Το παιδικό τους όνειρο έκαναν πραγματικότητα δύο αδέλφια από τη Λάρισα, που εργάστηκαν για διαστημικά προγράμματα από τα δύο παγωμένα άκρα του κόσμου, την Ανταρκτική και την Αρκτική. Κι από την εμπειρία τους αυτή απέκτησαν «εμπειρία» και στην καραντίνα.

Όπως γράφει η εφημερίδα LarissaNet, ο Αδριανός Γολέμης σπούδασε ιατρός στο ΑΠΘ. Μέχρι πριν από έναν μήνα ήταν στην Γερμανία. Το 2014 δούλεψε για ένα χρόνο σε καραντίνα στο σταθμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος στην Ανταρκτική συλλέγοντας στοιχεία από πειράματα για να υπάρξει επεξεργασία τους.

Ο Άρης Γολέμης, πολιτικός μηχανικός, σχεδιάζει μικρούς και γρήγορους δορυφόρους για το Πανεπιστήμιο Luleå University of Technology στη Βόρεια Σουηδία, στην Αρκτική δηλαδή. Μάλιστα οι δύο δορυφόροι που σχεδιάζει μαζί μια ομάδα άλλων συναδέλφων του θα τεθούν σε πολική τροχιά στα επόμενα δύο χρόνια.

Η εφημερίδα τους εντόπισε στη Θεσσαλονίκη. Ο Αδριανός δουλεύει σε νοσοκομείο της περιοχής και ο Άρης μόλις πριν από λίγες ημέρες ήρθε από τη Σουηδία και βρίσκεται σε 14ήμερη καραντίνα.

Τα δύο αδέρφια είναι άνθρωποι που λατρεύουν την τεχνολογία, αλλά μπορούν να δώσουν και πρακτικές συμβουλές για την καραντίνα και πόσο αυτή επηρεάζει τον ανθρώπινο οργανισμό.

Καραντίνα λοιπόν, την έχετε ζήσει και οι δύο. Ο ένας στη Βόρεια Σουηδία και ο άλλος στην Ανταρκτική.  Ποιες είναι οι συμβουλές που δίνετε στους Λαρισαίους;

Αδ. Γ.: Είναι λίγο διαφορετικές οι καραντίνες μας. Είχα κάνει μια χρονιά εντελώς κλειστός. Μιλάω για την Ανταρκτική το 2014. Βγαίναμε έξω μόνο με στολή για να μην παγώσουμε. Ήθελες 20 λεπτά για να την φορέσεις. Στην καραντίνα μπορεί να κάνεις ότι δεν προλάβαινες στην προηγούμενη κατάσταση.

Αρ. Γ. : Εγώ στην Βόρεια Σουηδία μπορώ να βγω έξω, υπάρχει μια κοινωνία. Είναι πραγματικά αστείο. Στην Θεσσαλονίκη που είμαστε τώρα σε καραντίνα οι δρόμοι έχουν περισσότερο κόσμο από ότι στο μέρος που ζω και δεν έχει καραντίνα (γέλια)! Οι συμβουλές είναι δύο τύπων. Πρώτα το ψυχολογικό, όπου ο καθένας βρίσκει κάποια στιγμή τον εαυτό του. Το βλέπουμε και στην Ελλάδα. Ξεμένεις από επιλογές. Σε ενοχλεί ότι είσαι σε τέσσερις τοίχους. Το δεύτερο κομμάτι είναι το κοινωνικό. Με τους ανθρώπους που είσαι μέσα στον ίδιο χώρο θα έχεις προστριβές, ανθρώπινα. Είναι λοιπόν καλό να έχεις κάποιες επιλογές, αντί να λες τι σου λείπει να σκέφτεσαι το τι μπορείς να κάνεις. Δες το σαν ευκαιρία που είσαι μέσα στο σπίτι καθώς έχεις χρόνο να κάνεις πράγματα που δεν είχες. Χρειάζεται να επεκτείνεις τα αποθέματα υπομονής που έχεις και να δεις τα πράγματα από την σκοπιά του άλλου. Οι Έλληνες δεν αξιοποιούν το χρόνο που τους δίνεται εκτός σπιτιού όπως πρέπει. Εκεί που ζω έχω αλλάξει αρκετά τη ζωή μου και έχω γίνει λιγότερο κοινωνικός, αλλά περισσότερο δραστήριος σε σπορ.

Στις περιοχές που ζείτε πως είναι η κατάσταση με τον κορονοϊό;

Αρ.Γ.: Η Σουηδία μέχρι και σήμερα δεν έχει λάβει περιοριστικά μέτρα. Είναι ίσως η μόνη σε αυτό τον τομέα. Υπήρχε η νοοτροπία του περιορισμού εκεί και πίστευαν ότι αυτό θα δράσει υπέρ και φαίνεται να έχει αποδώσει. Αλλιώς θα μιλούσαμε για μια νέα Ιταλία. Αλλά βλέπω ότι πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσαν ότι θα λάβουν κι αυτοί μέτρα. Στην Ελλάδα νομίζω ότι τα πήγαμε αρκετά καλύτερα.

Αδ. Γ.: Πρόλαβα τον κορονοϊό στην Γερμανία μόνο στις ειδήσεις. Είμαι περίπου έναν μήνα στην Ελλάδα. Η Ελλάδα τα πάει πολύ καλά και σε πειθαρχία και σε ομόνοια. Είμαι στην Θεσσαλονίκη και δουλεύω το τελευταίο διάστημα στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Δουλεύω στην ειδικότητα της ψυχιατρικής. Δεν είμαστε στην πρώτη γραμμή, αλλά αν χρειαστεί θα βοηθήσουμε. Παρά το γεγονός ότι έχουμε έναν ελεγχόμενο αριθμό κρουσμάτων σίγουρα η διαχείριση είναι δύσκολη. Το θέμα για την επόμενη ημέρα είναι το πόσο δεχόμαστε να συνεχίσουμε κανονικά τις ζωές μας.