Δεκάδες παιδιά «εγκλωβισμένα» στα νοσοκομεία Παίδων, «εκτός ελέγχου η κατάσταση»

Τι ανέφεραν εκπρόσωποι της Ελληνικής Παιδοψυχιατρικής Εταιρίας


ΕΛΛΑΔΑ
19:43
12/11/2019
Δεκάδες παιδιά «εγκλωβισμένα» στα νοσοκομεία Παίδων, «εκτός ελέγχου η κατάσταση»
8
loading

Παιδιά που προέρχονται από οικογένειες που δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές σωματικές και συναισθηματικές ανάγκες τους, παιδιά που έχουν υποστεί παραμέληση ή/και κακοποίηση και ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, «φιλοξενούνται» για μεγάλο διάστημα στα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας, εξαιτίας της έλλειψης δομών, αλλά και «της κατάχρησης που γίνεται από τις εισαγγελικές αρχές στην έκδοση εισαγγελικών εντολών», ανέφεραν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Παιδοψυχιατρικής Εταιρίας.

Τουλάχιστον 48 παιδιά βρίσκονται σήμερα στα νοσοκομεία Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και «Η Αγία Σοφία», και ο αριθμός διαφοροποιείται συνεχώς, δυστυχώς με ανοδική τάση. «Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου» και τα συμβάντα παραβατικότητας, βίας, επιθετικότητας σε βάρος εργαζομένων και ασθενών συχνά, είπαν οι παιδοψυχίατροι, ζητώντας συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Παιδοψυχιατρικής Εταιρίας καταδικάζουν ως καταχρηστική και μη ενδεδειγμένη πρακτική τη φιλοξενία και μακροχρόνια παραμονή υγιών παιδιών στα δημόσια Νοσοκομεία, τονίζοντας τις σοβαρές συνέπειες τόσο για το ίδιο το παιδί όσο και για την εύρυθμη λειτουργία των Παιδοψυχιατρικών κλινικών, οι οποίες είναι ήδη υποστελεχωμένες και με περιορισμένο αριθμό κλινών που θα έπρεπε, όπως είπαν, να είναι διαθέσιμες για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών νοσηλείας για παιδιά με ενεργή ψυχοπαθολογία.

Εξήγησαν πως τα περισσότερα περιστατικά γίνονται γνωστά μέσω καταγγελιών που υποβάλλονται απευθείας από το συγγενικό ή και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον του παιδιού ή από επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με το παιδί ή δια μέσω φορέων προς τις κατά τόπους Εισαγγελίες Πρωτοδικών. Με την έκδοση εισαγγελικών παραγγελιών προς τις Παιδοψυχιατρικές Κλινικές της χώρας οι εισαγγελικές αρχές ζητούν την κατεπείγουσα παιδοψυχιατρική εκτίμηση των παιδιών, προκειμένου αυτά στη συνέχεια να μεταφερθούν σε προνοιακές δομές φιλοξενίας, κάτι το οποίο δυστυχώς δεν γίνεται στην πλειονότητα των περιπτώσεων, όπως είπαν. «Έτσι παρατηρείται συχνά το φαινόμενο παιδιά, σωματικά και ψυχικά υγιή, να περιφέρονται στις κλινικές των Νοσοκομείων, αποκομμένα από τις καθημερινές εκπαιδευτικές ασχολίες και το οικογενειακό τους περιβάλλον, βιώνοντας τον θυμό, τον φόβο, την αγανάκτηση και τη θλίψη, χωρίς να αντιλαμβάνονται το λόγο για τον οποίο βρίσκονται σε αυτήν την κατάσταση», ανέφεραν οι επιστήμονες.

«Η σωστή και ασφαλής για το παιδί διαδικασία προβλέπει ότι ο εισαγγελέας επικουρείται από ομάδα ειδικών και διερευνά την κατάσταση του παιδιού. Αυτό που γίνεται στην χώρα μας είναι ο εισαγγελέας να ζητεί την απομάκρυνση του παιδιού από το πιθανά προβληματικό περιβάλλον του, θεωρώντας πως έτσι το προστατεύει, και να το στέλνει στο νοσοκομείο Παίδων για παιδοψυχιατρική και παιδιατρική εκτίμηση. Σαν να μην γνωρίζει πως στα παιδιατρικά νοσοκομεία τα παιδιά παραμένουν για μήνες. Ή σαν να μην γνωρίζουν πως από τα Νοσοκομεία τα παιδιά τοποθετούνται σε δομές τυχαία, µε αποκλειστικό γνώμονα τη διαθεσιμότητα που υπάρχει τη δεδομένη χρονική στιγμή, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες και οι εξατομικευμένες ανάγκες κάθε παιδιού».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar Trajan

  Αίσχος ! Ντροπή να συμβαίνουν τέτοια πράγματα .. είμαστε κι Ευρωπαίοι ...Ελληνες τι να πω

  1. avatar Εληνοαμερικανος

   Ευρώ [...] είστε λίγο σκουρόχρωμοι βέβαια και μιλάτε απταίστως την βαρβαρική διάλεκτο των επενδυτών

 2. avatar ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ οι υπεύθυνοι

  Πρώτα πήραν τους μετανάστες και μετάααα...σκέφτονται τι προβλήματα θα δημιουργήσουν σε 10εκατομμύρια Έλληνες και αλλοδαπούς.Ανθρωπιά λένε είναι να τους βάζεις στη χώρα.Ας ψοφήσουν στην αποθήκη μετά.Που είναι η ανθρωπιά κ.υπουργέ.Να σε δω τώρα.Θα φτιάξεις άλλο ένα παιδοψυχιατρικό ή θα σέρνονται έτσι η θα μειώσεις τις συντάξεις των Ελλήνων;

  1. avatar Τα παιδιά

   Αυτά δεν χρειάζονται ψυχιατρική περίθαλψη. Σπίτι χρειάζονται. Κατάλαβες τι διάβασες;

   1. avatar ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ οι υπεύθυνοι

    Τα παιδιά χρειάζονται πρώτα ψυχολογική βοήθεια ύστερα από αυτά που τράβηξαν. Δεν μένουν εκεί για στέγη. Δεν καταλαβαίνεις ότι όταν πολλαπλασιάζονται οι άνθρωποι, δηλαδή εισάγεις αθρόα μετανάστες, πρέπει να πολλαπλασιάζονται οι υποδομές; Όταν δεν φτάνουν ούτε για τους Έλληνες νοσοκομεία, σχολεία, αστυνομία, δικαστήρια κα. είναι παρανοϊκό και εθνικά αυτοκτονικό να παίρνεις κι άλλους μετανάστες στη χώρα.

    1. avatar Ελληνοαμερικανος

     Οι πιο μεγάλοι υπεύθυνοι είναι οι πλειοψηφεια αυτών των αμόρφωτων γραικύλων που ψήφισαν,αλλά ξέχασα τουλάχιστον έχετε δημοκρατία χαχαχαχα σούργελα.

    2. avatar Το άρθρο

     Λέει πως τα παιδιά αυτά έχουν απομακρυνθεί από τις οικογένειές τους γιατί έχουν κριθεί ακατάλληλες. Το πρώτο βήμα είναι να περάσουν από ψυχιατρικό έλεγχο - υποστήριξη. Στη συνέχεια υπάρχει το πρόβλημα, εφόσον δεν υπάρχει μέριμνα για το πού - πώς θα ζήσουν. Η εγκατάσταση των προσφύγων - μεταναστών χρηματοδοτείται από την ΕΕ και όχι από το Ελληνικό κράτος. Εκτός κι αν περιμένουμε να μας χρηματοδοτήσουν και για να υποστηρίξουμε τα ευάλωτα και κακοποιημένα παιδιά μας. Αυτό που καταγγέλλεται είναι η απουσία κράτους πρόνοιας

     1. avatar Νικος χασαπης

      Δεν σας τα έχουν πει καλά ο τσιπρας και ο κολλητός του ο κουλης, ούτε ένα ευρώ δεν δίνει η Ευρώπη για τους λαθρομεταναστες σας βιάζουν γιατί σας αρέσει αυτό είναι όλο.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει