«Φρένο» στις πρόωρες συντάξεις για χιλιάδες εργαζόμενους

Έως και 12 επιπλέον χρόνια στη δουλειά


ΕΛΛΑΔΑ
11:15
23/10/2013
«Φρένο» στις πρόωρες συντάξεις για χιλιάδες εργαζόμενους
16
loading

Κατάργηση των πρόωρων συντάξεων που χορηγούν τα ασφαλιστικά ταμεία μέσω της «κατοχύρωσης» του δικαιώματος αποχώρησης εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων σε ηλικίες κάτω των 62 ετών επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», το μέτρο θα ισχύσει από το 2014 και στο τραπέζι βρίσκονται δύο σενάρια:

1. Ουδείς για σύνταξη κάτω των 60 ή 62 ετών. Σε αυτή την περίπτωση θα αυξηθούν άμεσα ως και 10 ή 12 χρόνια τα όρια ηλικίας που ισχύουν σήμερα για τη συνταξιοδότηση από τα 50 σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ.

2. Μείωση των συντάξεων λόγω πρόωρης εξόδου πέραν του 30% που είναι σήμερα το ανώτατο όριο ποινής σε όσους αποχωρούν πρόωρα, παράλληλα με κούρεμα των προϋποθέσεων κατοχύρωσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Η ποινή για πρόωρη έξοδο θα αυξάνεται για κάθε χρόνο που υπολείπεται από το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης που είναι το 67ο. Στην πράξη θα καταστήσει ασύμφορη την πρόωρη σύνταξη ως επιλογή από τους ίδιους τους ασφαλισμένους, καθώς η μείωση της σύνταξης μπορεί να φτάνει και στο 60%.

Το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου για τις πρόωρες συντάξεις αφορά περίπου 400.000 ασφαλισμένους σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες αλλά και ΙΚΑ, οι οποίοι με τα σημερινά δεδομένα και με εκτιμήσεις παραγόντων των ίδιων των Ταμείων είτε έχουν κλειδώσει (κατοχυρώσει) το δικαίωμα για αποχώρηση ακόμη και από τα 52 (Δημόσιο - γονείς με ανήλικο παιδί) είτε έχουν θεμελιώσει, δηλαδή μπορούν ανά πάσα στιγμή να φύγουν από την υπηρεσία ή την εργασία τους, καθώς συμπλήρωσαν και το όριο ηλικίας, αλλά και τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο λόγος που έστρεψε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στην επιλογή να κόψει τις πρόωρες συντάξεις έχει να κάνει με δύο ζητήματα: 1. με τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι αν χρειαστούν νέα μέτρα αυτά δεν θα είναι από νέα μείωση των κύριων συντάξεων και 2. με το γεγονός ότι η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων θα αποδώσει ένα σεβαστό ποσό από τα 2 δισ. ευρώ που εκτιμά η τρόικα ότι απαιτούνται με στοχευμένα μέτρα για να κλείσει η τρύπα του 2014 και μάλιστα χωρίς να φανεί αυτή η παρέμβαση ως μέτρο «μείωσης συντάξεων».

Η επιλογή να μη δοθεί σύνταξη σε κανέναν ασφαλισμένο κάτω των 62 ετών θα αποφέρει άμεσα οικονομικά οφέλη καθώς θα εξοικονομηθούν περί τα 500 - 600 εκατομμύρια ευρώ από το 30% των ασφαλισμένων που δεν θα κατορθώσουν να συνταξιοδοτηθούν.

Το δεύτερο και επικρατέστερο σενάριο προβλέπει μεγαλύτερη μείωση της σύνταξης για πρόωρη σύνταξη πριν από τα 60 ή τα 62. Σε αυτή την περίπτωση δημιουργείται στην πράξη μια νέα κατηγορία μειωμένων συντάξεων δεδομένου ότι σήμερα το 62ο έτος είναι η ηλικία που μπορεί να συνταξιοδοτηθεί κάποιος με μειωμένη σύνταξη κατά 6% για κάθε έτος που υπολείπεται από το 67ο.

