Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Δεν κάνουμε οικονομία στις θέσεις της Εκκλησίας, αλλά είναι η ανάγκη

Kάλεσε τους πιστούς να μείνουν σπίτια τους μετατρέποντάς τα σε εκκλησίες


ΕΛΛΑΔΑ
20:21
05/04/2020
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Δεν κάνουμε οικονομία στις θέσεις της Εκκλησίας, αλλά είναι η ανάγκη
5
loading

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, κάλεσε τους πιστούς να μετατρέψουν τα σπίτια τους σε εκκλησίες, παραθέτοντας τα λόγια του Χριστού, «είσελθε εις το ταμείο σου».

«Μου έρχεται στην σκέψη ο Λόγος Του Θεού, η προτροπή «Και εσύ είσελθε εις το ταμείον σου». Κάτι που εκφράζεται με διαφορετικά λόγια από πλευράς Πολιτείας, αλλά έχει το ίδιο νόημα με αυτό που είπαμε, δηλαδή να κάνουμε τα σπίτια μας Εκκλησία. Το Ταμείον, λοιπόν, είναι κατά την εκκλησιαστική θέση το ιερότερο σημείο του σπιτιού μας ή, αν θέλετε, στον εαυτό μας ο εσωτερικός μας κόσμος. Έτσι καλούμαστε σήμερα να κάνουμε μία αυτοεξέταση, μία αυτοκριτική, έναν αυτοέλεγχο».

Ο κ. Ιερώνυμος επανέλαβε ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία με την Κυβέρνηση, ενώ κάλεσε τους πιστούς σε αυτοέλεγχο και αυτοκριτική. «Εκκλησία και Πολιτεία, πρέπει ενωμένοι να αντιμετωπίσουν την πανδημία», είπε χαρακτηριστικά.

Για τις κλειστές Εκκλησίες ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε πως αυτό μας έχει συγκλονίσει ως γεγονός.

«Έχουμε πολλά παράπονα από πιστούς και ιερείς. Για τον ιερέα δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα, μεγαλύτερος πόνος, από το να αγγίζει το θυσιαστήριο και να μη μπορεί να λειτουργήσει. Όπως ξέρουμε, όμως, η εκκλησία βαδίζει πάνω στην ακρίβεια και στην οικονομία. Η ακρίβεια είναι κάτι που το θέλουμε στην ζωή μας, αλλά δεν έρχονται όλα όπως τα θέλουμε. Σε αυτό το σημείο έρχεται η Εκκλησία με την Οικονομία. Να οικονομήσει τα πράγματα, να βρει λύση. Δεν είναι το όνειρο μας να κάνουμε οικονομία σε όλες τις θέσεις της Εκκλησίας, αλλά είναι η ανάγκη. Και η Εκκλησία διαμέσου όλων των αιώνων έχει αποδείξει ότι έχει την δυνατότητα να προσαρμόζεται και να οικονομεί και ως προς το σύνολο των ανθρώπων και ως προς τον καθένα ξεχωριστά.

Διευκρίνισε ότι η Πολιτεία δεν έχει λόγο για τη Θεία Κοινωνία, αλλά έχει λόγο για τις δημόσιες συναθροίσεις. Αφού ξεκαθάρισε πως για την Εκκλησία δεν υπάρχει «έκπτωση» στη Θεία Κοινωνία, επεσήμανε ότι κάποιος που θέλει να μεταλάβει χωρίς να υπολογίζει ότι μπορεί να κολλήσει τον συνάνθρωπο του, είναι εγωιστής.

Αναφορικά με το Άγιο Φως και την ενδεχόμενη συγκέντρωση πιστών έξω από τους ναούς το βράδυ της Ανάστασης ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε: «Η ουσία είναι η συμμετοχή μας στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Όλα τα άλλα είναι πρόσθετα. Τα χρειαζόμαστε. Ομορφαίνουν την ζωή μας, αλλά δεν είναι τα πρώτα. Εδώ, λοιπόν κάνουμε μία οικονομία και όχι έναν συμβιβασμό και προσπαθούμε με ότι μέτρο λαμβάνουμε να βοηθήσουμε, ώστε να μην εξαπλωθεί η επιδημία. Το άγιο Φως, άλλωστε, υπάρχει πάντοτε στην Εκκλησία. Παλαιότερα, πριν γίνουν όσα γίνονται σήμερα για την υποδοχή έπαιρναν το φως από κανδήλι της Αγίας Τραπέζης. Δεν υπάρχει άγιο φως πρώτης ή δεύτερης κατηγορίας. Αυτά είναι ήθη που επικράτησαν και τα σεβόμαστε».

Ο κ. Ιερώνυμος έστειλε μήνυμα ελπίδας στους πιστούς, τονίζοντας ότι θα ξεπεράσουμε το πρόβλημα και θα έρθουν καλύτερες μέρες.

Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, ερωτηθείς για την προσφορά της Εκκλησίας στη μάχη με τον κορονοϊό, είπε μεταξύ άλλων, ότι τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, θα διαθέσουν έναν μισθό τους στο ταμείο για την άμυνα από τον κορονοϊό και κάλεσε όλους τους ιερείς να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar ΕΡΜΙΟΝΗ

  Ο ΚΥΡΙΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΥΤΗ.ΚΑΛΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΗΓΕΤΗΣ.ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.ΑΠΟΡΩ ΠΩΣ ΨΗΦΗΣΤΙΚΕ ΓΙΑ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ.

 2. avatar Ντροπή

  Ο πιο ακατάλληλος για ηγέτης της δοκιμαζόμενης από την κυβέρνηση εκκλησίας.

 3. avatar Ποιος είναι ο άπιστος;

  Και σε τι απαγορεύει ο ιός να ηχούν μαγνητοφωνημενη ή ζωντανά σε κάθε εκκλησία η λειτουργία; Να χτυπούν οι καμπάνες;
  Στο σούπερ μάρκετ η είσοδος με απόσταση επιτρέπεται ενώ στη Εκκλησία όχι; Γιατί δεν βαζατε κι εκεί όριο; Τόση ώρα θα παρακολουθήσεις πάρα παυσατε εντελώς την λειτουργία.
  Καλά σας λένε... Αντε μη το ξεστόμισω και κολαστω.

 4. avatar Ch21:33-1

  Τι είναι εκκλησία? Με λίγα λόγια. Σύνολο ανθρώπων για αυτόν τον σκοπό. Ποια είναι η Εκκλησία του Ιησού Χριστού? Είναι σύνολο ανθρώπων, οι οποίοι έχουν πιστέψει με επίγνωση στην Διδασκαλία του Ιησού Χριστού. Πως περπατά η Εκκλησία Του κάτω εδώ στην γη? Περπατά κάτω από τους Πνευματικούς Νόμους της Καινης Διαθήκης, και την Δύναμη του Αγίου Πνεύματος. Το προβλημα αυτή την περίοδο, για την Εκκλησία Του, ότι δεν μπορούν οι πιστοί, το Σώμα και το Αίμα Του. Δεν λείπουν οι προσευχές, η Διδασκαλία Του, η κοινωνία μετ\'αλληλων γίνεται με την τεχνολογία. Και όπως λέει ο Λόγος του Θεού, η Εκκλησία υποτάσσεται στους νόμους της πολιτείας, σε αυτούς που συμφωνούν, με την Καινή Διαθήκη.

  1. avatar ΜΠΟΓΙΑΣ

   Μη χειρότερα.
   Πατώσαμε.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει