Ειλημμένη θεωρείται η απόφαση για την άμεση περαιτέρω θωράκιση του Έβρου προκειμένου να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε οποιαδήποτε τυχόν παράνομη ενέργεια σχεδιάζει η Τουρκία μετά και το νέο σκηνικό έντασης που δημιουργήθηκε στην παραποτάμια ζώνη.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σε συνεργασία με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγο Μιχαήλ Καραμαλάκη έχει δώσει τη συγκατάθεσή της για σφράγισμα των συνόρων στον Έβρο μέσω της επέκτασης του φράχτη, με τη δημιουργία επιπλέον οχυρωματικών έργων καθώς επίσης και με την αποστολή στην παραμεθόριο 400 ακόμη αστυνομικών.

Παράλληλα επιταχύνεται και ο σχεδιασμός για νέες προσλήψεις 400 ειδικών φρουρών ώστε να ενισχυθούν οι τοπικές υπηρεσίες.

Ειδικότερα αύριο Πέμπτη 28 Μαΐου, κατόπιν διαταγής της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. θα μετακινηθούν στον Έβρο για χρονικό διάστημα περίπου ενός μηνός, 125 αστυνομικοί που υπηρετούν σε υπηρεσίες της βορείου Ελλάδας καθώς επίσης και 280 άνδρες των ΜΑΤ οι οποίοι έχουν ήδη εμπειρία από τα όσα συμβαίνουν στη συνοριογραμμή αφού είχαν συμμετάσχει και στην κρίση του περασμένου Φεβρουαρίου, όταν η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα άνοιγε τα σύνορά της προς τους πρόσφυγες και μετανάστες που επεδίωκαν να φθάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι αστυνομικοί θα τοποθετηθούν σε καίρια σημεία ούτως ώστε να ενισχύσουν της δυνάμεις του Δ’ Σώματος Στρατού στις Καστανιές και στις Φέρες που συνήθως δέχονται και την μεγαλύτερη πίεση από τους Τούρκους όταν επιχειρούν να προκαλέσουν επεισόδια. Η διαταγή της ΕΛ.ΑΣ. είναι ξεκάθαρη. Η ενίσχυση των Αστυνομικών Διευθύνσεων Ορεστιάδας και Αλεξανδρούπολης γίνεται «στο πλαίσιο της αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών στα ελληνοτουρκικά σύνορα και αποτροπής νέας ενδεχόμενης μαζικής εισόδου παράτυπων μεταναστών στη χώρα».

Στην κυβέρνηση θεωρούν δεδομένο ότι η γειτονική χώρα θα επιχειρήσει το προσεχές διάστημα να στείλει εκ νέου χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγές στα σύνορά ζητώντας τους να περάσουν στην αντίπερα όχθη και αυτό είναι που θέλουν ν’ αποτρέψουν στέλνοντας το μήνυμα αυτό ποικιλοτρόπως.

Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε συγκαταλέγεται και η δήλωση που έκανε ο πρωθυπουργός στην τελευταία τηλεοπτική του συνέντευξη στο Star πως «ο φράχτης στον Έβρο θα γίνει. Η χώρα έχει κερδίσει ως κεκτημένο τη δυνατότητα να φυλάει τα σύνορά της και θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να μπορεί να πετύχει αυτόν τον στόχο».

Το Μηχανικό του Στρατού Ξηράς από τα τέλη του Μαρτίου, μεσούσης της πανδημίας του κορονοϊού, έχει ξεκινήσει να τοποθετεί νέου τύπου φράγματα και εμπόδια στον Έβρο. Παράλληλα ενισχύθηκε ο φωτισμός τη νύχτα με ακόμη μεγαλύτερους προβολείς ενώ η επιτήρηση γίνεται με νέου τύπου drones και θερμικές κάμερες.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές του μήνα το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κατέθεσε αίτημα στην Frontex ζητώντας να παραμείνουν οι 100 Ευρωπαίοι συνοριοφύλακες που είχαν έρθει στο πλαίσιο της επιχείρησης ταχείας επέμβασης μέχρι και τον Ιούλιο, κάτι που έγινε αποδεκτό.