Το μέγιστο ποσοστό μείωσης εξαντλείται στα 5 χρόνια πρόωρης εξόδου (στα 62 αντί 67) με περικοπή σύνταξης 30%. Με βάση τους μεταβατικούς όμως όρους συνταξιοδότησης που ισχύουν στο ασφαλιστικό, όσοι φεύγουν πρόωρα σε σύνταξη στα 50 ή στα 57 έχουν και αυτοί την ίδια μείωση με όσους αναγκάζονται να φύγουν το νωρίτερο στα 62.

Έτσι σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο που εξετάζεται είναι η ποινή μείωσης της σύνταξης λόγω πρόωρης εξόδου να ξεπερνά το 30% και, για παράδειγμα, να επιβάλλεται 6% μείωση για κάθε έτος που υπολείπεται του 67ου.

Δηλαδή μια ασφαλισμένη που αποχωρεί στα 57 να έχει μείωση 6% όχι με βάση το γενικό όριο ηλικίας των 67 ετών, που σημαίνει τελική σύνταξη με μείωση 50% ή 60%.

Το ανώτατο όριο μείωσης σήμερα για την περίπτωση της εν λόγω ασφαλισμένης είναι 30%. Αν ισχύσει το δεύτερο σενάριο, τότε δεν θα της απαγορευτεί η έξοδος στα 57, αλλά αν το αποφασίσει θα έχει μείωση 50%-60% στην τελική της σύνταξη αντί του 30% που είναι σήμερα το μέγιστο ποσοστό μείωσης.

Αν δηλαδή η πλήρης σύνταξη που δικαιούται είναι 900 ευρώ, θα πάρει 450 ή και 400 ευρώ, με πρόωρη σύνταξη στα 57. Έτσι τα υπόλοιπα 450 ευρώ θα μείνουν στα Ταμεία.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

16
σχόλια
 1. avatar duster

  το φερνουν απο εδω, το κοβουν απο εκει και σιγα σιγα το φερνουν στα μετρα τους.
  ξεχαστε την δωρεαν ιατροφαρμακευτικη περιθαλψη. σιγα σιγα θα καταργηθουν και οι συνταξεις.
  το σεναριο λεει τιποτα δωρεαν και δουλεια μεχρι να πεθανεις.
  αν θελεις λεφτα στα βαθεια γεραματα, θα κανεις αποταμιευση σε τραπεζα. με αυτα θα κανουν επενδυσεις μεχρι να τα χρειαστεις.
  θελεις μορφωση; θα πληρωσεις. αν δεν εχεις χρηματα θα μορφωθεις απο την τηλεοραση.
  σας φαινεται σαν σεναριο συνωμοσιας;
  κοιταξτε τι παιζει με την μορφωση. κοιταξτε τι παιζει με τις ιδιωτικες συνταξεις, κοιταξτε το νοικι που πληρωνει ο ελληνας στο κρατος, για το σπιτι που πληρωσε ο ιδιος για να φτιαξει. κοιταξτε τι παιζει σημερα με την υγεια.

  1. avatar ΚομμουνιστηςΑντικαπιταλιστης

   πολλα εγραψες και δε χρειαζοταν. ολα αυτα με μια λεξη νεοφιλελευθερισμος.

 2. avatar sovokai

  Επιτέλους πραγματικές μεταρυθμίσεις... Τους πήρε 4 χρόνια και 1500000 ανεργοι στον ιδιωτικό τομέα για να ξεκινησιυν...

 3. avatar Μάρτυρας "Ω"

  Εγώ που στα 56 μου θα συμπληρώσω 40 χρόνια εργασίας, πότε θα πάρω σύνταξη;

 4. avatar koula

  Η αξιοπιστία μιας είδησης είναι ανάλογη της αξιοπιστίας του μέσου που την μεταδίδει. Ο ελ. τύπος είναι συγκεκριμένης κατηγορίας φυλλάδα...

 5. avatar JB

  ΕΞΉΝΤΑ ΕΦΤΆ ΝΑ ΕΊΝΑΙ Η ΏΡΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΤΈΣ ΣΤΟ ΚΡΕΒΆΤΙ ....

 6. avatar nemesis

  Να χαρώ εγώ τα μη οριζόντια μέτρά...γιατί αυτά τι είναι;;δεν αφορούν όλους τους εργαζόμενους ;; δεν αφορούν μειώσεις..εξαφάνιση ....κυρίων συντάξεων;;;; η αληθεια είναι στη λέξη του ρεπορτάζ..να μην φανεί...δηλαδή επικοινωνιακή διαχείριση των νέων μετρων...και ακόμα καθόμαστε και τους κοιτάμε..πραγματικά μας ψεκάζουν..

 7. avatar Δεινόσαυρος

  Τι πιασιάρικα που το γράφετε! "Έως και 12 επιπλέον χρόνια στη δουλειά". Εγώ λέω "εως και 12 επιπλέον χρόνια λιγότερο κοπροσκύλιασμα".
  Είναι δυνατόν να συνταξιοδοτείται άνθρωπος στα 50 του; Δηλαδή αν δουλεύει από τα 25 του και θεωρήσουμε τα 80 ως μέσο προσδόκιμο, δουλεύει 25 χρόνια και συνταξιοδοτείται για 30; Πως είναι δυνατόν να είναι βιώσιμο ένα τέτοιο ταμείο ασφάλισης; Από τα ελάχιστα λογικά μέτρα που προτείνονται/λαμβάνονται. Κι ας μη με συμφέρει.

  1. avatar ΚομμουνιστηςΑντικαπιταλιστης

   και οσο παραπανω μενουν οι γεροντες στην αγορα εργασιας τοσο λιγοτερες θεσεις ελευθερωνονται για τους νεοτερους. και ειναι και αλλα πολλα πραγματα που δε παει το φτωχο δεξιο λαικιστικο μυαλουδακι σας. ΠΟΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟ 60 και 65 ετων? ποσο παραγωγικος ειναι ενας ανθρωπος σε αυτη την ηλικια. Οι μεγαλες ιδιωτικες επιχειρησεις συνηθως διωχνουν τους ανθρωπους σε αυτη την ηλικια με προγραμτα εθελουσιας εξοδου. Οσο μεγαλο προβλημα ειναι το ασφαλιστικο με τη γηρανση του πληθυσμου αλλο τοσο μεγαλο προβλημα ειναι και για την αγορα εργασιας. Ποσο αποδοτικος ειναι καποιος στα 60 του?

   1. avatar Δεινόσαυρος

    Κομμουνιστη συνήθως σου βάζω θετικές γιατί παρ' ό,τι δεν πρόσκειμαι στην ιδεολογία σου - αν με ξαναπείς δεξιό όμως θα τσακωθούμε:) - μ' αρέσει ο φιλολαϊκός τρόπος που σκέφτεσαι, αλλά εδώ είσαι λάθος όσο δεν παίρνει.
    Τα 'χεις μπλέξει και συγχέεις επαγγέλματα και καταστάσεις. Αμερικές, Σκανδιναβίες, Πορτογαλίες...
    Απλά πράγματα: Πες μου σε ποια αναλογιστική μελέτη οι εισφορές μιας 25ετίας, μπορούν να αποδίδουν σύνταξη ΚΑΙ ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για 30-40 χρόνια.
    Κι εγώ στον ΟΑΕΕ είμαι εδώ και 10 χρόνια, και πριν από αυτό στο ΙΚΑ.
    Από τα 30.000 που έχεις δώσει σε 13 χρόνια τα συντάξιμα είναι γύρω στα 20.000. Ακόμη και 3πλασια να έχουν αποδώσει ως επένδυση από το ταμείο σου (και να χουν γίνει 60.000) με μια σύνταξη 800 ευρώ το μήνα, σε καλύπτουν για 5 χρόνια. Πως εσύ ζητάς να σε καλύψουν για 15;
    Λύσε μου αυτήν την απορία κι εγώ μαζί σου.

    1. avatar Gabriel

     Δεινόσαυρε όχι που θα την γλύτωνες... Ποιος νομίζεις οτί είσαι? Για τον κομμουνιστάκο είναι απαράβατος κανόνας πως όποιος δεν είναι κομμουνιστής, είναι απαραίτητα φιλελεύθερος, νεοφιλελεύθερος, δεξιός ή ακόμα και ακροδεξιός... Απλή κομμουνιστική λογική που τσακίζει κόκκαλα...
     Ααααα... Και μην ξεχάσω... WELCOME TO THE CLUB...
     Οπως είπα και στα υπόλοιπα μέλη του club, δηλαδή τον social, τον τετραγωνάκια, τον julian, τον q mark και πολλούς άλλους που αυτή τη στιγμή ξεχνάω, είναι θέμα χρόνου να θα σας κάνει και χρυσαυγίτες...
     Στα λέω όλα αυτά επειδή τα έχω περάσει και τα γνωρίζω από πρώτο χέρι....Και εγώ στην αρχή για τον κομμουνιστή ήμουν πασοκτζής, μετά έγινα νεοδημοκράτης και τώρα λογικα πρέπει να είμαι χρυσαυγίτης...

