλεύσεων θα είναι η τρέχουσα για τους αγρότες της βόρειας Ελλάδας, καθώς μπορεί συνάδελφοί τους, προσκείμενοι στην ΠΑΣΥ, να αποφάσισαν έναν νέο κύκλο κινητοποιήσεων από αύριο- με κορύφωση τις παραστάσεις διαμαρτυρίας της Παρασκευής έξω από εφορίες -ωστόσο οι υπόλοιποι αγρότες της Β. Ελλάδας συζητούν ακόμη προτάσεις που προτίθενται να καταθέσουν στους αρμόδιους υπουργούς, αντί της τήρησης βιβλίων εσόδων- εξόδων.

Αγρότες της Β. Ελλάδας διαβεβαιώνουν ότι σε καμιά περίπτωση δεν επιθυμούν να μην φορολογηθούν, υπό την προϋπόθεση όμως ότι αυτό θα γίνει δίκαια και όχι με στόχο την οικονομική «καταστροφή» τους και τον αφανισμό των καλλιεργειών τους και σημειώνουν πως θα έχουν εντατικές διαβουλεύσεις αυτή την εβδομάδα προτού προβούν σε οποιαδήποτε κινητοποίηση.

Συγκεκριμένα, στη Θεσσαλονίκη, οι αγρότες τηρούν στάση αναμονής και εντός της εβδομάδας, αφού πρώτα αναλύσουν και τη νέα εγκύκλιο που βγήκε σήμερα στη δημοσιότητα σχετικά με την τήρηση βιβλίων εσόδων- εξόδων και άλλα ζητήματα φορολογικά, θα κάνουν τις μεταξύ τους διαβουλεύσεις και κατά την Πέμπτη ή Παρασκευή πρόκειται να έχουν καταλήξει σε ένα πλάνο σχετικά με το τι πρόκειται να πράξουν, όπως επεσήμανε ο αγρότης Γρηγόρης Παπαθεοδώρου, μέλος του μπλόκου στα «πράσινα φανάρια».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Τσιχήτας, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι κινητοποιήσεις είναι η τελευταία μορφή αγώνα που θα σκεφτούν οι αγρότες της περιοχής, οι οποίοι και επιθυμούν, όπως είπε, έναν γόνιμο διάλογο. Μια σκέψη τους, μάλιστα, είναι να προτείνουν την αύξηση του ορίου του τζίρου των 10.000 ευρώ για όσους απαιτείται να τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων, τουλάχιστον στα 20.000 ευρώ, αφού, σύμφωνα με τον κ. Τσιχήτα, με τζίρο 10.000 ευρώ το κέρδος που μένει στον αγρότη είναι το πολύ 2.000 ευρώ, ενώ τα έξοδα για την τήρηση βιβλίων εσόδων- εξόδων φθάνουν στα 1.500 ευρώ τουλάχιστον τον χρόνο.

Το μπλόκο της Κουλούρας και όσοι συμμετέχουν σε αυτό- μεταξύ άλλων αγρότες από Ημαθία, Πέλλα, Πιερία και κάποιοι από Κρήτη, Σέρρες και Λειβαδιά -έχει ήδη κάνει την αντιπρότασή του για «απλοποίηση της διαδικασίας».
Ειδικότερα, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών, ροδακινοπαραγωγός Κώστας Λιολιόπουλος, προτείνουν να φορολογούνται με βάση τα στρέμματα που κατέχουν και μάλιστα από το πρώτο ευρώ, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων. Την Παρασκευή, σύμφωνα με τον κ. Λιολιόπουλο, πρόκειται να πραγματοποιήσουν συνάντηση στην Αθήνα με τους αρμόδιους υπουργούς και με τη συμμετοχή βουλευτών από τις περιοχές τους, οι οποίοι και τους στηρίζουν, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Το μπλόκο της Δράμας, στο οποίο και πρόσκεινται αγρότες από- μεταξύ άλλων -Καβάλα, Έβρο, Σέρρες, Φθιώτιδα και Βοιωτία αναλύει τη νέα εγκύκλιο, βρίσκεται σε διαβουλεύσεις και πραγματοποιεί επαφές με παράγοντες των αρμόδιων υπουργείων, προκειμένου να κλειστεί ημερομηνία συνάντησής τους για περαιτέρω διάλογο, όπως τόνισε ο συντονιστής, αγρότης Χρήστος Γκόντιας εκτιμώντας ότι η αύξηση του ορίου στα 20.000 τουλάχιστον είναι μια καλή αρχή.