17
loading

Η αντίστροφη μέτρηση με στόχο η Αθήνα να αλλάξει μορφή και να μετατραπεί σε μία πιο ιδανική για περιπάτους πόλη έχει ήδη ξεκινήσει. Ο «Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας» όπως ονομάζεται το νέο έργο που θα πάρει σάρκα και οστά τους επόμενους μήνες αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αστικές παρεμβάσεις που έγιναν ποτέ στην πρωτεύουσα.

Για να αρχίσουν οι εργασίες, όπως έγινε γνωστό μέσω υπουργικής απόφασης την οποία υπογράφουν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υγείας Βασίλης Κικίλιας, Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Κεφαλογιάννης, από τα μέσα Ιουνίου «κλείνουν» αρκετοί δρόμοι και οι παραβάτες θα έρχονται αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα.

Τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ για τρεις μήνες, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να παραταθούν για άλλους τρεις, μετά από εισήγηση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αθηναίων και απόφαση του υπουργού Μεταφορών.

Στην κοινή υπουργική απόφαση αναφέρεται χαρακτηριστικά πως το επόμενο διάστημα θα απαγορευτεί η κυκλοφορία οχημάτων στους δρόμους της Αθήνας λόγω των έργων που θα ξεκινήσουν για τον «Μεγάλο Περίπατο».

Σε ποιους δρόμους θα ισχύουν οι απαγορεύσεις

Σύμφωνα με την παρ. 1 της ΚΥΑ, η πρώτη απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας αφορά στην Πλάκα και στην περιοχή που οριοθετείται από τις οδούς Μητροπόλεως-Ερμού-Αθηνάς-Σταδίου-Μητροπόλεως και στο τμήμα της οδού Ερμού από την οδό Αθηνάς ως την οδό Αγ. Ασωμάτων. Σημειώνεται όμως ότι η οδός Σταδίου παραμένει σε κυκλοφορία στο σύνολό της.

Επίσης για «επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίσταται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19», όπως ξεκάθαρα αναφέρει η ΚΥΑ, επιβάλλονται ως μέτρα πρόληψης και για το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα προσωρινά κυκλοφοριακά μέτρα και ρυθμίσεις αύξησης του χώρου για την εξυπηρέτηση των πεζών και των μετακινούμενων με ήπιες μορφές μετακίνησης, στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας και ειδικότερα επί των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), Φιλελλήνων, Βασιλίσσης Όλγας, Ηρώδου Αττικού και Σταδίου (από την οδό Καραγιώργη Σερβίας έως την οδό Μητροπόλεως).

Ποιοι εξαιρούνται από την απαγόρευση κυκλοφορίας

Ο περιορισμός της παρ. 1 δεν καταλαμβάνει μέλη της κυβέρνησης, υφυπουργούς, γενικούς γραμματείς, ειδικούς γραμματείς και υπηρεσιακούς γραμματείς, βουλευτές, δημάρχους, αντιδημάρχους, περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες και συντονιστές Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, για μετακινήσεις που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων τους, όσους υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, το διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό του Υπουργείου Υγείας και των αρμόδιων φορέων προστασίας και παροχής υπηρεσιών υγείας και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.

Από τα μέτρα της παρ. 1 εξαιρούνται:

 •  μετακινήσεις οχημάτων μονίμων κατοίκων των περιοχών εφαρμογής της παρούσας
 •  μετακινήσεις οχημάτων από και προς νομίμως λειτουργούντες χώρους στάθμευσης
 •  μετακινήσεις επαγγελματικών οχημάτων (TAXI) μόνο για επιβίβαση ή αποβίβαση
 • τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Για τις μετακινήσεις των περ. α) και β), ο πολίτης πρέπει να φέρει υποχρεωτικά μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα ή διαβατήριο. Ο τρόπος ελέγχου ή/και το αποδεικτικό συνδρομής των προϋποθέσεων των περ. α) και β) καθορίζονται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αθηναίων.

Στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας όπου θα απαγορευτεί η κυκλοφορία των οχημάτων θα επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η τροφοδοσία (παράδοση-παραλαβή) με οχήματα που είναι εφοδιασμένα με έγκυρα παραστατικά μεταφοράς εμπορευμάτων και υλικών αποκλειστικά και μόνο προς τον σκοπό της τροφοδοσίας των καταστημάτων και επιχειρήσεων που λειτουργούν κατά την περίοδο που ισχύει η απαγόρευση.

Το πρόστιμο για τους παραβάτες θα είναι 150 ευρώ

Οι έλεγχοι θα θυμίζουν την εποχή του περιορισμού των μετακινήσεων, καθώς θα γίνονται έλεγχοι και θα επιβάλλονται πρόστιμα στους παραβάτες.

Τους ελέγχους για το αν τηρείται η απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας θα κάνει η δημοτική αστυνομία και θα μοιράζει πρόστιμα της τάξεως των 150 ευρώ.

Οι οδηγοί που υπάγονται στις εξαιρέσεις θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο.

«Ο Μεγάλος Περίπατος απελευθερώνει 50 στρέμματα δημόσιου χώρου»

Για το εν λόγω έργο που θα αλλάξει τη μορφή της ιστορική πρωτεύουσας όπως έχει πει ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης υπήρξε συνεργασία του δήμου Αθηναίων με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για την κυκλοφοριακή μελέτη, η οποία είχε να γίνει από το 2004. «Όλες οι παρεμβάσεις στη χειρότερη περίπτωση θα έχουν επίπτωση στην πόλη μόλις 4%» όπως δήλωσε.

«Το στοίχημα της πόλης είναι η μεικτή χρήση, να συμβιώνουμε όλοι μαζί οι μόνιμοι κάτοικοι οι εργαζόμενοι και οι τουρίστες, και αυτό θέλουμε να πετύχουμε», ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων και πρόσθεσε «σήμερα η Αθήνααδικείται και μας αδικεί όλους».

«Η Αθήνα υιοθετεί τις καλές πρακτικές πολλών άλλων πρωτευουσών με στόχο την απελευθέρωση και απόδοση επιπλέον 50 στρεμμάτων δημοσίου χώρου στους πολίτες  για την διασφάλιση των κοινωνικών αποστάσεων και την αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς καθώς δίνεται προτεραιότητα στους πεζούς και ποδηλάτες, ενώ αυξάνεται η συχνότητα των λεωφορείων λόγω ταχύτερης κυκλοφορίας στις λεωφορειολωρίδες» επισημαίνει ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμος Αθηναίων.

Τι αλλαγές θα γίνουν στο κέντρο της πρωτεύουσας

Στην Πανεπιστημίου προβλέπεται η πεζοδρόμηση των τριών από τις έξι συνολικά λωρίδες κυκλοφορίας που έχει σήμερα, ποδηλατόδρομος και αισθητική αναβάθμισή της.

Η ανάπλαση της Πανεπιστημίου θα αποδώσει περίπου 7.000 τ.μ. στον δημόσιο χώρο ενώ αναδεικνύεται και η «Τριλογία» (Εθνική Βιβλιοθήκη - Πανεπιστήμιο - Ακαδημία Αθηνών). Η παρέμβαση επίσης, θα περιλάβει και την Πατησίων, από την Ομόνοια ως την πλατεία Αιγύπτου, για την ενοποίηση του περιπάτου με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Στην οδό Βασιλίσσης Όλγας, το Ζάππειο ενοποιείται με τον Ναό του Ολυμπίου Διός ενώ η Διονυσίου Αρεοπαγίτου συνδέεται με το Παναθηναϊκό Στάδιο και τον λόφο του Αρδηττού, με διατήρηση της γραμμής του τραμ.