   2. avatar Eugene_Delacroix

    Φιλε αντικαπιταλιστη στο χω ξαναπει.Ας τοθς να ψοφησουν.Μην τους ανοιγεις τα ματια

  2. avatar ΚομμουνιστηςΑντικαπιταλιστης

   για ψαξε στις ηπα ποτε βγαινουν συνταξη μερικοι. ενδεικτικα δες στρατιωτικοι , πυροσβετες (ακομα και στα 45 ). ΓΙα δες ποτε βγαινουν στη Σκανδιναβια μερικοι. ΑΠλα εμεις ειχαμε ασφαλιστικο σκανδιναβιας χωρις να εχουμε τα φραγκα της σκανδιναβιας. Καλυτερα να μειωσουν τις προωρες συνταξεις 40 και 50% παρα δουλευουν μερικοι μεχρι τα 67... μερικα επαγγελματα απλα δε μπορεις να δουλεψεις τοσο. Μπορει μια δασκαλα σε βρεφονηπιακοσ σταθμο να δουλεψει σε τετοια ηλικια? πριν λαικισετε σκεφτειτε καποια πραγματα.

  3. avatar Nintza

   ασε που εχουμε καταντησει να πληρωνονται οι συνταξιουχοι 2πλασια και 3πλασια λεφτα απο τους εργαζομενους.

   1. avatar ΚομμουνιστηςΑντικαπιταλιστης

    @nintza μην ανησυχεις. οι συνταξεις θα μειωθουν. οσο και να θελει η κυβερνηση να αποφυγει μειωσεις γιατι οι γεροντες ειναι η κυρια δεξαμενη των ψηφοφορων τους αυτο ειναι απλα αδυνατο. Πολυ συντομα ταβανι θα ειναι τα 5 με 6 κατοσταρικακια οπως θα ειναι και για τους μισθους αλλωστε. Αλλωστε οπως ειπαν και οι τροικανοι δε γινετε η μεση συνταξη στην Ελλαδα να ειναι 903 ευρω και στη πορτογαλια 360... βεβαια οτι ο Ελληνας πληρωνε τις τετραπλασιες ασφαλιστικες εισφορες απο το πορτογαλο ειναι μια λεπτομερεια που τους "διαφευγει". εγω εχω 13 χρονια οαεε ασφαλιση και εχω δωσει περιπου 30000 σε εισφορες και ποιος ξερει ποιο εξωφρενικο ποσο θα εχω δωσει μεχρι να κλεισω τα 40 χρονια εργασιας που ζητανε. οσες εισφορες δινει ο μεσος πορτογαλος σε 30 χρονια... Φυσικα αυτο δεν εχει καμια σημασια για τον κυριο Τομσεν.... Ας μου επιστρεψουν πισω τα λεφτακια μου να κανω μια ασφαλεια σε ιδιωτικη εταιρεια και ας μου δωσουν μετα τα 360 ευρω την ελευμοσυνη τους.

  4. avatar Gabriel

   Δεινόσαυρε με αυτό το σχόλιο σου, ήδη έκλεισες μία ωραιότατη θέση στα γκουλάγκ, αν και όποτε επικρατήσει ο κομμουνισμός στην Ελλάδα...
   Δεσμοφύλακας θα είναι φυσικά ο Κομμουνιστής Καπιταλιστής και κρατούμενοι στις "κρατικές διακοπές" των γκουλάγκ, εκτός από εμάς τους δύο, θα είναι σίγουρα ο social, ο Q mark, ο julian, ο ΧρήστοςΚ και αρκετοί άλλοι...
   Τουλάχιστον ελπίζω να σου αρέσει η μπιζελόσουπα. Και να μην σου αρέσει, θα μάθεις έστω με το ζόρι να σου αρέσει. Επιλογές τέλος... Την μία επιλογή που θα έχεις θα την αποφασίζουν άλλοι, πριν από εσένα. Ετοιμάσου για μεγαλεία...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει