Αλλαγή ώρας 2019: Την Κυριακή γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω

Μετράμε αντίστροφα για την χειμερινή ώρα


ΕΛΛΑΔΑ
9:09
22/10/2019
Αλλαγή ώρας 2019: Την Κυριακή γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω
4
loading

Πλησιάζει η μέρα που θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μια ώρα πίσω. Η αλλαγή στη χειμερινή ώρα, θα πραγματοποιηθεί τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Οκτωβρίου.

Φέτος, αυτή η Κυριακή είναι στις 27 Οκτωβρίου όταν και οι δείκτες των ρολογιών θα γυρίσουν μία ώρα πίσω.

Η χειμερινή ώρα θα ισχύει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, οπότε και θα γυρίσουμε στη θερινή, δηλαδή μία ώρα μπροστά.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Μάρτιο οι ευρωβουλευτές τάχθηκαν υπέρ της κατάργησης της αλλαγής ώρας, απόφαση που θα τεθεί σε ισχύ από τον Απρίλιο του 2021, δύο χρόνια αργότερα από την αρχική πρόταση της ΕΕ.

Με ψήφους 410 έναντι 192 η Ευρωβουλή τάχθηκε υπέρ του τερματισμού της πρακτικής της αλλαγής ώρας. Η ψήφος αυτή, εξηγούσε το Reuters, δεν είναι η τελευταία λέξη στο ζήτημα αυτό αλλά θα αποτελέσει τη βάση των συνομιλιών με τις χώρες της ΕΕ για να προκύψει η τελική νομοθεσία.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «οι χώρες της ΕΕ που θα αποφασίσουν να διατηρήσουν την θερινή τους ώρα θα πρέπει να πραγματοποιήσουν την τελική τους αλλαγή την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου του 2021. Αυτές οι οποίες προτιμούν να διατηρήσουν την χειμερινή τους ώρα μπορούν να προσαρμόσουν οριστικά τα ρολόγια τους την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του 2021, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που εγκρίθηκε από τα μέλη του ΕΚ με 410 ψήφους υπέρ, έναντι 192 κατά και 51 αποχών.

Η ολομέλεια υποστήριξε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον τερματισμό της εποχιακής αλλαγής ώρας, αλλά ψήφισε την αναβολή της ημερομηνίας ισχύος του τερματισμού από το 2019 στο 2021.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar Ώρα Ελλάδος UTC+2:30

  Θερινή ή χειμερινή; Τίποτα από τα 2!!!
  Ενδιάμεση δαγκωτό!!!

 2. avatar Άντε επιτέλους

  Επιτέλους, να έρθει ο οργανισμός μας και ο βιορυθμός μας στα ίσα του. Όλο το καλοκαίρι νύχτωνε στις 10 το βράδυ, ενώ ήδη από το Σεπτέμβριο ξημερώνει μετά τις 7.30 με θερινή- φανταστείτε τι ώρα θα ξημερώνει το καταχείμωνο, μέχρι τον Απρίλη. Σκέτη ανωμαλία, ειδικά για τις δυτικές περιοχές της χώρας. Ελπίζω να μην κάνουμε καμμιά γκάφα και μείνουμε για πάντα σε μόνιμη θερινή ώρα. Η γεωγραφική θέση της χώρας μας σαφέστατα επιβάλλει την ώρα GMT+2, ούτε την +1 ούτε την +3, ούτε την +8. Θα ήταν τόσο κουραστικό και επιζήμιο για τον ανθρώπινο βιορυθμό να περάσουμε όλη τη ζωή μας σε λάθος ώρα, βιαστικοί, κατάκοποι, σε μόνιμο τζετ -λαγκ, με τόσο ακραίες αποκλίσεις μεταξύ σκοτεινών, αξημέρωτων πρωινών του χειμώνα και παρατεταμένων μεσημεριών του καλοκαιριού, που το απόγευμα διαρκεί μέχρι τις 9μμ, που παρακαλάμε να πέσει ο ήλιος ώστε να δροσίσει κάπως, αλλά με θερινή αυτό δε συμβαίνει πριν από τις 9.30 το βράδυ...

  1. avatar Ώρα Ελλάδος UTC+2:30

   Υπάρχουν και τα νησιά υπάρχει όμως και η ηπειρωτική χώρα. Εσύ θες θερινή ρωτά όμως και τον κάτοικο της Δυτικής Ελλάδας. Τι θέλει; εγώ είμαι υπέρ της ενδιάμεσης ώρας (+2.5) κι αυτή θέλω να μείνει μόνιμα. Εγώ που ζω Θεσσαλονίκη νομίζω ότι έχουμε 4 μεγάλα θέματα να λύσουμε.

   1. Με το να νυχτώνει από τις 5 το χειμώνα με πιάνει ψυχοπλάκωμα
   2. Με το να νυχτώνει στις 9 το καλοκαίρι είναι πολύ δύσκολο να βγεις βόλτα νωρίς το απόγευμα (λόγω έντονης ζέστης η ακόμη και καύσωνα)
   3. Με το να ξημερώνει από τις 5 το καλοκαίρι πιάνει η πολλή ζέστη από πολύ νωρίς
   4. Με το να ξημερώνει στις 9 το χειμώνα πως θα πηγαίνουν οι μαθητές στο σχολείο και οι μεγάλοι στη δουλειά; Μέσα στα μαύρα σκοτάδια;

   Στα ανατολικά της χώρας ξημερώνει και νυχτώνει υπερβολικά νωρίς με τη χειμερινή ώρα ενώ στα δυτικά της χώρας ξημερώνει και νυχτώνει υπερβολικά αργά με τη θερινή ώρα. Ας βρούμε όλη η Ευρώπη μια μέση λύση στο θέμα να τελειώνουμε. Ας πούμε πχ η Ανατολική Ευρώπη +2.5, η κεντρική Ευρώπη +1.5, η δυτική Ευρώπη +0.5 και η ευρωπαϊκή Ρωσία +3.5 και τέλος. Ας μην το ξανακουνήσουμε από εκεί. Ένας ισορροπημένος μέσος όρος.

   Ακραίες ώρες Ανατολής - Δύσης ηλίου με +2.5 για Αθήνα:

   Ανατολή: 05:31-08:11
   Δύση: 17:35-20:21

   Ε για Κέρκυρα αυτές πάνε 0.5 ώρα αργότερα ενώ για Καστελόριζο πάνε 0.5 ώρα νωρίτερα. Καλές ώρες για ξημέρωμα και νύχτωμα δε νομίζεις;

   Υπάρχουν θερινοί και υπάρχουν και χειμερινοί μια μέση λύση είναι ότι καλύτερο.

  2. avatar Παρθένος

   Συμφωνώ απόλυτα. Εννοείται μόνιμα χειμερινή. Και το +2 πολύ είναι που έχουμε εδώ στην Ελλάδα. Μου φαίνεται αδιανόητο χώρες που βρίσκονται μεταξύ του +1 και του +2 να έχουν +3. Δεν είναι φυσιολογικό. Θα πρέπει σε όλη την Ευρώπη να καταργηθεί η ΑΝΩΜΑΛΊΑ της θερινής και να μην κάνει κάθε κράτος - μέλος τα δικά του. Δηλαδή ποιος ανώμαλος θέλει την ανωμαλία της θερινής; (...) Προσωπικά ποτέ μου δεν έπαθα ψυχοπλάκωμα το χειμώνα επειδή ο ήλιος έδυε στις 16.45. Επίσης βρίζω κάθε καλοκαίρι που μέχρι τις 21.15 έχω ακόμη φως. Αυτό καταστρέφει 1 ώρα δροσιάς. Δε μπορώ να βγω μια βόλτα σαν άνθρωπος μέχρι τις 21.30. Βασικά και το +2 που έχουμε εδώ στην Ελλάδα πολύ είναι. Κανονικά +1.5 έπρεπε να έχουμε ή αν το κάναμε σαν την Αμερική (όπου κάθε πολιτεία έχει άλλη ώρα) τότε θα έπρεπε τα δυτικά να έχουν +1, τα κεντρικά +1.5 και τα ανατολικά +2. Το +3 που έχουμε κάθε καλοκαίρι και τώρα έχουν βαλθεί να το βάλουν και το χειμώνα είναι αφύσικο!!! Έχω έναν γνωστό που λέει ότι αν μείνει μόνιμα η χειμερινή θα είναι μεγάλη μ@@ κι ότι το να νυχτώνει από τις 5 είναι σκ... και γενικά μου κάνει εντύπωση ο ηλίθιος τρόπος σκέψης του.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει