Συνάντηση εργασίας με γενικούς γραμματείς και διευθυντές πληροφορικής υπουργείων είχε σήμερα η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου, για το συντονισμό των ενεργειών και την επιτάχυνση των διαδικασιών όσον αφορά στην εφαρμογή των Ψηφιακών Υπογραφών σε όλο το Δημόσιο.

Η κ. Χριστοφιλοπούλου ζήτησε τη δέσμευση των υπουργείων, ότι θα τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των Ψηφιακών Υπογραφών στο σύνολο του δημόσιου τομέα. Όπως τόνισε, η αξιοποίηση της Ψηφιακής Υπογραφής, που βρίσκεται σε εξέλιξη, επιτρέπει στη Δημόσια Διοίκηση να ανταποκρίνεται με αποτελεσματικότερο τρόπο στην παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών σε πολίτες και επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, ελαχιστοποιεί την παραγωγή έντυπου υλικού, οδηγεί στη δραστική μείωση των λειτουργικών εξόδων στο δημόσιο τομέα, ενώ σημαντικό είναι και το περιβαλλοντικό όφελος.

Είναι ενδεικτικό, ότι μόνο από τον περιορισμό της χρήσης χαρτιού και τη διακίνηση εγγράφων, υπολογίζεται, ότι σε ετήσια βάση, θα εξοικονομηθεί ποσό της τάξης των 500.000.000 ευρώ.

Επίσης, θα πρέπει μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2013 οι κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων να έχουν ολοκληρώσει την εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων, ενώ μέχρι τις 30 Ιουνίου 2014 θα πρέπει να έχουν προβεί στην εφαρμογή των Ψηφιακών Υπογραφών.

Σημειώνεται, ότι στη σημερινή συνάντηση συμμετείχαν οι γενικοί γραμματείς και οι διευθυντές πληροφορικής των υπουργείων Εσωτερικών, Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Τουρισμού και Μακεδονίας – Θράκης.

Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί αύριο, με τη συμμετοχή των Γ.Γ. και Διευθυντών Πληροφορικής των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής και Υγείας, ενώ ξεχωριστές επαφές θα υπάρξουν με τα υπουργεία Εθνικής ‘Αμυνας, Εξωτερικών, Ναυτιλίας & Αιγαίου και Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη.