Η νέα, ανανεωμένη πλατεία Ομονοίας παραδίδεται σήμερα, Πέμπτη (14/5) στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης από τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη.

Η νέα όψη της πλατείας Ομονοίας άρχισε να αποκαλύπτεται από νωρίς σήμερα το πρωί όταν συνεργεία του δήμου Αθηναίων άρχισαν να αφαιρούν τα μεταλλικά ελάσματα που κάλυπταν την πλατεία και να την καθαρίζουν.

Η ιστορική πλατεία του κέντρου της Αθήνας μετά τις παρεμβάσεις του δήμου Αθηναίων θα είναι πιο ελκυστική αλλά και πιο μοντέρνα.

Στη μέση της θα υπάρχει ένα μεγάλο συντριβάνι διαμέτρου 30 μέτρων. Θα έχει 13 πίδακες και 188 δέσμες νερού, ενώ θα υπάρχει τοποθετημένο και ένα ανεμόμετρο, το οποίο θα ενημερώνει την κεντρική μονάδα για την ταχύτητα των ανέμων, ώστε να ρυθμίζεται το ύψος των πιδάκων.

Το newsbeast.gr βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης (14/5) στην Ομόνοια και φωτογράφισε την πλατεία που απόκτησε μετά από τις εργασίες τις οποίες πραγματοποιήθηκαν την ανανεωμένη – τελική της μορφή.

Από την ιστορική πλατεία Ομονοίας ξεκινούν ακτινωτά οι βασικές οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας Σταδίου, Αθηνάς, Πανεπιστημίου, 3ης Σεπτεμβρίου, Πειραιώς και Αγίου Κωνσταντίνου, καθώς και οι οδοί Κοτοπούλη και Δώρου, που έχουν πεζοδρομηθεί.

Το αρχικό πολεοδομικό σχέδιο της Αθήνας των Κλεάθη και Ζάουμπερτ το 1834 ήθελε ο χώρος να προορίζεται για την ανέγερση των Ανακτόρων.

Στη συνέχεια αποφασίστηκε η ανέγερση του Ναού του Σωτήρος, προκειμένου το έθνος να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του προς το Θείο για την απελευθέρωση. Ο έρανος, όμως, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και το ποσό που συγκεντρώθηκε διατέθηκε για την ανέγερση του ναού της Μητροπόλεως.

Ο χώρος διαμορφώθηκε σε πλατεία το 1846 και αρχικά πήρε το όνομα Πλατεία Ανακτόρων και στη συνέχεια Πλατεία Όθωνος, προς τιμή του βασιλιά.

Αποτελούσε το βορειότερο άκρο της πόλης και το τέρμα του εξοχικού περιπάτου των Αθηναίων της εποχής.

Το 1862 μετονομάσθηκε σε Πλατεία Ομονοίας, όταν στο χώρο αυτό συγκεντρώθηκαν και έδωσαν όρκο «ομονοίας» οι αρχηγοί των αντιπάλων πολιτικών μερίδων, οι οποίες είχαν προκαλέσει, λόγω του δυναστικού, αιματηρές ταραχές στη χώρα.

Δείτε το βίντεο και το φωτορεπορτάζ του newsbeast.gr:

Βίντεο – Φωτορεπορτάζ: Γιάννης Κέμμος

 

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.