Με έκδηλη τη συγκίνηση στη φωνή και στο πρόσωπό του, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε σήμερα ότι «δεν έχει καταγραφεί κάποιος νέος θάνατος» λόγω του Covid- 19 στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο. «Για εμάς είναι μια τεράστια ανακούφιση να μην μιλάμε για θανάτους, αλλά για ζωές που σώζονται» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη σημερινή συνεδρίασή της επιτροπής εμπειρογνωμώνων, συζητώντας τη στρατηγική άρση των μέτρων, αλλά και την επιδημιολογική παρατήρηση την επόμενη μέρα και φαίνεται από δυο μαθηματικά μοντέλα , τόνισε ότι «ο δείκτης Ρ0 βρίσκεται πολύ κάτω από το 1 και έχουμε όλα τα εργαλεία να προβλέψουμε την καμπύλη της επιδημίας στο επόμενο διάστημα. Τα μέτρα μας έδρασαν και μείωσαν 80% τη διασπορά της νόσου στη κοινότητα».

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο κος Τσιόδρας είπε ότι θα μπορούμε με μεγάλη ασφάλεια να πούμε σε 7 ή σε 15 μέρες ποια θα είναι η πορεία της νόσου στην κοινότητα και «εκτίμηση της κατάστασης θα μπορεί να γίνεται ανά 7 ή 15 ημέρες. Ο εργαστηριακός έλεγχος θα βοηθήσει να παίρνουμε αποφάσεις» ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανέφερε.

Ο ίδιος είπε, ότι αν υπάρξει έξαρση σε ορισμένες περιοχές της χώρας, «αυτό μπορεί να επηρεάσει τα μέτρα ή την άρση των μέτρων σε αυτή την περιοχή. Θέλει προσοχή…»