Ανησυχία επικρατεί στις Αρχές μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν τη Δευτέρα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) και ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου. Μάλιστα, η νέα ένταση προκάλεσε έντονη κόντρα ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ.

«Μέχρι πριν από λίγους μήνες ήμασταν στο μηδέν και πήγαμε στο 100, δυστυχώς ή ευτυχώς ήμασταν στο μηδέν, στατικοί, ήμασταν στο Πολυτεχνείο και καιγόμασταν», δήλωσε την Τρίτη στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, Δημοσθένης Πάκος, τονίζοντας ακόμη: «Πολιτικό ήταν το πρόβλημα που 45 χρόνια είχαμε αυτού το είδους το άσυλο στα ΑΕΙ».

Σχετικά με τις διαμαρτυρίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜέΡΑ 25 που είχαν πάει στην ΑΣΟΕΕ ο Δημοσθένης Πάκος σχολίασε ότι «δεν μού προκαλεί η εικόνα πρώην υπουργών και βουλευτών, δεν μού προκάλεσε καμία εντύπωση, τα έχω ζήσει πάρα πολλά χρόνια, ορισμένοι υποστηρίζουν θλιβερές μειοψηφίες».

«Κάνει επιχείρηση η ΕΛΑΣ επιχείρηση στην ΑΣΟΕΕ, βρίσκει ορμητήρια με υλικά που μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά και να τραυματίσουν ανθρώπους και δεν μιλάει κανείς» δήλωσε. Ο κ. Πάκος εξέφρασε ακόμη τη βεβαιότητα ότι μπορούν να βρεθούν και αλλά ανάλογα ευρήματα στους χώρους των πανεπιστημίων.

Σύνοδος των Πρυτάνεων: Η βία δεν έχει καμία θέση στα πανεπιστήμιά μας

«Αυτονόητη προϋπόθεση για την ακαδημαϊκή πρόοδο και την ελεύθερη ανταλλαγή ιδεών», αποτελεί για το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των πανεπιστημίων, ενώ παράλληλα καταδικάζεται η βία σε οποιαδήποτε μορφή της.

«Η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του πανεπιστημίου αποτελεί αυτονόητη προϋπόθεση για την ακαδημαϊκή πρόοδο και την ελεύθερη ανταλλαγή ιδεών και είναι ευθύνη όλων μας να συνδράμουμε προς την κατεύθυνση αυτή», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του προεδρείου.

Η οποία καταλήγει ως εξής: «Η βία σε οποιαδήποτε μορφή της, σωματική ή ψυχολογική, από οποιονδήποτε και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες δεν έχει καμία θέση στα πανεπιστήμιά μας».

Κόντρα κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ

Όσα έγιναν τη Δευτέρα στην ΑΣΟΕΕ προκάλεσαν την έντονη αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για εικόνες ντροπής στην ΑΣΟΕΕ.

Λίγο αργότερα, κυβερνητικοί κύκλοι απάντησαν στο κόμμα της αντιπολίτευσης τονίζοντας ότι: «ο ΣΥΡΙΖΑ του 3% επέστρεψε δυναμικά αφήνοντας τα σοσιαλδημοκρατικά κοστούμια στα αζήτητα.

Αναμένουμε ανάρτηση στο Facebook από τον κ. Τσίπρα, με την οποία θα μας εξηγεί γιατί η γιάφκα, τα ρόπαλα και τα κράνη, προάγουν την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών. Προς το παρόν πάντως προτιμά τη σιωπή. Ίσως καλύπτεται από το παραλήρημα του κ. Ραγκούση».

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τα επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ αναφερόταν: «Η προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκρατήσει το ακροδεξιό ακροατήριο της με νόμο και τάξη πυροδοτεί επικίνδυνες καταστάσεις», αναφέρει αρχικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία εξαπολύει επίθεση στην κυβέρνηση.

Στη συνέχεια, τονίζεται πως: «Ο κ. Μητσοτάκης, αφού δεν καταφέρνει να μαζέψει ούτε τους βουλευτές του για το μπάχαλο που έχει δημιουργήσει στο προσφυγικό, βάζει μπροστά μαζί με τον κ. Χρυσοχοΐδη το δόγμα “νόμος και τάξη” για να συγκρατήσουν το ακροδεξιό ακροατήριό τους.

Η εισβολή των ΜΑΤ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και οι απρόκλητες επιθέσεις με ξύλο και χημικά σε φοιτήτριες, φοιτητές και δημοσιογράφους αποτελούν επικοινωνιακό αντιπερισπασμό της κυβέρνησης, μήπως και ξεχαστεί το φιάσκο στη διαχείριση του προσφυγικού».

«Οι εικόνες ντροπής στην ΑΣΟΕΕ, η κατασυκοφάντηση του φοιτητικού κινήματος και του ασύλου παραπέμπουν σε σκοτεινές εποχές, που η νεολαία ήταν ο εσωτερικός εχθρός και νόμος ήταν το δίκαιο του χωροφύλακα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, που το μόνο που πετυχαίνει με την ανευθυνότητά της είναι να πυροδοτεί επικίνδυνες καταστάσεις», συμπλήρωσε στο τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ για τα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ».

«Η κυβέρνηση και οι πολίτες θέλουν ανοιχτά πανεπιστήμια και ανοιχτά μυαλά. Οι μόνοι που θέλουν κλειστά πανεπιστήμια και σκουριασμένα μυαλά είναι οι γνωστοί “μπαχαλάκηδες” που τα μετέτρεψαν σε άσυλα ανομίας», τόνισε σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας, αφού αναφέρει ότι «χθες, η Αστυνομία, ακούγοντας τη φωνή αγωνίας φοιτητών και καθηγητών που έβλεπαν το πανεπιστήμιό τους να μετατρέπεται σε κέντρο ανομίας, εξάρθρωσε γιάφκα στα υπόγεια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ)», επικρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ πως δεν τοποθετήθηκε για το θέμα.

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Από τον, λαλίστατο κατά τα άλλα, ΣΥΡΙΖΑ δεν ακούσαμε κουβέντα. Όχι μόνο αυτό. Σήμερα είδαμε στελέχη του να πρωτοστατούν σε διαδηλώσεις, προκειμένου να συνεχιστεί η ίδια νοσηρή κατάσταση. Η σημερινή ένοχη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση υπέθαλψε επί 4,5 χρόνια αυτές τις συμπεριφορές. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει πάλι να ταυτιστεί με τους μπαχαλάκηδες. Η στάση του εξοργίζει την ελληνική κοινωνία και τη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών. Η ιστορία τους ξεπέρασε. Οι Έλληνες πολίτες στις γειτονιές και οι φοιτητές στα Πανεπιστήμια θα αισθανθούν και πάλι ασφαλείς και ελεύθεροι από τη φασιστική επιβολή της άποψης ισχνών μειοψηφιών».

«O κ. Μητσοτάκης εφαρμόζει αυτό το οποίο προανήγγειλε και από την τηλεοπτική συνέντευξή του, την Κυριακή, την εφαρμογή του δόγματος “νόμος και τάξη παντού” για να συγκρατήσει ένα ακροατήριο δικό του, το ακροδεξιό ακροατήριο της Νέας Δημοκρατίας», τόνισε ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για τα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ.

«Προσπαθεί να κάνει αντιπερισπασμό σε σχέση με τα προβλήματα που έχει στο προσφυγικό, δημιουργώντας ασύμμετρες επιθέσεις σε σχέση με τα γεγονότα κι ενώ είναι φανερό ότι οι εικόνες που είδαμε, χθες το βράδυ, είναι εικόνες μακριά από αυτές που κάθε πολίτης σε μια δημοκρατική χώρα θα μπορούσε να ανεχθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα βρέθηκαν από την έφοδο της ΕΛΑΣ στην ΑΣΟΕΕ, ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε: «Είναι καταδικαστέα κάθε πράξη που είναι παράνομη και η οποία πρέπει να αντιμετωπίζεται στη διάσταση που της αρμόζει. Η διάσταση με όλα τα ΜΑΤ να είναι παρατεταγμένα και να μπαίνουν στην ΑΣΟΕΕ, χθες το βράδυ, και να δημιουργούν αυτή τη διαδικασία, η οποία φέρει χειρότερα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα, είναι μακριά απ’ αυτό που κάθε πολίτης θέλει σε μια δημοκρατική χώρα». Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι «η ελεύθερη διακίνηση ιδεών βεβαίως δεν συνάδει με τις μολότοφ, δεν συνάδει όμως και μ’ αυτό που είδαμε χθες το βράδυ».

«Ανησυχούμε πάρα πολύ για όλα αυτά, τα οποία γίνονται», σημείωσε ο κ. Θεοχαρόπουλος κι ενόψει και των εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο, υπογράμμισε: «Mε αυτά που πράττει αυτές τις μέρες, πρέπει να έχει πολύ καλά στο μυαλό της να μην προκαλέσει το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, τις επόμενες ημέρες».

Πολυτεχνείο: Επί ποδός 5.000 αστυνομικοί, drones, ΜΑΤ και ομάδα ΔΕΛΤΑ

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast.gr, 5.000 αστυνομικοί όλων των ειδικοτήτων θα βρίσκονται επί ποδός ώστε να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια τόσο έξω από τους χώρους του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και στα Εξάρχεια, όσο και σε καίρια σημεία της πρωτεύουσας, το τριήμερο από 15 έως και 17 Νοεμβρίου.

Ύστερα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε παρουσία υψηλόβαθμων αξιωματικών, το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. θα περιλαμβάνει την διακριτική φύλαξη κρατικών κτηρίων και αστυνομικών τμημάτων στο κέντρο της Αθήνας που μπορεί να αποτελέσουν στόχο καταδρομικών επιθέσεων ενώ κυρίως την Κυριακή όπου θα πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες πορείες, θα πετούν συνεχώς drones καθώς και ελικόπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας το οποίο θα πραγματοποιεί χαμηλές πτήσεις ώστε να μεταδίδει live εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων στην Γ.Α.Δ.Α.

Ομάδες ΔΙΑΣ και άντρες της Κρατικής Ασφάλειας θα «οργώνουν» κυριολεκτικά το κέντρο της πρωτεύουσας ώστε να παρατηρούν τυχόν ύποπτες κινήσεις ομάδων ατόμων, ενώ δυνάμεις ΜΑΤ και ΟΠΚΕ θα «στρατοπεδεύσουν» σε καίρια σημεία του κέντρου έτοιμες να επέμβουν αν χρειαστεί.

Στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. εν όψει πολυτεχνείου θα συμμετέχει και η πρώην ομάδα ΔΕΛΤΑ η οποία σήμερα έκανε την παρθενική της εμφάνιση με περιπολίες στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Το οριστικό της όνομα θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα με επικρατέστερο αυτό της «ομάδα ΔΡΑΣΗ».

Σε έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αναμένεται να προχωρήσει η τροχαία γύρω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έως την Πλατεία Κάνιγγος ενώ σταδιακά θα κλείνουν οι δρόμοι κατά την διάρκεια της μεγάλης πορείας προς την Αμερικανική πρεσβεία.