Σε καταλήψεις πανεπιστημιακών τμημάτων, συγκεντρώσεις και πορείες στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης προχώρησαν σήμερα φοιτητικοί σύλλογοι σχολών του ΑΠΘ αλλά και του ΠΑΜΑΚ, ζητώντας την απόσυρση των διατάξεων του υπουργείου Παιδείας, οι οποίες περιλαμβάνονται στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, που πρόκειται να ψηφιστεί το απόγευμα από τη Βουλή.

Στις 12 τα μέλη φοιτητικών συλλόγων των Τμημάτων Γεωλογικού, Κτηνιατρικής, Νομικής, Ψυχολογίας, Φαρμακευτικής και φοιτητές του ΠΑΜΑΚ συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο του ΥΜΑΘ και προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της εισόδου του για περίπου μία ώρα.

Την ίδια ώρα μέλη άλλων φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα από όπου μέσω της οδού Εγνατίας, πραγματοποίησαν πορεία, που κατέληξε επίσης στο ΥΜΑΘ. Εκεί σημειώθηκε στιγμιαία ένταση όταν η πορεία κινήθηκε προς το μέρος των αστυνομικών δυνάμεων που είχαν παραταχθεί μπροστά από την είσοδο του κτιρίου. Κάποια άτομα από την πορεία πέταξαν μπογιές προς το μέρος των αστυνομικών, οι οποίοι τα απώθησαν με χρήση δακρυγόνων. Έπειτα από λίγο οι φοιτητές αποχώρησαν και πορεία τους κατέληξε στην Πολυτεχνική Σχολή.

«Είναι η μέρα που ψηφίζει η κυβέρνηση το πρώτο μίνι νομοσχέδιο για την εκπαίδευση, που περιλαμβάνει την ισοδυναμία των πτυχίων των δημόσιων ΑΕΙ με τα ιδιωτικά κολέγια. Δίνουμε μήνυμα ανυπακοής με δεκάδες καταλήψεις και πορείες στην Ελλάδα. Απαιτούμε άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και καμία κουβέντα για το σύνολο των αντιεκπαιδευτικών μέτρων τα οποία έχουν εξαγγελθεί. Η κυβέρνηση δεν έχει καμία κοινωνική νομιμοποίηση στο εσωτερικό των φοιτητικών συλλόγων. Οι φοιτητικοί σύλλογοι μετά από μαζικότατες γενικές συνελεύσεις και καταλήψεις δίνουν το “παρών” στον δρόμο και η νεολαία δεν πειθαρχεί στα σχέδια της Κεραμέως, του υπουργείου αλλά συνεχίζει σε έναν αγώνα κλιμακούμενο, μέχρι τη νίκη», ανέφεραν εκπρόσωποι των φοιτητικών συλλόγων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σε ό,τι αφορά τη συνέχεια των κινητοποιήσεων πρόσθεσαν: «Στη σημερινή πορεία το σύνθημά μας είναι ότι “τα βρίσκουν – δεν τα βρίσκουν στο κτήριο της Βουλής, η μόνη αντιπολίτευση είμαστε εμείς” και οι κινήσεις μας από αύριο στις πολυήμερες καταλήψεις, για τις οποίες έχουμε πάρει αποφάσεις. Έχουμε νέες συνελεύσεις από τις αρχές της εβδομάδας και χρησιμοποιούμε και το ενδιάμεσο ραντεβού της πανελλαδικής πορείας στην Αθήνα 31 του Οκτώβρη, ως συνέχεια στους αγώνες μας, προκειμένου όποια κι αν είναι η έκβαση της σημερινή ημέρας να επιτύχουμε τα αιτήματά μας».

Αποφάσεις για καταλήψεις έχουν βγάλει γενικές συνελεύσεις φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ στα Τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών, Παιδαγωγικού, Ιστορικού-Αρχαιολογικού, Ψυχολογίας, Φιλολογίας, Αγγλικής Φιλολογίας, Χημικού και Πληροφορικής.