Προς το να μην προσμετρώνται οι απουσίες των μαθητών Λυκείων και Γυμνασίων, που δεν θα επιστρέψουν στις τάξεις από το φόβο του κορονοϊού, παρά τη σταδιακή επανέναρξη μαθημάτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, προσανατολίζεται η κυβέρνηση όπως είχε γράψει το Newsbeast, ενώ είναι πολύ πιθανό τα δημοτικά σχολεία να μην ανοίξουν τελικά την 1η Ιουνίου.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει χθες το βασικό χρονοδιάγραμμα: Στις 11 Μαΐου ξεκινούν ξανά μαθήματα στη Γ Λυκείου και μια εβδομάδα μετά, στις 18 Μαΐου, θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου αλλά και το Γυμνάσιο. Τα σχολεία, όμως, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, θα λειτουργήσουν με άλλους κανόνες που θα περιορίσουν -όσο αυτό είναι εφικτό- τον συγχρωτισμό. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα εξακολουθεί να υποστηρίζει παιδιά τα οποία, για ειδικούς λόγους, δεν πρέπει να έρθουν στη τάξη.

Δημοτικά και νηπιαγωγεία παραμένουν κλειστά και ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε ότι ενδέχεται να ανοίξουν την 1η Ιουνίου και μόνο εάν η πορεία της επιδημίας είναι καθοδική.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, επικρατεί προβληματισμός στην κυβέρνηση για το εάν πρέπει να ανοίξουν ακόμη και σε αυτή την περίπτωση τα δημοτικά και νηπιαγωγεία, αφού θα απομένουν λίγες ημέρες μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς και μία παράταση της θα είχε ως αποτέλεσμα μικρά παιδιά να κάνουν μάθημα σε υψηλές θερμοκρασίες.

Επίσης σε αντίθεση με τα μεγαλύτερα παιδιά του Λυκείου και του Γυμνασίου, τα παιδιά του Δημοτικού είναι δύσκολο να τηρήσουν αποστάσεις και κανόνες υγιεινής, ενώ είναι αυτά που συνήθως καλούνται να κρατήσουν οι παππούδες και γιαγιάδες το καλοκαίρι. Επιπλέον υπάρχουν αντιδράσεις από γονείς μαθητών όλων των βαθμίδων.

Και μία πρακτική λεπτομέρεια: Τέλη Ιουνίου με μέσα Ιουλίου θα διεξάγονται οι πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά με μέτρα προστασίας όπως τήρηση αποστάσεων και μικρότερος αριθμός μαθητών ανά τάξη. Εάν όμως ανά τάξη δίνουν εξετάσεις μέχρι 10 μαθητές αντί μέχρι 20, απαιτείται ο διπλάσιος αριθμός αιθουσών και άρα είναι δύσκολο να ανοίξουν και τα δημοτικά.

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως θα ανακοινώσει από το Υπουργείο Υγείας, σήμερα στις 6 μμ, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τους κ.κ. Τσιόδρα και Χαρδαλιά, τα εξειδικευμένα μέτρα που αφορούν στη σταδιακή επαναλειτουργία δομών της εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο αυτό είναι ανοιχτό να ανακοινωθεί και ότι δεν θα προσμετρώνται οι απουσίες των μαθητών ώστε να καθησυχαστούν οι γονείς, που αντιδρούν. Μένει να διευκρινιστεί εάν θα γίνουν προαγωγικές εξετάσεις σε Β και Α Λυκείου, αλλά και στο Γυμνάσιο.

Το άνοιγμα των σχολείων όμως έχει προκαλέσει και αντιδράσεις από τους εκπαιδευτικούς. Η ΟΛΜΕ έχει ζητήσει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για να περιοριστεί ο κίνδυνος για μαθητές, αλλά και για τους καθηγητές που είναι λίγο πριν τη σύνταξη ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, καθώς ενδέχεται να εκτεθούν στον κορονοϊό από ασυμπτωματικούς μαθητές.

Τι θα γίνει με την εξεταστική στα πανεπιστήμια

Ένα θέμα ακόμη που μένει να διευκρινιστεί αφορά στην εξεταστική στα πανεπιστήμια. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην πάει σε διπλή εξεταστική το Σεπτέμβριο, που σημαίνει συσσώρευση των προς εξέταση μαθημάτων.

Έχει προταθεί λοιπόν να γίνει κανονικά η εξεταστική, αλλά με εναλλακτικούς τρόπους. Οι γραπτές εξετάσεις θα πρέπει να διεξαχθούν με τήρηση αποστάσεων και μέτρα ατομικής προστασίας, σε περισσότερες αίθουσες με μικρότερο αριθμό φοιτητών, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο πολλαπλών απαντήσεων για μείωση του χρόνου παραμονής των εξεταζόμενων στο χώρο. Εάν είναι δυνατό η εξέταση να γίνει προφορική με τήρηση αποστάσεων και μέτρων υγεινής ή αντί για εξέταση να παραδώσουν ηλεκτρονικά εργασία οι φοιτητές.

Η ύλη πάντως παραμένει η ίδια, σε αντίθεση με την ύλη των πανελλαδικών που έχει μειωθεί.