Kηποτεχνική ανάπλαση σε οκτώ σημεία του Κήπου και πρόγραμμα εκθέσεων σύγχρονης τέχνης επί δύο μήνες ανά διετία περιλαμβάνει το πρόγραμμα «Ανακαλύπτοντας τον Εθνικό Κήπο» που ανακοίνωσαν ο δήμος Αθηναίων και ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ.

Το πρόγραμμα είναι πρωτοβουλία του Οργανισμού ΝΕΟΝ και χρηματοδοτείται και υλοποιείται από τον ίδιο, με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων.

Η πρόταση του ΝΕΟΝ «Ανακαλύπτοντας τον Εθνικό Κήπο» εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου της Αθήνας στις 26 Σεπτεμβρίου 2013, ύστερα από θετική εισήγηση της Διαπαραταξιακής Επιτροπής για τον Εθνικό Κήπο. Σκοπός του προγράμματος, το οποίο εντάσσεται στις δράσεις ΝΕΟΝ Διαδρομές, είναι να φέρει τον πολίτη και τον επισκέπτη της Αθήνας σε επαφή με τη σύγχρονη τέχνη και να καταστήσει τον Εθνικό Κήπο σημείο συνάντησης και αναψυχής για περισσότερους κατοίκους της Αθήνας.

«Ο Εθνικός Κήπος ήταν ανέκαθεν σύμβολο και πηγή ζωής για την Αθήνα.
Θέλουμε να επιστρέψει ο κόσμος και κυρίως τα παιδιά και οι νέοι
άνθρωποι. Να πλημμυρίσει και πάλι με παιδικές φωνές και να δείξουμε
φροντίδα στο φυσικό του περιεχόμενο. Θέλουμε από σήμερα να ανοίξει μία
νέα σελίδα, που θα καταστήσει τον Κήπο επίκεντρο πολιτιστικής
δημιουργίας και έκφρασης και πόλο έλξης για τους επισκέπτες από την
Ελλάδα και το εξωτερικό», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

«Ο ΝΕΟΝ φιλοδοξεί να φέρει το σύγχρονο πολιτισμό κοντά στο σύγχρονο
πολίτη, αναδεικνύοντας τη δυνατότητα της καλλιτεχνικής δημιουργίας να
αφυπνίσει, να συγκινήσει, να παρακινήσει. Συγχρόνως, επιδιώκει να
συμβάλει στην ευρύτερη προσπάθεια αναβάθμισης της πόλης και της
καθημερινότητας του πολίτη. Να συμβάλει στην αποκατάσταση της σχέσης του
πολίτη με τη λειτουργία και τα δρώμενα της πόλης του», σημείωσε ο ιδρυτής του ΝΕΟΝ Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

Το πρόγραμμα «Ανακαλύπτοντας τον Εθνικό Κήπο» αναπτύσσεται σε δύο σκέλη, κηποτεχνική μελέτη με εξωραϊστικές παρεμβάσεις σε 8 συγκεκριμένα σημεία του Κήπου και πρόγραμμα εκθέσεων σύγχρονης τέχνης.

Αναλυτικότερα, το πρώτο σκέλος αφορά την κηποτεχνική διαμόρφωση οκτώ σημείων του Κήπου, με σεβασμό στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και την ιστορικότητά του. Θα πραγματοποιηθούν ήπιες φυτοτεχνικές και αισθητικές εξωραϊστικές παρεμβάσεις, συμβατές με το χαρακτήρα και τη δομή του βοτανικού κήπου, φύτευση 24 δέντρων και 7.068 φυτών.

Η μελέτη ολοκληρώθηκε από τον διεθνούς φήμης Γάλλο αρχιτέκτονα τοπίων Louis Benech, σε συνεργασία με το ελληνικό γραφείο doxiadis+. Ο Louis Benech έχει τεράστια εμπειρία στην ανάπλαση και φροντίδα κήπων, ειδικά δε δημόσιων κήπων με ιστορική σημασία.

Όπως τόνισε ο κ. Louis Benech, «επιθυμία μου ήταν να προτείνω ή ακόμα και να συνοδέψω την ανεξέλεγκτη εξέλιξη (με την έννοια της πυκνότητας): πώς να αφήσω το πάρκο να συνεχίσει να είναι αυτό που είναι και να κάνει αυτό που κάνει για αιώνες χωρίς να το αφήσω να καταστραφεί. Πώς να μην έχω καμία δημιουργική αρχή αλλά, πάνω απ’ όλα, να παρατηρώ και στη συνέχεια να προτείνω».

Ταυτόχρονα, το δεύτερο σκέλος αξιοποιεί το φυσικό περιβάλλον του Εθνικού Κήπου για την παρουσίαση έργων σύγχρονης τέχνης στους κατοίκους και επισκέπτες της Αθήνας, ακολουθώντας την πρακτική δεκάδων μεγάλων πόλεων του κόσμου. Παραδοσιακά και διαχρονικά, οι δημόσιοι χώροι ήταν πάντα ανοιχτοί στην τέχνη, ενώ σήμερα, έργα σύγχρονης τέχνης παρουσιάζονται σε κήπους και πάρκα ανά τον κόσμο, συμβάλλοντας στην αισθητική, την ψυχαγωγία και την εκπαίδευση του κοινού.

Στην Αθήνα, μέσα από μια δίμηνη έκθεση σύγχρονης τέχνης, ο Οργανισμός ΝΕΟΝ και ο δήμος Αθηναίων φιλοδοξούν να δώσουν την ευκαιρία στους πολίτες της Αθήνας να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τη σύγχρονη τέχνη σε έναν ανοιχτό, ελεύθερα προσβάσιμο χώρο. Το πρόγραμμα σκοπεύει να φέρει το αθηναϊκό κοινό κοντά στη σύγχρονη τέχνη, παρουσιάζοντας έργα ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, κατάλληλα για ανοιχτούς χώρους, προσιτά στον κόσμο, διαδραστικά και ψυχαγωγικά.

Η πρώτη έκθεση έργων σύγχρονης τέχνης θα πραγματοποιηθεί το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου 2014, υπό την επιμέλεια της Iwona Blazwick OBE, Διευθύντριας της Whitechapel Gallery του Λονδίνου.

Όπως δήλωσε η κυρία Iwona Blazwick, «τo πρόγραμμα προσφέρει την ευκαιρία σε όλους τους καλλιτέχνες και δημιουργικούς ανθρώπους να προτείνουν λύσεις για το μέλλον, μέσω της σχέσης τους με το ευρύ κοινό. Η λέξη κλειδί είναι συμμετοχή. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα σύγχρονης τέχνης είναι ένα δώρο στους κατοίκους της Αθήνας. Προσφέρεται δωρεάν και είναι μία θαυμάσια ευκαιρία να συμμετέχουν όλοι σε αυτό».

Το πρόγραμμα «Ανακαλύπτοντας τον Εθνικό Κήπο» αποτελεί παράδειγμα συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με σκοπό την αναβάθμιση της αστικής καθημερινότητας των αθηναίων πολιτών και των επισκεπτών της πόλης, τονίζει στην ανακοίνωσή του ο δήμος της Αθήνας.