Η πεζοδρόμηση της Β. Όλγας θα δημιουργήσει περίπου 10.500 τ.μ., νέου δημόσιου χώρου. Η Ηρώδου Αττικού μετατρέπεται σε οδό ελεύθερη από Ι.Χ.. Πρόσβαση στην οδό θα έχουν μόνο τα οχήματα έκτακτης ανάγκης και των κατοίκων. Η ανάπλαση της Ηρώδου Αττικού θα αποδώσει περίπου 5.000 τ.μ. στον δημόσιο χώρο. Η οδός Ερμού μέχρι την οδό Αγ. Ασωμάτων και η οδός Αθηνάς θα μετατραπούν σε οδούς ελεύθερες από Ι.Χ. με εξαιρέσεις τα οχήματα έκτακτης ανάγκης, κατοίκων και ξενοδοχείων.

Η κυκλοφορία των λεωφορείων θα γίνεται μόνο σε καθορισμένους άξονες. Περιοχή ελεύθερη από Ι.Χ., γίνεται και η Πλάκα, η Μητροπόλεως, όπως και το Εμπορικό Τρίγωνο, με τις παραπάνω εξαιρέσεις οχημάτων. Για την πλατεία Συντάγματος, το σχέδιο περιλαμβάνει τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων της οδού Φιλελλήνων στο ύψος της πλατείας, για τη δημιουργία ενός νέου κοινόχρηστου χώρου στην καρδιά της πόλης.

Τέλος, στις πλατείες Θεάτρου, Δικαιοσύνης και Κοραή δρομολογούνται σημαντικές τοπικές παρεμβάσεις για την ανάπλασή τους, ενώ σε δεύτερο χρόνο, το σχέδιο προβλέπει την υλοποίηση της σύνδεσης του Περιπάτου με την Ακαδημία Πλάτωνος.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

17
σχόλια
 1. avatar KlapsteV12

  Όταν ψηφίζεις δεξιούς, αυτά γίνονται... Η πολλή ελευθερία βλάπτει, πάρε τωρα ΚΥΑ και ΠΝΠ για κατάλυση Δημοκρατίας, ατομικης ελευθερίας ελέω \"κοροναϊού\".

 2. avatar Γκρι

  Ποιοι επιτακτικοί λόγοι αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας, επιτάσσουν την απαγόρευση της κυκλοφορίας και την επιβολή προστίμων, ρε απατεώνες;

 3. avatar Η Μεγαλη Πολη

  Το κέντρο της. Αθήνας καθότι ιστορικό να γίνει ένας απέραντος πεζόδρομος πράσινο πέτρα και περίπατος έτσι αναδεικνύεται η χάρη της Επειδή η πρωτεύουσα κ κάθε πρωτεύουσα πρέπει να ξεχωρίζει από οποιαδήποτε άλλη πόλη ο λόγος ότι είναι η κορυφή του νομού έχει τα πρωτεία της τελειότητας κ της καλαισθησίας.

 4. avatar Anastasios Mouratidis

  Εαν γυρισετε γυρω απο τα συνορα τις Ελλαδος και δειτε τα ακριτικα χωρια ,θα κλαψετε αδεια και μονο ηλικιωμενοι μενουν ........ολα για την Αθηνα ολες οι θεσεις εργασιας στην Αθηνα ....αχ ρε καημενη Ελλαδα.

 5. avatar Πολυ

  Μεγαλη μασα προβλεπεται ως συνηθως!!! Τον ετοιμαζει η Ντορα για αρχηγο της ΝΔ και φυσικα μετα για πρωθυπουργο. Ξεκινησε με την πλατεια Ομονοιας και προχωραει ακαθεκτο το παληκαρι!!!

  1. avatar AmaliaOikonomakou

   Αλήθεια για ποια \"μάσα\" μιλάτε όταν η ανάπλαση της Ομόνοιας έγινε αποκλειστικά με δωρεές και άρα βαραίνει το προϋπολογισμό του Δήμου με 0 ευρώ ; Και επιτέλους σταματήστε με τη καραμέλα της \"διαδοχής\", καταντάει γραφική.

 6. avatar Παγκράτιο της

  Κοιτάξτε και το άλσος Παγκρατίου που θυμίζει εποχή του 50 όχι μόνο έργα βιτρίνας

  1. avatar ΞΥΠΝΑ

   Μόνο καθαρισμούς και έργα ουσίας έχουν κάνει από όταν βγήκαν ενώ τα πάντα ήταν παρατημένα και βρώμικα 4 χρόνια τώρα από τους γνωστούς άναρχο αριστερούς

 7. avatar Καλά τώρα

  Μην ξεγελιέστε και στο τέλος μία τρύπα στο νερό θα κάνεται.
  Στάχτη θα γίνουν όλα αυτά όσο αυξάνονται τα αυτοκίνητα και πριν 30 χρόνια τους ίδιους δρόμους είχαμε και σε αυτούς τους δρομους κάνατε λεωφοριόδρομους, πεζόδρομους ,ποδηλατόδρομους γραμμές γιά τράμ... και τι κι αν βάλατε βυθιζόμενες μπάρες στο μοναστηράκι, φωτογραφικές κάμερες, κολωνάκια στην διον αεροπαγίτου, κάγγελα στα πεζοδρόμια. Το Ι.Χ και το κάθε επαγγελματικό αυτοκίνητο έχεται κάποιο πρόγραμμα για το πως θα το αντιμετωπίσεται; ΟΧΙ.
  Θέσεις πάργκιγκ γιά τα τουριστικά εκεί στο καλιμάρμαρο ή στην Αμαλίας κι αλλού θα κάνεται που τυρανάτε τον κάθε οδικά μεραφερόμενο πολίτη, έτσι λοιπόν άμα βάζεις 2 πόδια σε ένα παπούτσι στο τέλος το παπούτσι ξεχυλώνει κι χαλάει όχι το πόδι.

  1. avatar Λούλης

   Έχεις δίκιο σε ότι γράφεις, αλλά λίγη ορθογραφία δεν βλάπτει!!!

 8. avatar μακάρι να γίνουν άμεσα να αναδειχθεί το ιστορικό κέντρο, να ποδηλατεί ο κόσμος και να αυξηθεί ο τουρισμός

  μακάρι να γίνουν άμεσα να αναδειχθεί το ιστορικό κέντρο, να ποδηλατεί ο κόσμος και να αυξηθεί ο τουρισμός

 9. avatar Elias.F

  Ρε φτιάξτε πρώτα κανένα πεζοδρόμιο και κλαδέψτε καμιά νερατζιά στο Θησείο που δεν μπορούμε να περπατήσουμε και μετά να δούμε και τ άλλα

 10. avatar Θα γεμίσει

  ο τόπος ζαρντινιέρες, έ ρε κάτι γλέντια που έχουν να γίνουν.

 11. avatar Ωχ!…

  Αλίμονό μας! Θα πληρώσουμε πολύ ακριβά τα έργα προβολής του διαδόχου του Μητσοτακέικου.
  Είναι και οι μίζες...
  Άσε το μπάχαλο με τον επιπλέον κυκλοφοριακό φόρτο στους υπόλοιπους δρόμους.

  1. avatar Ελεάννα Μακρή

   Ε βέβαια, μη τυχόν και δεν μπορεί ο ελληνάρας να πάει με το αμάξι. Αν πάει με τα πόδια, με ποδήλατο ή ΜΜΜ (και μάσκα) θα γίνει ευρωπαίος και δε το θέλουμε αυτό, ξουξουξουξου !

 12. avatar Απολαυση

  Οι μακέτες είναι αξιολατρευτες.

 13. avatar ΕΣ

  [...]. Κι ας μην το δημοσιευσετε.

Παρακαλούμε περιμένετε ...