Ένα μήνυμα στο διαδίκτυο που κυκλοφόρησε στο Κέντρο Υποδοχής στη Σάμο, με το οποίο φαίνεται ένας άνδρας να υποκινεί τους μετανάστες να βάλουν φωτιά στο hot spot, προκαλεί ανατριχίλα αλλά και έντονη ανησυχία.

Ο Μοχάμεντ ένας από αυτούς που μετέδιδαν ζωντανά τη φωτιά με το κινητό τους τηλέφωνο. Λίγη ώρα πριν ο συγκεκριμένος Σύρος είχε στείλει το μήνυμα «Κάψτε κατασκήνωση, Σάμος», όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου του STAR.

Ο Μοχάμεντ φαίνεται ότι δεν είναι τυχαίο πρόσωπο. Σύμφωνα με το ηλεκτρονικό στίγμα του κινητού τηλεφώνου του, έχει φυσική παρουσία στο Βαθύ της Σάμου, στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης.  Η καταγωγή του όμως, όπως γράφει ακριβώς από κάτω,  είναι από την πόλη Ράκα της Συρίας, από την παγκόσμια πρωτεύουσα του Ισλαμικού Χαλιφάτου. Εκεί, στο προπύργιο των τζιχαντιστών, το 2014, ο Μοχάμεντ έβγαλε και την πρώτη του φωτογραφία κρατώντας όπλο.

«Από το συνολικό αριθμό των ανθρώπων που φιλοξενούνται στα hot spot το 2 με 3 % είναι ιδιαίτερα ευάλωτο σε εξτρεμιστικά στοιχεία» εξηγεί ο Μάνος Μεϊμαράκης, ερευνητής θεμάτων διεθνούς ασφάλειας-τρομοκρατίας.

«Μιλάμε για ακραία επικίνδυνα άτομα που γνωρίζουν από πόλεμο, έχουν επιχειρησιακή εμπειρία…» προσθέτει ο κ. Μεϊμαράκης.

Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα στο κεντρικό δελτίο από το 1:04′: