Εκρηκτική είναι η κατάσταση στο λιμάνι της Μυτιλήνης, στην πλατεία, μπροστά το δημοτικό θέατρο της πόλης, όπου διαδηλώνουν περίπου 300 Αφγανοί με πανό.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν σχηματίσει κλοιό γύρω από τους διαδηλωτές, όπως αναφέρει ανταπόκριση του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Την ίδια ώρα ομάδες Αφγανών από το ΚΥΤ της Μόριας συνεχίζουν να προσέρχονται στο κέντρο της πόλης.

Σημειώνεται πως συγκρούσεις σημειώθηκαν τη Δευτέρα μεταξύ Αφγανών αιτούντων άσυλο που διαμένουν στον καταυλισμό της Μόριας, ανδρών και γυναικών κάθε ηλικίας, και της Αστυνομίας. Αίτημα των περίπου 2.000 διαδηλωτών, η εξέταση των αιτήσεων περίπου 20.000 αιτούντων άσυλο, από τους οποίους το 70% αφγανικής καταγωγής που ζουν στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης και οι οποίοι ήρθαν στο νησί πριν την Πρωτοχρονιά.

Η Υπηρεσία Ασύλου εξετάζει με το νέο νόμο περί ασύλου όσους ήρθαν μετά την Πρωτοχρονιά προκειμένου εφόσον το δικαιούνται να φύγουν στην Αθήνα ή να επιστραφούν στην Τουρκία όσοι δεν δικαιούνται, όπως υποστηρίζουν. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι να μην εξετάζονται αιτήματα όλων όσοι έχουν συγκεντρωθεί και διαμένουν στο νησί επί πολλούς μήνες.

Στο μεταξύ, η ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου είναι σχεδόν βέβαιη πως οι κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν τις τελευταίες ώρες στο νησί της Λέσβου περίπου 2.000 Αφγανοί μετανάστες που είναι υποκινούμενες. Στο γραφείο του υπουργού Νότη Μηταράκη, ο οποίος έχει αναλάβει το χαρτοφυλάκιο μόλις δύο εβδομάδες, οι συσκέψεις είναι αλλεπάλληλες προκειμένου να συνεκτιμηθεί και να αξιολογηθεί η έκρυθμη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Παράλληλα, κάτοικοι της Μόριας πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη γενική γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής.