Κλεοπάτρα Παπαγεωργίου: Η μοναδική γυναίκα εκφωνήτρια του Πολυτεχνείου της Θεσσαλονίκης θυμάται

«Κάθε μέρα φάλαγγες, κοπανήματα το κεφάλι στον τοίχο, χτυπήματα, τι να σας λέω τώρα»


ΕΛΛΑΔΑ
10:51
17/11/2019
Κλεοπάτρα Παπαγεωργίου: Η μοναδική γυναίκα εκφωνήτρια του Πολυτεχνείου της Θεσσαλονίκης θυμάται
18
loading

Η κατάληψη του Πολυτεχνείου της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε στις 16-17 Νοεμβρίου του 1973. Ήταν μια κορυφαία πράξη εναντίωσης στη δικτατορία και ταυτόχρονα μια εκδήλωση έμπρακτης αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους φοιτητές στην εξέγερση του Πολυτεχνείου της Αθήνας.

Ο ελεύθερος ραδιοσταθμός του Πολυτεχνείου της Θεσσαλονίκης άρχισε να εκπέμπει μέσα από το κτίριο γύρω στις επτά το απόγευμα, μεταδίδοντας συνθήματα, που εμψύχωναν τους φοιτητές και καλούσαν το λαό σε συμπαράσταση και αγώνα για την ανατροπή της δικτατορίας. Η Κλεοπάτρα Παπαγεωργίου, φοιτήτρια αρχιτεκτονικής τότε, μόλις είκοσι δύο χρόνων, ήταν η μοναδική γυναίκα εκφωνήτρια του ραδιοσταθμού και έμεινε στη θέση της από την ώρα που ξεκίνησε να εκπέμπει ο σταθμός, μέχρι και την ώρα που σίγησε.

Η ίδια εγκατέλειψε από τους τελευταίους το κτίριο, το οποίο άρχισε να εκκενώνεται τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου, υπό την πίεση του στρατού και των οργάνων του καθεστώτος.

Διαβάστε αποσπάσματα από τη συνέντευξη της κ. Παπαγεωργίου στο Πρακτορείο 104,9 fm:

Κυρία Παπαγεωργίου ποιο ήταν το κλίμα εκείνων των ημερών;

Υπήρχε μεγάλη αναταραχή στα πανεπιστήμια ήδη ένα χρόνο πριν από την κατάληψη.

Μετά το ξέσπασμα της κατάληψης ορίσατε αμέσως συντονιστική επιτροπή;

Έγινε μια συντονιστική επιτροπή, από όλο το Πανεπιστήμιο στην οποία συμμετείχε ένας φοιτητής από κάθε σχολή. Από το Πολυτεχνείο είχε οριστεί ο Μίμης Γρηγόρης στη συντονιστική επιτροπή.

Και πώς απάντησε το καθεστώς;

Την επόμενη μέρα το βράδυ (πρώτες πρωινές ώρες Σάββατο 17 Νοέμβρη) μας περικύκλωσαν ο Σδράκας (πρύτανης), ο Μήτσου, ο οποίος πήρε και προαγωγή μετά, μετατέθηκε στα Γιαννιτσά και πήρε προαγωγή και διάφορα άλλα στελέχη της τότε κατάστασης, της ασφάλειας και θέλησαν να βγούμε έξω. Μας είχαν περικυκλώσει οι ΛΟΚατζήδες, υπήρχαν τανκς στην είσοδο, Τζέημς, κτλ.

Πόσες συλλήψεις έγιναν;

Συνελήφθησαν εκατόν πενήντα άτομα, τα οποία κρατήθηκαν για μια εβδομάδα και εξ αυτών οι τριάντα πέντε μείναμε σαράντα πέντε μέρες μέσα.

Ποιος έστησε το ραδιοσταθμό;

Είχα αναλάβει πρωτοβουλιακά, ήταν και άλλα παιδιά. Ήταν ένα παιδί, ο Λάκης ο «πομπός» τον λέγαμε, εκ των υστέρων με αυτό το παρατσούκλι κυκλοφορούσε, ο οποίος ήξερε αυτά τα τεχνικά, τα διαδικαστικά και νομίζω ήταν και ραδιοπειρατής… αυτός έφερε από το σπίτι του κάποιες συσκευές…. Από άλλους εκφωνητές θυμάμαι τον Κλέαρχο τον Τσαουσίδη, τον Ανδρέα τον Παπακωνσταντίνου, μπαινόβγαινε διάφορος κόσμος. Διαβάζαμε συνθήματα και πολλά δικά μας, δεν περιμέναμε μόνο από τη συντονιστική επιτροπή.. Υπήρχε και μια ομάδα παιδιών εκεί που έγραφαν διάφορα κείμενα και τα εκφωνούσαμε. Τι να σας πω; «Κάτω η χούντα», «Έξω οι Αμερικάνοι», «ο λαός πεινάει το κεφάλαιο μασάει» ήταν από τα πρώτα συνθήματα, που γράφτηκαν σε μεγάλα πανό και αναρτήθηκαν έξω από τη σχολή και γράφτηκαν και μέσα στους πίνακες.

Πόση ώρα ήσασταν στο ραδιοσταθμό;

Από την ώρα που ξεκίνησε να λειτουργεί μέχρι το τέλος όταν είχε αρχίσει ο κόσμος να φεύγει. Εγώ παρέμεινα στο σταθμό και έφυγα από τους τελευταίους. Ήμουν συνέχεια όλες τις ώρες.

Πόση ώρα διήρκεσε η κατάληψη;

Ένα εικοσιτετράωρο, από το πρωί της προηγουμένης, μέχρι το πρωί του Σαββάτου.

Πώς εκκενώθηκε το κτίριο;

Είχαν βγει δύο παιδιά από τη συντονιστική επιτροπή έξω να διαπραγματευτούν, ο Μίμης Γρηγόρης από το Πολυτεχνείο και η Δήμητρα Λιοδάκη σαν εκπρόσωπος της Νομικής. Ήθελαν να ζητήσουν να βγούμε αφού ξημερώσει. Δεν τους επέτρεψαν. Ο Μίμης κατάφερε και ξαναμπήκε μέσα, του έσκισαν μάλιστα και το μανίκι, τον τραβάγανε, δεν τους επέτρεπαν να γυρίσουν πίσω και ήρθε κάποιος στα υπόγεια να με πείσει να φύγω κι εγώ, δεν έβγαινα, εν πάσει περιπτώσει ο κόσμος άρχισε να αποχωρεί, φοβήθηκε.

Πότε ήρθαν τα τανκς;

Τέσσερεις ώρες νωρίτερα, πριν εκκενωθεί το κτίριο. Ο στρατός είχε περικυκλώσει το κτίριο. Πάνω στα σκαλιά ήταν οι της ΚΥΠ, ήταν ο Σδράκας, ήταν ο Μήτσου, σαν διευθυντής της «Πνευματικής Κίνησης», μάλιστα, έτσι έλεγαν την ομάδα του, είχε ταμπέλα που έγραφε αυτό έξω από το γραφείο του, δηλαδή, κάτι το γελοίο….

Ήσασταν τότε μόνο είκοσι δύο χρόνων. Δεν φοβηθήκατε τα τανκς;

Όχι, εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε φόβος για εμάς εκεί. Βρισκόμασταν σε μια κατάσταση έξαρσης, αγωνιστικής, δεν υπήρχε φόβος, όχι. Ανησυχήσαμε, αλλά δεν τρομοκρατηθήκαμε.

Μαθαίνατε για την εξέγερση του Πολυτεχνείου στην Αθήνα;

Είχαμε τηλεφωνική επικοινωνία, μιλούσαμε. Είχαμε ακούσει μάλιστα και πυροβολισμούς που έπεφταν στην Αθήνα, από τηλεφώνου.

Πιστεύετε, ότι δικαιώθηκε ο αγώνας του Πολυτεχνείου, ο δικός σας αγώνας;

Πιστεύω ότι οπωσδήποτε κάτι κάναμε. Και χαίρομαι πολύ για την παρακαταθήκη, που αφήσαμε. Και ο κόσμος συνεχίζει και σήμερα να αγωνίζεται, να τιμά το Πολυτεχνείο με τεράστιες συγκεντρώσεις. Η συμβολή μας ήταν καθοριστική στο να πέσει η χούντα. Ήταν μεγάλης σημασίας. Εν πολλοίς, ο αγώνας σε ό,τι αφορά τη χούντα, δικαιώθηκε. Ήταν χιλιάδες οι συμμετέχοντες και στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, Πάτρα, Γιάννενα, κ.α.

Την επομένη του Πολυτεχνείου η χούντα δεν είχε πέσει. Τι πιστεύατε την επομένη μέρα, βλέπατε ότι κάτι μπορεί να αλλάξει;

Βλέπαμε φως, βεβαίως βλέπαμε, είχαμε ελπίδα. Τώρα όπως αποδείχθηκε, υπήρχαν αντικρουόμενες διάφορες φατρίες μέσα στη χούντα. Το Πολυτεχνείο λειτούργησε σαν καταλύτης. Μετά από μια εβδομάδα πήρε την εξουσία ο Ιωαννίδης. Και είχαν μπερδευτεί και οι ασφαλίτες δεν ήξεραν από πού έπρεπε να παίρνουν διαταγές.

Πού κρατηθήκατε μετά τη σύλληψη σας;

Εγώ ήμουν στο Μεταγωγών. Είκοσι μέρες στην Ασφάλεια στη Βαλαωρίτου και μετά στο Μεταγωγών. Τα πέντε κορίτσια πήγαμε όλα στο Μεταγωγών και μερικά αγόρια και τα υπόλοιπα στο Γεντί Κουλέ. Ήμασταν σε ένα δωμάτιο και οι πέντε είχαμε ενώσει τα δύο ξυλοκρέβατα που υπήρχαν και κοιμόμασταν και οι πέντε μαζί επάνω.

Σας κακομεταχειρίστηκαν;

Στο Μεταγωγών όχι, στην Ασφάλεια φρικτά. Κάθε μέρα φάλαγγες, κοπανήματα το κεφάλι στον τοίχο, χτυπήματα, τι να σας λέω τώρα… δεν είναι ωραίο να τα θυμάται κανείς. Θέλανε να μάθουν αν είχα και οργανωτική εμπλοκή και ποιος σχεδίασε τα πράγματα, κ.α. αλλά κυρίως ήταν εκδικητικό, με μανία εκδικητική με μένος μεγάλο. Έμεινα εκεί είκοσι μέρες περίπου. Τα βασανιστήρια ήταν μέχρι που βγήκε ο Ιωαννίδης δηλαδή, μια εβδομάδα. Φάλαγγες μού είχαν κάνει και πριν και μετά. Στην αρχή μπερδεύτηκαν με τον Ιωαννίδη, μετά ανέλαβαν πάλι δράση….

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

18
σχόλια
 1. avatar @ @Γ.Κ.

  Είσαι εμφανώς εκτός θέματος δέσμιος των αντικομμουνιστικών σου προκαταλήψεων!
  Μίλησα για ΚΚΕ; Η αντίσταση του λαού με πρωτοπορεία τους φοιτητές, ήταν κατά της χούντας και όσων δεινών προκάλεσε.
  Εκτός από το γύψο στους Έλληνες είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για το προδοτικό πραξικόπημα κατά του προέδρου Μακαρίου.
  Αυτό έδωσε αφορμή στους Τούρκους να εισβάλουν και σήμερα κατέχουν το 40% της Κύπρου και τα ανάλογα υποθαλάσσια τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων!

 2. avatar Ράπερ

  1973, η Δαμανάκη από το Πολυτεχνείο καλούσε τον κόσμο να ορμήσει ενάντια στη χούντα. 2019, η Δαμανάκη από τη βίλα της στις Βρυξέλλες καλεί κόσμο για να ορμήσει ενάντια στο χαβιάρι μπελούγκα! Αυτή είναι η μικρή Ιστορία της μεταπολίτευσης και της αριστεράς που πήρε την ...αντιπροσωπεία της!

 3. avatar el

  Pure bul......

 4. avatar ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ

  ΦΑΣΙΣΤΕΣ = Ψυχοπαθη ατομα και UFO. Akρως επικινδυνα . Αλλωστε τα κομματα τους ( ΝΔ , ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ) πληρωνουν καλα προκειμενου να εχουν οπαδους και ψηφοφορους.

  1. avatar ένας Έλληνας

   Αυτοί έχουν το χρήμα από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, καταθέσεις στην Ελβετία, εμπορία πρέζας και ανθρώπων, οπότε φροντίζουν να έχουν καλοταϊσμένα τα σκυλιά που τους φυλάνε.

  2. avatar ΜΕ την μοναδικη διαφορα,,

   Ότι πατέρας του φασισμού είναι ο αριστερός Ιταλός Giovanni Gentile...

   Ο πατέρας φιλόσοφος του φασισμού.

   Και για να ξέρεις τι λες, φασισμός ως όρος, είναι το άτομο κάτω από το για το Κράτος, οικειοθελώς.
   Πολύ κοντά στην Πραγματική Δημοκρατία του Gentile.

   Οπότε αυτά που σου λένε μην τα επαναλαμβάνεις αμάσητα γιατί ακούγονται κάπως ....
   Καλό είναι να διαβάζεις και λίγο και να ψάχνεις.

 5. avatar Στέλιος2018

  Όταν καταργηθεί η "γιορτή" της κομμουνίλας, θα έχει επανέλθει η Δημοκρατία στην Ελλάδα.

 6. avatar θορπ.

  Ο Ζητα θα το αναπαράγει σε σινεμασκόπ ?

 7. avatar Θεσσαλονίκη

  Κι εμείς στην Καλαμαριά και ειδικά στο Καραμπουρνάκι δεν μπορούμε να παρκάρουμε. Υποφέρουμε. Δεν βρίσκουμε θέσεις.
  Χθες τρία τέταρτα έκοβα βόλτες γύρω γύρω για να βρω θέση αλλά τίποτα. Έχουν κάνει κατάληψη οι εξωγήινοι και παρκάρουν παντού τους ιπτάμενους δίσκους τους. Πιάνει και πόσο χώρο ο κάθε δίσκος... Άντε να μείνει χώρος μετά για αυτοκίνητο.
  Σήμερα πήγα στην καφετέρια και ήρθε και κάθισε δίπλα μου μια εξωγήινη με κάτι κεραίες πάνω στο κεφάλι της, τι να σε λέω αφού!

 8. avatar Έβαλε κι αυτή το λιθαράκι της

  να γεμίσει η Ελλάδα παλαβούς , μολότοφ , ταραχοποιά στοιχεία , δήθεν επαναστάτες , βρώμα , δυσωδία , κρατικοδίαιτα κλεφτρόνια και ανίκανους πολιτικούς ! Σε λίγο θα μετατρέψουν την Ελλάδα σε Μπανγκλαντές !

 9. avatar nikolakis2

  Και πάνε σήμερα και καταθέτουν αντιφασιστικά και αντιδικτατορικά στεφάνια οι ...Σταλινοφασίστες, που εξαφάνισαν εκατομμύρια κόσμο, σαν τους Ναζί.
  Ποιοί? Οι συνεταίροι των Ναζί το '39 που μπούκαραν στην Πολωνία από την άλλη μεριά σε συνεργασία μαζί τους, με βαριά συμβόλαια και υπογραφές.
  Και τιμούν τους νεκρούς της Χούντας.
  Ποίοι? Αυτοί που αν δεν ήσουν μαζί τους όπου υπήρχε κομμουνισμός, ήσουν ήδη χωμένος στο χώμα!
  Ποίοι? Αυτοί εδώ οι δικοί μας, που στην αρχή σνόμπαραν την κατάληψη του Πολυτεχνείου αλλά μετά όταν φούντωσε το πράγμα έτρεξαν να καπηλευτούν ότι μπορούσαν από αυτήν.
  Φάσκελα παιδιά, όπου τους πετυχαίνετε φάσκελα, φάσκελα πολλά.

 10. avatar Γ.Κ

  Αυτή είναι η χούντα που αναβιώνει μέσα από τις πρακτικές της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

  1. avatar @Γ.Κ.

   Όχι, όσο κι αν σου αρέσει να λες ότι θέλεις. Οι φοιτητές εξεγέρθηκαν για να επανέλθει η Δημοκρατία στην Ελλάδα και όχι ο κουμμουνισμός, όσο κι αν στη συνέχεια το ΚΚΕ κατάφερε να γράψει την ιστορία με τον δικό του τρόπο. Άλλωστε, το ΚΚΕ δεν εναντιώθηκε μόνο στη Χούντα, ο ρόλος του ήταν διαχρονικά να εναντιώνεται και σε κάθε μορφή Δημοκρατίας με στόχο να επιβάλει τη Δικτατορία του Προλεταριάτου. Ήταν ένας από τους υπεύθυνους της αποσταθεροποίησης του Δημοκρατικού πολιτεύματος που έφερε τη Χούντα.

 11. avatar Ποια ειναι αυτη ρε παιδια?

  Α ρε θεσνικη παντα θαρχεσαι δευτερη. Η δικια μας εκφωνητρια εγινε βουλευτινα με κκε πασοκ συριζα και νδ και η δικια σας δινει πληρωμενη συνεντευξη σε τοπικο ραδιοφωνο. Λολ! Ποσο επαρχια πχια...

 12. avatar Μια διευκρίνηση

  Μόνο που όλοι αυτοί οι φοιτητές που δημιούργησαν τον σταθμό ενάντι αστη Χούντα δεν ήταν μέλη του κομμουνιστικού κόμματος (από τη διάσπασή του γέννημα ο Συριζα), όπως θέλουν να μας τα παρουσιάζουν εκ των υστέρων, αλλά φοιτητές που με αίτημα την ελευθερία.

 13. avatar χαχολοσ

  αυτο το εκδικητικο, οταν οι φασιστεσ χανουν την εξουσια, το εχουν, οπωσ οι ναζι οταν αποχωρουσαν απο την ελλαδα.

 14. avatar Για το Καρκίνωμα …

  που δημιουργήσατε στην Ελλάδα έχετε να πείτε κάτι?
  Για το ότι πέσατε θύματα του ίδιου σας του εαυτού και του αγώνα σας?
  Για την Κύπρο?
  Για τα μνημόνια και τους 4000 + που αυτοκτόνησαν λόγω των ιδεών σας που εσείς οι ίδιοι ξεράσατε πάνω τους, έχετε?
  Για τις χιλιάδες παιδιά που καταστρέψατε και καταστρέφετε και μισούν την ίδια την οντότητα τους όπως και να έχει?
  ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΤΕ από ονειροπόλοι αγωνιστές που έτρωγαν ξύλο στους ίδιους τους δολοφόνους της χωράς σας.
  Σαπίσατε εσείς και κολλήσατε και τους άλλους πανούκλα.
  Φάγατε τα κρέατα σας και τα κρέατα των παιδιών σας.
  Όλοι σας είστε ΨΕΥΤΕΣ και το μεγαλύτερο έγκλημα είναι ότι λέτε ψέματα στον ΕΑΥΤΟ σας.
  Είστε παρελθόν ...και μάλιστα κακό παρελθόν.
  Πρέπει να τελειώνουμε με τα παλιά καρκινώματα και να θεραπευτούμε. Αξίζουμε μια χώρα και ένα μέλλον.
  Ένα μέλλον όπου τα παιδιά μας θα είναι περήφανα για αυτό που πέτυχαν και αυτά και οι πρόγονοι τους, που θα έχουν ασφάλεια και εξασφαλισμένο μέλλον.
  Όχι ηλίθια στεφάνια / Επιτομές στην υποκρισία και στην αποτυχία ενός ολόκληρου συστήματος.

 15. avatar πρόβατο λοβπτομημενο μετα απο 45 χρόνια δημοκρατιας

  Μπεεεεε μπεεεεεεεε μπεεεεεεεεεεεε μπεεεεεμπεεεεεμπεεεεεεεεεεεεε

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει