Μέσα στο Φεβρουάριο θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα στην πλατεία Ομονοίας με το κέντρο της Αθήνας να αποκτάει νέα όψη.

Στο φως της δημοσιότητας δόθηκαν φωτογραφίες από την ανακατασκευή με το νέο συντριβάνι να δεσπόζει στη μέση. Είναι διαμέτρου 30 μέτρων, θα έχει 13 πίδακες και 188 δέσμες νερού, ενώ θα υπάρχει τοποθετημένο και ένα ανεμόμετρο, το οποίο θα ενημερώνει την κεντρική μονάδα για την ταχύτητα των ανέμων, ώστε να ρυθμίζεται το ύψος των πιδάκων.

Η ιστορική πλατεία Ομονοίας

Από την πλατεία Ομονοίας ξεκινούν ακτινωτά οι βασικές οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας., Σταδίου, Αθηνάς, Πανεπιστημίου, 3ης Σεπτεμβρίου, Πειραιώς και Αγίου Κωνσταντίνου, καθώς και οι οδοί Κοτοπούλη και Δώρου, που έχουν πεζοδρομηθεί.

Το αρχικό πολεοδομικό σχέδιο της Αθήνας των Κλεάθη και Ζάουμπερτ το 1834 ήθελε ο χώρος να προορίζεται για την ανέγερση των Ανακτόρων.

Στη συνέχεια αποφασίστηκε η ανέγερση του Ναού του Σωτήρος, προκειμένου το έθνος να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του προς το Θείο για την απελευθέρωση. Ο έρανος, όμως, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και το ποσό που συγκεντρώθηκε διατέθηκε για την ανέγερση του ναού της Μητροπόλεως.

Ο χώρος διαμορφώθηκε σε πλατεία το 1846 και αρχικά πήρε το όνομα Πλατεία Ανακτόρων και στη συνέχεια Πλατεία Όθωνος, προς τιμή του βασιλιά.

Αποτελούσε το βορειότερο άκρο της πόλης και το τέρμα του εξοχικού περιπάτου των Αθηναίων της εποχής. Το 1862 μετονομάσθηκε σε Πλατεία Ομονοίας, όταν στο χώρο αυτό συγκεντρώθηκαν και έδωσαν όρκο «ομονοίας» οι αρχηγοί των αντιπάλων πολιτικών μερίδων, οι οποίες είχαν προκαλέσει, λόγω του δυναστικού, αιματηρές ταραχές στη χώρα.

Δείτε τις φωτογραφίες από το νέο συντριβάνι: