Σχεδόν βέβαιη είναι η ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου πως οι κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν τις τελευταίες ώρες στο νησί της Λέσβου περίπου 2.000 Αφγανοί μετανάστες που είναι υποκινούμενες. Στο γραφείο του υπουργού Νότη Μηταράκη, ο οποίος έχει αναλάβει το χαρτοφυλάκιο μόλις δύο εβδομάδες, οι συσκέψεις είναι αλλεπάλληλες προκειμένου να συνεκτιμηθεί και να αξιολογηθεί η έκρυθμη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Όπως μας λένε συνεργάτες του, καταρχάς για πρώτη φορά είδαμε μια τόσο οργανωμένη κινητοποίηση στη Μυτιλήνη με τους διαμαρτυρόμενους να γνωρίζουν εξαρχής σε ποια σημεία θα πρέπει να πάνε. Ήταν διασκορπισμένοι οργανωμένα σε ομάδες που εμφανιζόντουσαν σε διάσπαρτες περιοχές της νήσου του βορειοανατολικού Αιγαίου με αποτέλεσμα να μπερδεύουν ακόμη και τους άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας που αναγκάστηκαν να σηκώσουν ελικόπτερο για τον καλύτερο συντονισμό τις ώρες που υπήρχε ένταση.

Παράλληλα δεν μπορεί θα θεωρηθεί τυχαία η χρονική συγκυρία. Το άναμμα των φωτιών και οι συγκρούσεις με την Αστυνομία ήρθαν σε μια μέρα που η κυβέρνηση κατέθετε την τροπολογία για τη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου καταγραφής προσώπων τα οποία εμπλέκονται με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν στο υπουργείο ότι συγκεκριμένες ΜΚΟ υποκίνησαν τους μετανάστες και κανείς δεν αποκλείει στο εγγύς μέλλον να έχουμε εντονότερες αντιδράσεις από τους γηγενείς κατοίκους.

Από τις περίπου 350 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις μόλις οι 86 έχουν λάβει την πρώτη πιστοποίηση και περίπου άλλες 100 έχουν καταθέσει τη σχετική αίτηση. Ερωτηματικό αποτελεί ακόμη ο τρόπος που θα κινηθούν οι άλλες περίπου 160 που απ’ ό,τι φαίνεται δεν έχουν τα απαιτούμενα έγγραφα να καταθέσουν.

Πάντως ο ίδιος ο κ. Νότης Μηταράκης από την πλευρά του βρισκόταν προ ημερών στη Χίο επισκεπτόμενος το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ, ολοκληρώνοντας τον πρώτο κύκλο επισκέψεων στα πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου (Χίο, Λέσβο, Σάμο, Ικαρία και Φούρνους) σε διάστημα μόλις 15 ημερών από την ίδρυση του υπουργείου. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, θα ακολουθήσει προγραμματισμένη συνάντηση εντός Φεβρουαρίου με τον περιφερειάρχη Βόρειου Αιγαίου και τους δημάρχους των νησιών στο Μέγαρο Μαξίμου.