Κέντρο Αθήνας: Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και πρόστιμο 150 ευρώ

Ποιους δρόμους αφορά, οι εξαιρέσεις και πόσο θα ισχύσει - Η ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων


ΕΛΛΑΔΑ
12:06
22/05/2020
Κέντρο Αθήνας: Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και πρόστιμο 150 ευρώ
22
loading

Προσωρινός περιορισμός κυκλοφορίας οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας σύμφωνα με ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε.

Πού θα απαγορεύονται τα ΙΧ

Σύμφωνα με την ΚΥΑ οι περιορισμοί γίνονται «για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κοροναϊού COVID-19, επιβάλλεται ως μέτρο πρόληψης και για το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα, ο προσωρινός περιορισμός της κυκλοφορίας οχημάτων στην περιοχή του Κέντρου της Αθήνας».

Ο περιορισμός του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζεται στην Πλάκα, στην περιοχή που οριοθετείται από τις οδούς, Μητροπόλεως – Ερμού – Αθηνάς – Σταδίου – Μητροπόλεως και στο τμήμα της οδού Ερμού από την οδό Αθηνάς ως την οδό Αγ. Ασωμάτων.

Η οδός Σταδίου παραμένει σε κυκλοφορία στο σύνολό της.

Κατά πληροφορίες η απαγόρευση της κυκλοφορίας φαίνεται να συνδέεται με τον «Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας».

Ποιοι εξαιρούνται

Ο περιορισμός της παρ. 1 δεν καταλαμβάνει μέλη της Κυβέρνησης, Υφυπουργούς, Γενικούς Γραμματείς, Ειδικούς Γραμματείς και Υπηρεσιακούς Γραμματείς, Βουλευτές, Δημάρχους, Αντιδημάρχους, Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες και Συντονιστές Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, για μετακινήσεις που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων τους, όσους υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, το διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό του Υπουργείου Υγείας και των αρμόδιων φορέων προστασίας και παροχής υπηρεσιών υγείας και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.

Επίσης, από τα μέτρα της παρ. 1 εξαιρούνται: α) μετακινήσεις οχημάτων μονίμων κατοίκων των περιοχών εφαρμογής της παρούσας, β) μετακινήσεις οχημάτων από και προς νομίμως λειτουργούντες χώρους στάθμευσης, γ) μετακινήσεις επαγγελματικών οχημάτων (TAXI) μόνο για επιβίβαση ή αποβίβαση, δ) τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Για τις μετακινήσεις των περ. α) και β), ο πολίτης πρέπει να φέρει υποχρεωτικά μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα ή διαβατήριο. Ο τρόπος ελέγχου ή/και το αποδεικτικό συνδρομής των προϋποθέσεων των περ. α) και β) καθορίζονται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων.

Πρόστιμο 150 ευρώ στους παραβάτες

Αρμόδια αρχή για τη διασφάλιση της εφαρμογής της παρούσας, τη διαπίστωση των παραβάσεων και την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων είναι η Δημοτική Αστυνομία. Στους οδηγούς των οχημάτων που παραβιάζουν τις διατάξεις της παρούσας επιβάλλεται, με απλή πράξη της ανωτέρω αρχής, σύμφωνα με το άρθρο 104 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως ισχύει, διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ για κάθε παράβαση, χωρίς να θίγονται οι τυχόν προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.

Πόσο θα ισχύσει

Οι προβλέψεις της παρούσας ισχύουν για χρονικό διάστημα τριών (3) μηνών από τη δημοσίευσή της. Δίδεται η δυνατότητα παράτασης για άλλους τρεις (3) μήνες, κατόπιν εισήγησης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών.

Ολόκληρη η ΚΥΑ

Η απάντηση του Δήμου Αθηναίων

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων αναφέρει:

Η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την επιβολή κυκλοφοριακών μέτρων και ρυθμίσεων στη περιοχή του κέντρου της πρωτεύουσας, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της πρόσφατης, ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας.

Πρόκειται για την πιλοτική εφαρμογή της παρέμβασης του Μεγάλου Περιπάτου, που επισπεύδεται και υλοποιείται άμεσα λόγω της πανδημίας και τίθεται σε διαβούλευση στην πράξη, ώστε αν χρειαστεί να υπάρξουν προσαρμογές.

Η Αθήνα υιοθετεί τις καλές πρακτικές πολλών άλλων πρωτευουσών με στόχο:

 • Την απελευθέρωση και απόδοση επιπλέον 50 στρεμμάτων δημοσίου χώρου στους πολίτες  για την διασφάλιση των κοινωνικών αποστάσεων,
 • Την αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς καθώς δίνεται προτεραιότητα στους πεζούς και ποδηλάτες, ενώ αυξάνεται η συχνότητα των λεωφορείων λόγω ταχύτερης κυκλοφορίας στις λεωφορειολωρίδες.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις βασίζονται σε μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και έλαβαν την σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσια Υγείας έναντι του κορωνοϊού.

Η παρέμβαση ξεκινά να υλοποιείται σταδιακά από τα μέσα Ιουνίου, με μια σειρά ήπιων και προσωρινών παρεμβάσεων που έχουν σχεδιαστεί. Για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε κάθε μια από τις οδούς που αναφέρονται στην ΚΥΑ, θα υπάρχουν έγκαιρες και αναλυτικές ανακοινώσεις για την διευκόλυνση κατοίκων, εργαζόμενων και επισκεπτών της πόλης.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

22
σχόλια
 1. avatar ΛΟΓΙΣΤΗΣ

  Τα 8 στα 10 ξενοδοχεια το 2019 , δηλωσαν κερδη απο 0-9.000 ευρω.

 2. avatar Δουλίτσες στο φουλ!

  ΕΠΙΣΠΕΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΕΙΤΕ ΑΜΕΣΑ λόγω της πανδημίας!
  Τι άλλο θα ακούσουμε Θεέ μου;

 3. avatar Απίθανα πράγματα συμβαίνουν στο Ελλαδιστάν

  «Για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κοροναϊού COVID-19»
  Με πρόσχημα τον κοροναϊό απαγορεύουμε πάλι την κυκλοφορία και επιβάλλουμε πρόστιμα !!!
  Πρόβα για αυτά που έρχονται και μέτρηση αντιδράσεων; Καθήστε ακόμα να τους βλέπετε.

 4. avatar Ασκηση & ευκολια

  Η Αθήνα λούζεται από ένα φωτεινό Ήλιο μία πεζοπορία θα είναι οφέλη μη η και ένα ποδήλατο θα ασκήσει , άρα οι μέρες θα κυλιούνται ευχάριστα .

 5. avatar Μάλλον το χάσατε…..

  Στην κυβέρνηση! Κάνετε ότι μπορείτε να γυρίσετε τις θετικές εντυπώσεις στην αρχή της κρίσης. Πριν από λίγες μέρες όταν ανοίξατε την καραντίνα οι ειδικοί δεν συμβούλευαν να χρησιμοποιούμε τα αυτοκίνητα; Τώρα τι άλλαξε;;; Κάτι μου λέει ότι όλα πλέον τα εστιάζετε στο τουρισμό. Μόνο οι ξένοι θα επωφεληθούν από αυτό το μέτρο και αυτοί που θεωρούν ότι δεν υπάρχει ο κορωνοιός. Μέχρι πριν τον κορωνοιό δεν θα σκεφτόμουνα ποτέ να κατέβω κέντρο με το αυτοκίνητο. Αλλά τώρα δεν μπορώ να σκεφτώ να χρησιμοποιήσω MMM αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο. Το νου σας στην κυβέρνηση γιατί δεν σας βλέπω όπως το πάτε!

 6. avatar chrisv

  μήπως ρε παιδιά μένουν εκεί vip και θέλουν την ησυχία τους και ενεργοποίησαν τον κορονοιό για σιγουριά?
  αυτοί θα μας τρελάνουνε.μου φαίνεται κουτί τους έκατσε η πανδημία για να κάνουν ότι θέλουν
  πώς λέγανε παλιά \"αποφασίζουμε και διατάζουμε\"? τώρα λένε \"λόγω κορονοιού\"

 7. avatar mimis Ο ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ

  ΡΕ ΤΟΥ ΔΕΞΙΟΥΣ.....ΟΛΟ ΑΠΟΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΘΕΤΟΥΝ.ΒΡΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥ ΠΑΤΑΚΟΥ-ΙΩΑΝΝΙΔΗ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ.ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟ DNA ΤΟΥΣ ΤΟ ΑΠΟΦΑΣΊΖΟΜΕΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΖΟΜΕΝ.

  1. avatar criskalts

   χαχαχαχαχαχαχαχαχα

 8. avatar mimis Ο ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ

  οι ΔΕΞΙΟΙ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟΝ ΛΑΟ.ΒΛΕΠΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΟΙΠΟ ΤΗΣ ΕΦΤΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥΣ.

  1. avatar criskalts

   χαχαχαχαχαχαχαχαχα

 9. avatar chrisv

  από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 10. avatar Aλεξ

  Για περιορισμο του ιου....δηλαδη εχω περισσοτερες πιθανοτητες να τον κολλησω στο..αυτοκινητο μου και λιγοτερες στα ..ΜΜΕ τρελοι ειστε ρε....

 11. avatar Δημήτρης!!!!!!!!!!

  Αυτοί που δουλεύουν στο κέντρο και δεν είναι Δήμοσιοι υπάλληλοι, θα πρέπει να πληρώνουν 150 ευρώ? . Τα λεωφορεία είναι ανά μισάωρο τα πρωινά και είναι γεμάτα κόσμο

 12. avatar Crystalline Shang

  Δίκιο έχουν. Στο αυτοκίνητό σου μπορεί να κολλήσεις κορονοϊό. Μέσα στη συγκοινωνία όμως όχι!

 13. avatar Δημήτρης Μ.

  Τι νόημα έχει η απογόρευση της κυκλοφορίας με εξαιρέσεις όλους αυτούς οι οποίοι είναι αυτόι που κάνουν χρήση των δρόμων αυτών (ΤΑΞΙ, δημόσιοι υπάλληλοι, ...)

 14. avatar ΕΣ

  Που θα παει ρε βατραχε θα παρεις δρομο μαζι με τον συμφερτο σου.

 15. avatar Τι ειναι αυτες οι αηδίες

  σας καλαρεσε το καθεστώς της 7ετιας και ειπατε να το συνεχίσετε;

  1. avatar criskalts

   ζμμμμμμούτςςςςςςςςςςςςςςςςςςςς

 16. avatar Χούντα

  δικτατορία χωρίς τανκς

  1. avatar criskalts

   Τρολ χωρίς τσίπα

   1. avatar mimis Ο ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ

    δεξιε απογονε εσυ

    1. avatar criskalts

     χαχαχαχαχαχαχαχαχα

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει