Αλλαγή ώρας 2019: Σε λίγες ημέρες γυρνάμε τους δείκτες στα ρολόγια

Πλησιάζει η χειμερινή ώρα


ΕΛΛΑΔΑ
13:30
16/10/2019
Αλλαγή ώρας 2019: Σε λίγες ημέρες γυρνάμε τους δείκτες στα ρολόγια
3
loading

Ώρα για αλλαγή ώρας στα τέλη του Οκτωβρίου, καθώς στις 27 του μηνός γυρίζουμε μια ώρα πίσω τα ρολόγια μας. Η χειμερινή ώρα θα ισχύει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, οπότε και θα γυρίσουμε στη θερινή, δηλαδή μία ώρα μπροστά.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Μάρτιο οι ευρωβουλευτές τάχθηκαν υπέρ της κατάργησης της αλλαγής ώρας, απόφαση που θα τεθεί σε ισχύ από τον Απρίλιο του 2021, δύο χρόνια αργότερα από την αρχική πρόταση της ΕΕ.

Με ψήφους 410 έναντι 192 η Ευρωβουλή τάχθηκε υπέρ του τερματισμού της πρακτικής της αλλαγής ώρας. Η ψήφος αυτή, εξηγούσε το Reuters, δεν είναι η τελευταία λέξη στο ζήτημα αυτό αλλά θα αποτελέσει τη βάση των συνομιλιών με τις χώρες της ΕΕ για να προκύψει η τελική νομοθεσία.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «οι χώρες της ΕΕ που θα αποφασίσουν να διατηρήσουν την θερινή τους ώρα θα πρέπει να πραγματοποιήσουν την τελική τους αλλαγή την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου του 2021. Αυτές οι οποίες προτιμούν να διατηρήσουν την χειμερινή τους ώρα μπορούν να προσαρμόσουν οριστικά τα ρολόγια τους την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του 2021, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που εγκρίθηκε από τα μέλη του ΕΚ με 410 ψήφους υπέρ, έναντι 192 κατά και 51 αποχών.

Η ολομέλεια υποστήριξε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον τερματισμό της εποχιακής αλλαγής ώρας, αλλά ψήφισε την αναβολή της ημερομηνίας ισχύος του τερματισμού από το 2019 στο 2021.

Προστατεύοντας την ενιαία αγορά

Τα μέλη του ΕΚ επιθυμούν επίσης οι χώρες της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συντονίσουν τις αποφάσεις τους έτσι ώστε να εξασφαλίσουν ότι η μόνιμη υιοθέτηση της θερινής ώρας από κάποιες χώρες και της χειμερινής από άλλες δεν θα διαταράξει την εσωτερική αγορά.

Εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώσει ότι οι προβλεπόμενες αλλαγές στο ζήτημα της ώρας θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν σημαντικά και μόνιμα την εύρυθμη λειτουργία της ενιαίας αγοράς, μπορεί να υποβάλει πρόταση αναβολής της ημερομηνίας εφαρμογής της οδηγίας κατά 12 μήνες κατ' ανώτατο όριο, αναφέρει το εγκριθέν κείμενο.

Επόμενα βήματα

Το κείμενο που υιοθετήθηκε αποτελεί τη θέση του ΕΚ για τις διαπραγματεύσεις με τους υπουργούς της ΕΕ για την τελική διατύπωση των κανόνων».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar Πνεύμα αντιλογίας

  Θερινή για να μη νυχτώνει από τις 5. Καλύτερα λίγο παραπάνω μέρα παρά αυτό το "νύχτα από τις 5 το απόγευμα". Το νύχτα από τις 5 είναι σκέτη αηδία. Άμα η Ελλάδα κρατήσει τη χειμερινή ώρα θα είναι έγκλημα. Πρέπει να μαζευτούν υπογραφές από όλους τους Έλληνες πολίτες για τη θερινή ώρα. Δε γίνεται χώρες όπως η Ελλάδα να έχουν χειμερινή ώρα. Το λογικό για την Ελλάδα θα ήταν να κρατήσει μόνιμα τη θερινή ώρα.

 2. avatar Καιρόφιλος

  Κανονική ώρα δηλαδή +2. Αρκετά με την ανωμαλία της θερινής τόσες δεκαετίες. Δηλαδή τώρα μέσα Οκτώβρη πχ 19:30 και δεν έχει ακόμη σκοτεινιάσει για τα καλά. Αντίστοιχα 7:30 δεν έχουμε ακόμα φως. Ή έστω ψιλοφέγγει ακόμη. Δεν είναι φυσικό Οκτώβρη μήνα 19:30 να έχει ακόμη λυκόφως έξω. Ούτε είναι φυσιολογικό Οκτώβρη μήνα να έχει ήλιο και 25αρια μέγιστες θερμοκρασίες λες και είναι άνοιξη.

 3. avatar Ώρα Ελλάδος UTC+2:30

  Θα πρότεινα για την Ελλάδα την ενδιάμεση ώρα (GMT+2:30). Ταυτόχρονα και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που υποστηρίζω την ενδιάμεση ώρα:

  1. Άλλοι θέλουν θερινή ώρα ενώ άλλοι θέλουν χειμερινή ώρα (μέσος όρος)

  2. Σαν Ελλάδα (αλλά και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης λίγο ή πολύ) στα ανατολικά ξημερώνει και νυχτώνει υπερβολικά νωρίς με τη χειμερινή ώρα ενώ στα δυτικά ξημερώνει και νυχτώνει υπερβολικά νωρίς με τη θερινή ώρα (μέσος όρος)

  3. Άλλες χώρες είναι ανατολικά της ζώνης ώρας τους ενώ άλλες χώρες είναι δυτικά της ζώνης ώρας τους (μέσος όρος)

  Η Ελλάδα και η υπόλοιπη ανατολική Ευρώπη θα έχει GMT+2:30, η κεντρική Ευρώπη θα έχει GMT+1:30, η δυτική Ευρώπη θα έχει GMT+0:30, η ευρωπαϊκή Ρωσία θα έχει GMT+3:30 και πάει λέγοντας. Ταυτόχρονα στην Αθήνα οι ακραίες ώρες Ανατολής και Δύσης ηλίου θα είναι οι εξής:

  Ανατολή: 05:31-08:11

  Δύση: 17:35-20:21

  Έτσι δε θα γίνει κομφούζιο σχετικά με την ώρα. Θα επιβληθεί σε κάθε μέλος - κράτος της ΕΕ κι όχι μόνο να πάει τα ρολόγια του στο μισάωρο. Κι αυτό να γίνει παντού στην Ευρώπη ακόμη και σε κράτη που δεν ανήκουν στην ΕΕ, ακόμη και σε κράτη που έχουν ήδη καταργήσει την αλλαγή ώρας. Φανταστείτε άλλα κράτη να επιλέξουν θερινή κι άλλα να επιλέξουν χειμερινή τι έχει να γίνει! Κομφούζιο θα γίνει. Καταρχάς θα καταργηθούν τα timezones έτσι. Ενώ αν πάμε όλοι στο μισάωρο τα ρολόγια μας τότε όλα θα είναι καλά.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει