Ανήσυχοι για την «αποικιοποίηση» της δημόσιας εκπαίδευσης από κοινωνικές πρακτικές που εδραιώνουν διαρκώς μια τάση προς την ιδιωτικοποίηση δηλώνουν οι εκπαιδευτικοί στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της ΔΟΕ, της ΟΛΜΕ και της Educational International και παρουσιάστηκε σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Από την έρευνα με τίτλο «Το δημόσιο σχολείο στην Ελλάδα, όψεις και τάσεις μιας αναδυόμενης ιδιωτικοποίησης», καταδείχθηκε η όλο και μεγαλύτερη διείσδυση της λεγόμενης «σκιώδους εκπαίδευσης» (κέντρα μελέτης, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, φροντιστήρια, καθώς και υπηρεσίες παιδαγωγών και παιδοκόμων κλπ) στη δημόσια εκπαίδευση. Σύμφωνα με τη σχετική μέτρηση, οι δαπάνες για τη σκιώδη εκπαίδευση ως ποσοστό των δαπανών για τη δημόσια εκπαίδευση αγγίζει το 34,7%, ενώ ως ποσοστό των δαπανών για την ιδιωτική εκπαίδευση έφτασαν το 40,1%.

«Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που κάνουμε μια τέτοια έρευνα και ο σκοπός μας είναι να αναδείξουμε την κρυφή ιδιωτικοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ολοήμερο σχολείο που αποψιλώθηκε και έχει ρόλο κυρίως παιδοφυλακτηρίου. Στη δημόσια εκπαίδευση απουσιάζουν οι υποστηρικτικές δομές» ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΔΟΕ Θανάσης Κικινής. «Οι γονείς αναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύπτουν ανάγκες που θα έπρεπε να καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό» ανέφερε ακόμη.

Από τα συνδυαστικά στοιχεία ερευνών του ινστιτούτου ΚΑΝΕΠ – ΓΣΕΕ και του ΙΟΒΕ που επεξεργάστηκαν οι ερευνητές Γιάννης Καμαριανός (αναπληρωτής καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών), Αργύρης Κυρίδης καθηγητής ΑΠΘ), Νίκος Φωτόπουλος Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Δημήτρης Χαλκιώτης (σύμβουλος Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής) προέκυψε ακόμη πως:

  • Η κατανομή πόρων στην εκπαίδευση φτάνει στη χώρα μας το 8% ως ποσοστό των συνολικών δαπανών έναντι 10% στην ΕΕ.
  • Ανά βαθμίδα οι δαπάνες κατανέμονται ως εξής: 32% στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, 30% στη δευτεροβάθμια και 19% στην τριτοβάθμια.
  • Ως προς την εσωτερική κατανομή των πόρων, το 98,5% στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και το 99,6% στη δευτεροβάθμια κατευθύνονται στους μισθούς.
  • Το αποτύπωμα της κρίσης ήταν ισχυρό στα νοικοκυριά καθώς οι δαπάνες για την ιδιωτική εκπαίδευση μειώθηκαν από 3,3 δισ. ευρώ το 2009 σε 2,1 δισ. ευρώ το 2016 (ποσοστό άνω του 33%).
  • Σχεδόν οι μισές οικογενειακές δαπάνες επί του συνόλου των εκπαιδευτικών δαπανών κατευθύνονται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

«Η ανησυχία όλων μας είναι πώς θα βελτιωθεί το παρεχόμενο επίπεδο εκπαίδευσης στη χώρα» δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη. «Ως κυβέρνηση έχουμε προτεραιοποιήσει τη βελτίωση της δημόσιας εκπαίδευσης με τον επανασχεδιασμό των προγραμμάτων σπουδών, την επανεξέταση της ύλης, της εισαγωγής νέων θεματικών ενοτήτων, όπως η αγωγή υγείας, η επιχειρηματικότητα, ο εθελοντισμός, η οδική ασφάλεια, η προστασία από φυσικά φαινόμενα, πράγματα δηλαδή που έχουν σχέση με την πραγματική ζωή. Συγχρόνως, επιμόρφωση εκπαιδευτικών και αξιολόγηση σχολικής μονάδας ώστε να θεραπεύσουμε τις όποιες αδυναμίες» πρόσθεσε.

Κατά τον χαιρετισμό της στην ημερίδα, η υφυπουργός Παιδείας σημείωσε ότι ο διάλογος για την εκπαίδευση πρέπει να γίνει με όρους σύνθεσης και όχι αντιπαράθεσης, ενώ προανήγγειλε σειρά νομοσχεδίων για τη στελέχωση και τις υποδομές της εκπαίδευσης, αλλά και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου εξήρε τη διατήρηση του μέτρου «Τσάντα στο σχολείο» από τη νέα ηγεσία του υπουργείου, ενώ χαιρέτησε και την πολιτική ως προς τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση. Τόνισε ακόμη πως η δημόσια εκπαίδευση απειλείται από την «ηγεμονία του φιλελευθερισμού», ενώ αναφέρθηκε στο έργο της προηγούμενης κυβέρνησης και στην προσπάθεια που έγινε για την ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης.

«Προχωρήσαμε το ολοήμερο, Θέσαμε ένα πρόβλημα στην ελληνική κοινωνία. Θέλουμε ή δεν θέλουμε να υπάρχει Τρίτη Λυκείου στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση; Όποιος νομίζει πως υπάρχει γελιέται. Εμείς προσπαθήσαμε να αλλάξουμε τη δομή της Τρίτης Λυκείου» σημείωσε.