Ένταση και επεισόδια ανά διαστήματα είναι η εικόνα που επικρατεί στις Καστανιές, στα σύνορα του Έβρου. Την ίδια ώρα, στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία έχουν σπεύσει δυνάμεις της Frontex.

Σύμφωνα με το evros-news.gr, αστυνομικοί από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, όπως Αυστρία, Εσθονία, Τσεχία, Ουγγαρία και άλλοι που αναμένονται, επιτηρούν πλέον τα ελληνοτουρκικά σύνορα ώστε να μην περάσει κανείς από τους πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί από την τουρκική πλευρά.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, η πρόκληση επεισοδίων από την τουρκική πλευρά, με ρίξεις χημικών και μολότοφ και πυρκαγιών σε διάφορα σημεία του φράχτη των Καστανεών, καθώς και τα διαστήματα ηρεμίας μεταξύ αυτών των επεισοδίων, που μπορεί να διαρκούν από κάποιες ώρες έως κάποιες ημέρες, συνθέτουν το σκηνικό στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η ενίσχυση της φύλαξης της μεθοριογραμμής σε όλο το μήκος του νομού Έβρου, με δυνάμεις από το εσωτερικό της χώρας αλλά και με στελέχη του FRONTEX, οι αφίξεις των οποίων συνεχίζονται.

 

Σε ό,τι αφορά τον φράχτη, καθημερινά πραγματοποιούνται εργασίες επιδιόρθωσης και ενίσχυσής του, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του στρατού, ώστε να διατηρήσει την αποτρεπτική του δυνατότητα, ενώ σχεδιάζεται και η επέκτασή του.