Αυξήθηκαν τα θύματα του κορονοϊού στην Ελλάδα σε 147 καθώς, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε έναν νέο θάνατο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, τα νέα κρούσματα είναι 21 με το σύνολο των περιπτώσεων του Covid-19 να ανέρχεται σε 2.663.

Επιπλέον οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ είναι 36.

Παρέμβαση εισαγγελέα για τον θάνατο του 35χρονου από κορονοϊό στη Θεσσαλονίκη

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Στέφανος Ζαρκαντζιάς έδωσε εντολή για τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με το θάνατο 35χρονου ξυλουργού από κορονοϊό στο νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος» στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, στο πλαίσιο της έρευνας, που σε πρώτη φάση θα ανατεθεί σε Πταισματοδίκη, αναμένεται να αναζητηθούν το ιστορικό νοσηλείας του 35χρονου και το πιστοποιητικό θανάτου. Αναμένεται επίσης να κληθούν για κατάθεση και τα οικεία του πρόσωπα.

Αφού συγκεντρωθεί το υλικό και ληφθούν οι καταθέσεις από πρόσωπα του οικογενειακού περιβάλλοντος, το πιθανότερο είναι να διεξαχθεί ιατρική πραγματογνωμοσύνη από επιδημιολόγο ή λοιμωξιολόγο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του ΑΠΕ-ΜΠΕ τα ευρήματα της προκαταρκτικής εξέτασης θα εκτιμηθούν στη συνέχεια από την εισαγγελική Αρχή για το εάν στοιχειοθετούνται ποινικές ευθύνες από αμέλεια, συνδεόμενες με ιατρικές ενέργειες που αφορούν την περίπτωση του 35χρονου.

Ούτε ένα θετικό δείγμα στα πρώτα 1.000 τεστ που πραγματοποίησε ο ΕΟΔΥ σε κλειστές δομές

Ούτε ένα θετικό δείγμα του κορονοϊού δεν εντόπισαν τις πρώτες 48 ώρες οι κινητές μονάδες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που πραγματοποίησαν περίπου 1.000 τεστ σε διάφορες περιοχές της Αττικής αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, κάτι που χαροποιεί ιδιαίτερα την ομάδα των λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας υπό τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Η ευοίωνη εικόνα που δίνουν τα πρώτα αποτελέσματα των ελέγχων της Δευτέρας και Τρίτης, προκαλεί αν μη τι άλλο αισιοδοξία, καθώς δείχνει ότι τα περιοριστικά μέτρα που τηρήθηκαν τις προηγούμενες 42 ημέρες καραντίνας, απέδωσαν τα μέγιστα.

Τα τεστ έγιναν σύμφωνα με πληροφορίες από τον οργανισμό σε κλειστές δομές της ευρύτερης περιοχής Αθηνών, στο Γαλάτσι, στη Νέα Σμύρνη και στον Κορυδαλλό όσον αφορά την Αττική, ενώ επεκτάθηκαν στο Δομοκό του νομού Φθιώτιδας, στην Καρδίτσα και στη Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα το πρόγραμμα ξεκίνησε από το 2ο ΚΑΠΗ Γαλατσίου όπου ελέγχθηκαν συνολικά περίπου 90 άτομα, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και 60 υπάλληλοι του δήμου που εργάζονται στις κοινωνικές υπηρεσίες και την καθαριότητα αλλά και εργαζόμενοι σε άλλου είδες δομές όπως για παράδειγμα τα σχολεία.

Ο ΕΟΔΥ ξεκίνησε εσκεμμένα τους ελέγχους από τις κλειστές δομές και τους περισσότερο ευάλωτους πληθυσμούς της κοινότητας καθώς εκεί υπάρχει η μεγαλύτερη ανησυχία ότι μπορεί να μετατραπούν σε εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού. Θυμίζουμε ότι τα περισσότερα κρούσματα εντοπίστηκαν μέχρι και σήμερα στη δομή φιλοξενίας μεταναστών στο Κρανίδι Αργολίδος (ξενοδοχείο “Γαλαξίας”), σε αντίστοιχη δομή της Ριτσώνας, σε οικισμό Ρομά στη Λάρισα καθώς επίσης και στην κλινική «Ταξιάρχαι» της Αθήνας, στην οποία υποβάλλονται νεφροπαθείς σε αιμοκάθαρση.

Ο αριθμός των τεστ θα συνεχιστεί με ακόμη μεγαλύτερο ρυθμό τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Ο υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης έχει τονίζει πως ο ΕΟΔΥ έχει τη δυνατότητα να διενεργεί μέχρι και 6.000 τεστ ημερησίως, κάτι το οποίο αναμένεται να συμβεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα, ώστε να εντοπιστούν τυχόν κρυφές εστίες, κυρίως μεταξύ ασυμπτωματικών ασθενών.

*Η φωτογραφία είναι αρχείου